Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vynález z doby ropné krize? Omyl, první solární elektrárna se zrodila před 110 lety v egyptské poušti

První solární elektrárna na světě od Franka Shumana v egyptském Maadi (dnešní předměstí Káhiry) zbudovaná v roce 1913.
Alchetron, free social encyklopedia
Dušan Kütner
duk

Příklon k obnovitelným zdrojům energií je jedním z hlavních trendů posledních několika desítek let. Cíl je jasný. Zmírnit globální oteplování a klimatické změny způsobené spalováním fosilních paliv. První solární elektrárna na světě je ale mnohem staršího data. Před 110 lety ji postavil v egyptském Maadi americký vynálezce Frank Shuman, od jehož úmrtí 28. dubna uplyne 105 let, připomněl výročí server BBC.

Reklama

Počátek 20. století byl ve většině světa dobou uhlí a železa. Továrny chrlily dým ze spalovaného uhlí široko daleko. A proto již v této době přišel americký vynálezce Frank Shuman s relativně jednoduchým, ale revolučním plánem – využít k pohonu strojů sluneční teplo. Trvalo však více než století, než se tato technologie spoleně s větrnými elektrárnami rozšířila tak, že letošní rok bude prvním, kdy výroba elektřiny z fosilních paliv klesne, uvedl server BBC.

Mária Telkesová (1900-1995), zakladatelka solární energetiky přezdívaná „Sluneční královna“

První sluncem vytápěný dům stál už před 75 lety. Navrhla ho „sluneční královna“ Mária Telkesová

Mária Telkesová, rodačka z Budapešti, která většinu života strávila ve Spojených státech, je považována za průkopnici využívání energie ze slunce. Už ve 40. letech minulého století vybudovala první dům vytápěný solární energií a právem se jí tak přezdívalo „sluneční královna“. Mimo jiné je i vynálezcem solárního destilátoru, díky němuž mohli američtí námořníci a letci za druhé světové války z mořské vody vyrábět vodu pitnou, a zachránila tak mnoho životů. Od jejího narození dnes uplynulo 122 let.

Přečíst článek

Technologie, které k tomu pomohly, sice pocházejí z 80. let 20. století, ale příběh Franka Shumana o snaze využít sílu Slunce ukazuje, že semínko bylo zaseto mnohem dříve, dodal server.

Daleko předběhl svou dobu

Cestu k projektu první solární elektrárny Shumanovi otevřely dva jeho patenty – v devadesátých letech 19. století vynalezl metodu zpevňování skla dráty a zdokonalil proces galvanického pokovování. To mu umožnilo opustit práci v kovolitecké továrně ve Filadelfii jeho strýce a na plný úvazek se soustředit na své další vynálezy.

Reklama
Archivní titulní strana časopisu The Electrical Experimenter z března 2016 věnovaná projektu první solární elektrárny na světě v egyptském Maadi Franka Shumana. zdroj: Public domain, via Wikimedia Commons

Shuman byl dlouho fascinován konceptem využití přírodních sil k výrobě elektřiny. V prvním desetiletí minulého století pracoval na projektu „solárního motoru“. „Shuman si byl dobře vědom všudypřítomného obtěžování uhelným kouřem,“ řekl BBC spisovatel Christopher R. Dougherty, autor Shumanova profilu pro filadelfskou webovou stránku Hidden City. „V propagační literatuře k solárnímu motoru tvrdil, že vedlejším produktem jeho technologie bude to, že ‚vzduch měst bude zdravý a čistý‘. Daleko předběhl svou dobu,“ dodal Dougherty.

Zájem investorů v Egyptě

Zprávy o Shumanových projektech nakonec doputovaly do Egypta, který byl tehdy pod vojenskou okupací Britského impéria. Egypt měl rozlehlá bavlníková pole, ale jejich ruční zavlažování byl pracný proces a používání motorů poháněných uhlím nebylo nákladově efektivní. 

Větrné a solární elektrárny měly v loňském roce na celosvětové výrobě elektřiny rekordní podíl, který činil 12 procent.

Nový rekord, vítr a slunce loni měly na globální výrobě elektřiny podíl 12 procent

Větrné a solární elektrárny měly v loňském roce na celosvětové výrobě elektřiny rekordní podíl, který činil 12 procent. Zvýšil se tak z deseti procent o rok dříve, vyplývá ze zprávy nezávislé organizace Ember. Loňský rok tak podle zprávy mohl znamenat vrchol emisí oxidu uhličitého (CO2) z energetického sektoru, který je největším znečišťovatelem ovzduší.

Přečíst článek

V roce 1913 Shuman cestoval do Egypta, aby investorům v Maadi (dnešním předměstí Káhiry) předvedl svou technologii. „Usrkávali šampaňské a svačili sýr a kaviár, kníratí muži v panamských kloboucích a elegantní dámy se slunečníky se procházeli po areálu a žasli nad dlouhými lesklými řadami zrcadel ve tvaru koryta soustřeďujících sluneční světlo na litinové kotle po celé délce každého koryta,“ popsal událost spisovatel Jeremy Shere ve své knize Renewable: The World-Changing Power of Alternative Energy.

Plány zhatila válka a objev levné ropy

„Voda v kotlích zahřátá na více než 93 °C se změnila na nízkotlakou páru, aby poháněla speciálně navržený motor o výkonu 75 koní. A jako magickým kouzlem začal motor pumpovat tisíce galonů vody z Nilu a vypouštět ji do vyprahlé krajiny,“ dodal Shere.

První solární elektrárna na světě od Franka Shumana v egyptském Maadi (dnešní předměstí Káhiry) zbudovaná v roce 1913. zdroj: Alchetron, free social encyklopedia

Shumanův vynález však brzy dostal dvojitou ránu – příchod první světové války a objev levné ropy na Blízkém východě i jinde. „Shumanův design možná nebyl dostatečně propracovaný pro běžné použití a systém byl technicky poněkud složitý. To pravděpodobně zmařilo jeho rozšíření," podotkl Dougherty.

EU se shodla na razantním zvýšení plánovaného podílu energie z obnovitelných zdrojů do roku 2030

EU se shodla na razantním zvýšení plánovaného podílu „zelené“ energie do roku 2030

Evropská unie by měla v roce 2030 produkovat 42,5 procenta celkové spotřeby energie z obnovitelných zdrojů. Shodli se na tom dnes nad ránem zástupci členských států a Evropského parlamentu, jejichž dohoda zvýšila dosavadní závazek z 32 procent. Závazek se týká unie jako celku, řada členských zemí včetně Česka má národní cíle výrazně níže. Směrnice o obnovitelných zdrojích je součástí balíku návrhů, které mají přispět k výraznému snížení emisí skleníkových plynů do konce desetiletí.

Přečíst článek

Shuman zemřel v roce 1918 a trvalo více než půl století, než se jeho myšlenky znovu prosadily poté, co šok z ropné krize v roce 1973 ukončil éru levné ropy. O zhruba deset let později byla v kalifornské poušti Mojave odhalena první moderní plnohodnotná solární elektrárna Solar Energy Generating Systems s více než 936 tisíci zrcadly neboli kolektory. Solární energie dostala druhou šanci, kterou už využila.

Americký vynálezce Frank Shuman (1862-1918), který sestavil první funkční solární elektrárnu na světě v egyptském Maadi, dnešním předměstí Káhiry, v roce 1913. zdroj: Public domain, via Wikimedia Commons

Hangáry na zrušeném letišti Hradčany v bývalém Vojenském prostoru Ralsko

Na letišti v Ralsku by mohla vyrůst největší solární elektrárna v Česku

Na letišti Hradčany v bývalém vojenském prostoru Ralsko na Českolipsku by mohla vyrůst největší solární elektrárna v Česku. Liberecký kraj si nechal zpracovat studii řešení na báňské univerzitě v Ostravě. Krajští zastupitelé budou v úterý posuzovat tři varianty projektu. Ta maximální počítá s instalovaným výkonem bezmála 104 megawattů (MW) a se zastavěním celé plochy letiště. Ta nejmenší by umožnila zachovat rekreační létání a měla by instalovaný výkon přes 67 MW.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Krize v Rudém moři přinese růst cen energií

Sny o nízké inflaci vezmou brzy za své. Krize v Rudém moři zase zvedne ceny energií

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme