Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
 ČTK

ČTK

Česká tisková kancelář

články autora

Ceny olivového oleje vystřelily na rekord

Olivový olej už jen pro bohaté? Jeho výrobci čelí nejtěžšímu období

Výrobci olivového oleje čelí jednomu z nejsložitějších období v historii. Zpravodajskému serveru CNBC to řekl největší producent olivového oleje na světě, španělská společnost Deoleo. Na vině je změna klimatu, prudký růst cen, vysoké úrokové sazby a vysoká inflace. Odvětví proto podle něj musí projít hlubokou transformací.

Přečíst článek
Bankou roku je Komerční banka

Čtvrtletní zisk Komerční banky spadl pod tři miliardy

Komerční bance klesl v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o 21,3 procenta na 2,8 miliardy korun. Oznámila to banka.

Přečíst článek
Apple

Apple bojuje o Čínu. Zatápí mu tam úřady i obrozený rival Huawei

Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly. Technologický gigant čelí řadě problémům napříč svým podnikáním. Bolavým místem je pro Apple čínský trh. I tak ale čtvrtletní výsledky investory potěšily. Mimo jiné se mohou těšit na vyšší dividendu.

Přečíst článek
Ruský prezident Vladimir Putin

Dezinformace i hackerské útoky. NATO znepokojuje ruský vliv v Česku, Slovensku a dalších státech

Severoatlantickou alianci znepokojuje nedávná škodlivá činnost na území členských států bloku, která je součástí ruských hybridních aktivit, uvádí v prohlášení. Text zmiňuje Česko, Estonsko, Německo, Lotyšsko, Litvu, Polsko a Británii. Ruské počínání neodradí spojence od další podpory Ukrajiny, píše se v dokumentu.

Přečíst článek
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Situace na Blízkém východě se vyostřuje. Turecko zcela zastavilo obchodování s Izraelem

Turecko zcela zastavilo obchod s Izraelem. Agentuře Bloomberg to řekli dva nejmenovaní turečtí představitelé seznámení s touto záležitostí. Ankara tím dává najevo nesouhlas s počínáním Izraele v Pásmu Gazy, které ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Podle izraelského ministra zahraničí Jisraela Kace Turecko svým krokem porušuje mezinárodní dohody. V dubnu turecké úřady ze stejného důvodu částečně omezily export do Izraele. Nové opatření se podle agentury Bloomberg týká i dovozu.

Přečíst článek
Daniel Křetínský bude vlastnit většinu řetězce Casino

Křetínský objevuje nový byznys. Získal čtvrtinu ve francouzském startupu, který vyvíjí lék na rakovinu

Investiční společnost EP Equity Investment (EPEI) českého podnikatele Daniela Křetínského získala téměř čtvrtinový podíl ve francouzské firmě Nanobacterie, která vyvíjí neinvazivní metodu léčby rakoviny, uvedl mluvčí Křetínského společností Daniel Častvaj. Hodnotu transakce neuvedl.

Přečíst článek
Vítkova CPI Property prodala lyžařský resort Crans Montana ve Švýcarsku

Vítek pokračuje ve snižování dluhů. Prodal lyžařský resort ve Švýcarsku

Společnost CPI Property Group (CPIPG) miliardáře Radovana Vítka prodala lyžařský resort Crans Montana ve Švýcarsku. Hodnota transakce je přes 100 milionů švýcarských franků (2,5 miliardy korun). Společnost peníze použije na snížení dluhu. Novým majitelem skiareálu je americká firma Vail Resorts.

Přečíst článek
ČNB

ČNB snížila úrokové sazby o půl procenta. Naše ekonomika nenaplňuje potenciál, uvedl Michl

Bankovní rada ČNB snížila základní úrokovou sazbu o 0,5 procentního bodu na 5,25 procenta. Současně rozhodla o snížení diskontní sazby ve stejném rozsahu na 4,25 procenta a lombardní sazby na 6,25 procenta. ČNB to uvedla na svém webu. Rozhodnutí rady analytici očekávali. Nynější úroveň sazeb je nejnižší od začátku května 2022.

Přečíst článek
Babiš s ruskou vlajkou na tváři pobouřil ANO

Babiš s ruskou vlajkou na tváři pobouřil ANO. Hybridní útok ze strany pětikoalice, uvedla Schillerová

Pozměněné obrázky z kampaně ANO, které doplnila koalice Spolu o odkazy na Rusko, označila předsedkyně poslaneckého klubu hnutí Alena Schillerová za hybridní útok ze strany pětikoalice. Vládní strany se bojí programu ANO i míru nebo příměří na Ukrajině, protože by přišla o své jediné téma, uvedla ve Sněmovně. Na tiskové konferenci před jednáním dolní komory Schillerová mluvila o požadavku na omluvu od premiéra a předsedy ODS Petra Fialy. Fiala se z jednacího dne Sněmovny omluvil z pracovních důvodů.

Přečíst článek
V Česku se letos kvůli mrazům sklidí 30 300 tun ovoce místo 138 tisíc tun

Ovocná zkáza. Pěstitelé letos kvůli mrazům sklidí o více než sto tisíc tun méně plodů

V Česku se letos kvůli silným mrazům místo 138 tisíc tun ovoce sklidí asi 30 300 tun. Po jednání se zástupci ovocnářů, vinařů a lesních školek to řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Přečíst článek
Francouzský prezident Emmanuel Macron

Macron: Pokud Rusové prolomí frontu, je možné vyslat na Ukrajinu vojáky

Francouzský prezident Emmanuel Macron v rozhovoru s týdeníkem The Economist opět připustil možnost vyslání západních pozemních jednotek na Ukrajinu. Stát by se tak podle něj mohlo v případě, že by Rusko prolomilo frontovou linii a Kyjev o pomoc požádal. O rozhovoru informuje agentura AFP.

Přečíst článek
Slovenský premiér Robert Fico

Fico: Nejsme schopni přijít s mírovým návrhem, summity EU jsou válečné kabinety

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků členských zemí EU jsou válečné kabinety, řekl slovenský premiér Robert Fico. Na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU ministerský předseda Slovenska rovněž kritizoval zahraniční politiku unie a odmítl její nový migrační pakt.

Přečíst článek
Ceny energií půjdou dolů. ČEZ zlevní elektřinu a plyn

Ceny energií půjdou dolů. ČEZ zlevní elektřinu a plyn. Kterých zákazníků se to týká?

Energetická společnost ČEZ zlevní dodávky elektřiny a plynu. Od léta sníží ceny energií pro 1,7 milionu stávajících zákazníků se smlouvou na dobu neurčitou, a to nejprve v červnu zlevní plyn zhruba o 17 procent, následně v červenci i elektřinu o devět procent. Od května firma zlevňuje i fixované produkty. Energie letos postupně zlevňují i další dodavatelé, reagují tak na pokles velkoobchodních cen energií.

Přečíst článek
Premiér ČR Petr Fiala (ODS) a ministr financí Zbyněk Stanjura

Globální ekonomika letos poroste. Dařit se má i zemím V4, tedy kromě Česka

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta, zatímco v únoru počítala s růstem o 2,9 procenta, uvedla ve svém aktualizovaném výhledu. Česká republika si povede nejhůře ze zemí Visegrádské skupiny (V4) a jako jediná z V4 zaostane i za průměrem OECD, předpovídá organizace.

Přečíst článek
Šéf ANO Andrej Babiš

Volební model: ANO stále dominuje, posiluje SPD. Odevzdat svůj hlas by přišlo víc lidí

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo hnutí ANO s 32,5 procenta, druhá ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně po deseti procentech a hnutí STAN by získalo osm procent hlasů.

Přečíst článek

News box

Česko loni vydalo na obranu 1,37 procenta HDP, řekla v České televizi ministryně Černochová (ODS). Výdaje tak dosáhly zhruba 101 miliard korun, méně než se čekalo.

Ruský prezident Putin navrhl jmenovat Andreje Bělousova ministrem obrany místo Sergeje Šojgua. Podle agentury TASS to oznámila Rada federace.

Čínské firmy uspěly v dalších tendrech na průzkum🛢️🛢️🛢️ ropných a plynových polí v Iráku. Oznámil to irácký ministr ropného průmyslu Hajan Abdal Ghaní. Irák licence na průzkum uděluje ve více fázích, v neděli proběhlo druhé kolo, informovala agentura Reuters. Čínská energetická firma Sinopec bude rozvíjet více ropných polí.
Dárci v neděli na mezinárodní humanitární konferenci v Kuvajtu přislíbili více než 2️⃣miliardy dolarů na pomoc Pásmu Gazy, které zpustošila už více než sedm měsíců trvající válka mezi Izraelem a palestinským radikálním hnutím Hamás. Izrael mezitím oznámil, že otevírá nový přechod s Pásmem Gazy, přes který bude na palestinské území proudit humanitární pomoc.
Severní pohraniční část ukrajinské Charkovské oblasti je prakticky pod nepřetržitou palbou, čelí ruské ofenzivě. Na platformě Telegram to uvedl šéf oblastní správy Oleh Syněhubov, podle něhož v oblasti dnes také zemřeli dva civilisté. Úřady podle něj z této pohraniční oblasti evakuovaly přes 4000 lidí, ale na 500 jich tam zůstává.
Nově zvolená 👩👩👩prezidentka Severní Makedonie Gordana Siljanovská-Davkovová u slavnostní přísahy odmítla vyslovit nový oficiální název své země a místo toho řekla jen Makedonie. Informovala o tom agentura AFP. Tato balkánská země vedla mnoho let spor se sousedním Řeckem o název Makedonie, obě země se nakonec dohodly na kompromisním řešení, v jehož důsledku se země v roce 2019 přejmenovala na Severní Makedonii. Atény pak díky tomu umožnily její vstup do NATO.

Na střední školu se dostalo v 1. kole ✏️✏️✏️přijímacího řízení přes 90 pct dětí, řekl Radiožurnálu šéf Cermatu. Oficiální výsledky se žáci dozví ve středu.

Vyškovské strojírně Fritzmeier se v hospodářském roce končícím loni v červnu 📈📈​​​​​​​📈​​​​​​​zvýšily tržby o 9️⃣procent na 2,1 miliardy korun, společnost ale zakončila hospodaření se ztrátou 9,2 milionu korun. Vyplývá to z výroční zprávy zveřejněné ve Sbírce listin.
Tuzemské cestovní kanceláře vyhlížejí úspěšnou 🌴🌴🌴letní sezonu. Aktuálně jsou prodeje v některých z nich vyšší než loni i v roce 2019 před koronavirovou pandemií. Tvrdí to místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež. Při výběru letní dovolené jsou podle něj Češi velmi konzervativní, a tak i letos mezi nejžádanější destinace patří Chorvatsko, Řecko, Španělsko, Bulharsko, Egypt či Itálie. 

Pěstitelům bez pojištění proti mrazům bude stát kompenzace krátit o 50 procent. V pořadu televize Nova Za pět minut dvanáct to řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Zároveň odmítl kritiku europoslance Martina Hlaváčka (ANO), že by vláda nedostatečně podporovala pojištění zemědělců. Ministr zopakoval, že požádal Evropskou komisi o 100 milionů eur, ale neočekává, že získá celou částku.

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme