Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
 ČTK

ČTK

Česká tisková kancelář

články autora

hračky, ilustrační foto

Prodejci hraček zažívají po pandemické bonanze propad

Prodej hraček v Česku loni meziročně klesl o zhruba devět procent. Nižší poptávku evidovaly také další evropské země. Například v Německu se prodeje snížily o šest procent, ve Francii o pět procent a v Itálii o tři procenta. Uvedl to předseda českého Sdružení pro hračku a hru Miroslav Kotík. Vyšší zájem o hračky podle něj byl za pandemie covidu-19, kdy děti trávily více času doma. Doplnil, že v Česku je mnoho drobných výrobců dřevěných hraček, kteří hledají uplatnění zejména na českém trhu. Většina hraček, a to přes 80 procent, se podle Kotíka vyrobí v Asii.

Přečíst článek
Americký technologický gigant Apple představil nové verze svých počítačových tabletů iPad Air a iPad Pro

Novinky od Apple. Firma představila nové tablety i vysoce výkonný procesor

Americký technologický gigant Apple představil nové verze svých počítačových tabletů iPad Air a iPad Pro i nový vysoce výkonný procesor M4. Firma přichází s novými verzemi tabletů iPad poprvé od října 2022, píše server CNBC.

Přečíst článek
Slovensko dnes zaznamenalo přes 1100 pumových výhrůžek

Napětí na Slovensku. Země zaregistrovala přes tisíc pumových výhrůžek, hlavně proti školám

Slovenská policie zaznamenala přes 1100 hrozeb pumovými útoky po celé zemi. Většina se týkala škol, další byly zaměřené na banky či prodejny elektrotechniky. Odpoledne to uvedla policie, která dříve během dne informovala, že výhrůžky dostalo přes 200 školských zařízení.

Přečíst článek
Putin v Kremlu složil přísahu a oficiálně se znovu ujal prezidentského úřadu

OBRAZEM: Putin v Kremlu složil přísahu a ujal se prezidentského úřadu. Mezi hosty byl i americký herec

Ruský prezident Vladimir Putin se v kremelském Andrejevském sále oficiálně ujal dalšího šestiletého prezidentského mandátu. Oznámil to předseda ruského ústavního soudu Valerij Zorkin poté, co hlava státu složila přísahu. Putin v březnu dle očekávání s přehledem vyhrál volby, které ale podle kritiky Západu byly nesvobodné a chyběla mu v nich skutečná opozice.

Přečíst článek
Ruská střela zasáhla průmyslovou oblast v Charkově

Informace o použití chemických zbraní na Ukrajině nejsou podložené důkazy, uvedla studie

Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) uvedla, že informace, které obdržela o údajném použití chemických zbraní na Ukrajině, nejsou dostatečně podložené.

Přečíst článek
Europoslanc za Alternativu pro Německo (AfD) Maximilian Krah

Razie u dalšího člena AfD. Podezření opět padá na čínského špióna

Německé Spolkové státní zastupitelství nechalo prohledat bruselské kanceláře německého europoslance za Alternativu pro Německo (AfD) Maximiliana Kraha.

Přečíst článek
Pivovary v České republice loni uvařily zhruba 20 milionů hektolitrů piva, což bylo meziročně o 2,7 procenta méně

Oživení v nedohlednu. Češi loni vypili nejméně piva ve své historii, klesla i produkce pivovarů

Pivovary v České republice loni uvařily zhruba 20 milionů hektolitrů piva, což bylo meziročně o 2,7 procenta méně. Klesla i průměrná spotřeba na obyvatele, která dokonce dosáhla historického minima. V porovnání s rokem 2022 se snížila ze 136 na 128 litrů za rok, vyplývá to z dat Českého svazu pivovarů a sladoven.

Přečíst článek
Průmyslová produkce v Česku se v březnu po jednoměsíčním růstu vrátila k poklesu

Slabá čísla. Český průmysl klesá a stavebnictví je na tom nejhůře za poslední roky

Průmyslová produkce v Česku se v březnu po jednoměsíčním růstu vrátila k poklesu. Meziročně klesla o 2,7 procenta, oproti únoru byla výroba nižší o 1,6 procenta. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Důvodem poklesu byla podle něj vysoká loňská srovnávací základna v produkci automobilů i pokračující pokles ve výrobě strojů a zařízení. Hodnota nových zakázek meziročně vzrostla o 5,1 procenta. Kromě průmyslu statistici zveřejnili i údaje ke stavební výrobě v Česku a zahraničnímu obchodu.

Přečíst článek
Banka UBS

Krize zažehnána. UBS je od převzetí svého konkurenta Credit Suisse poprvé v zisku

Největší švýcarská bankovní skupina UBS v prvním čtvrtletí zvýšila čistý zisk meziročně o 70 procent na 1,8 miliardy dolarů (41,8 miliardy korun). Hospodaření podpořily divize správy majetku a investiční banka. Banka je v zisku poprvé od převzetí svého konkurenta Credit Suisse loni v červnu.

Přečíst článek
Mladí Češi dají za nájem skoro 40 procent ze mzdy

Západ opět uniká. Mladí Češi dají za nájem skoro 40 procent ze mzdy

Mladí Češi od 25 do 35 let zaplatí za nájemné ze své mzdy více než ve většině vybraných států západní Evropy. Za nájemné bytu o velikosti 60 metrů čtverečních vynaloží necelých 40 procent z mediánu hrubé mzdy. To je procentuálně o polovinu více, než mladí lidé zaplatí v Německu, Rakousku nebo Francii. Poměr se ale může lišit podle lokality, například v hlavních a velkých městech jsou nájmy výrazně vyšší. Více než Češi dají ze svého výdělku na bydlení mladí lidé například v Itálii.

Přečíst článek
Rusko spouští výrobu raket středního a krátkého doletu, uvedla Moskva

Rusko reaguje na USA a spouští výrobu raket středního a krátkého doletu

Rusko urychluje vývoj a spouští výrobu raket krátkého a středního doletu, dříve zakázaných smlouvou INF, uvedl server Meduza s odvoláním na prohlášení ruského ministerstva zahraničí.

Přečíst článek
Boje v Rafáhu

AKTUALIZOVÁNO: Izrael odmítl dohodu přijatou Hamásem. Armáda udeřila v Rafáhu

Návrh dohody o příměří schválený palestinským hnutím Hamás neplní izraelské požadavky, ale Izrael bude pokračovat v jednáních, řekl podle agentury Reuters premiér Benjamin Netanjahu. Jeho válečný kabinet mezitím jednohlasně vyjádřil podporu pokračování vojenských operací v Rafáhu na jihu Pásma Gazy.

Přečíst článek
Španělské muzeum vystaví obraz, jehož autorem se ukázal být Caravaggio

Španělské muzeum vystaví obraz, jehož autorem se ukázal být Caravaggio

Madridské muzeum Prado vystaví obraz, jehož autorství odborná expertiza připsala italskému mistru Caravaggiovi. V dubnu 2022 španělské úřady zastavily dražbu díla, za jehož autora byl do té doby pokládán neznámý žák španělského malíře ze 17. století Josého de Ribery. Učinily tak po upozornění madridského muzea, že by se mohlo jednat o dílo Caravaggia.

Přečíst článek
Lipavský nechal opět předvolat ruského velvyslance v Pra

Ministr Lipavský nechal opět předvolat ruského velvyslance v Praze. Kvůli kyberútokům na instituce

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) nechal předvolat do Černínského paláce ruského velvyslance v České republice Alexandra Zmejevského kvůli kybernetickým útokům na české instituce a kritickou infrastrukturu. Ke stejnému kroku minulý týden přistoupilo Německo.

Přečíst článek
Gabriela Teissing, Creative Dock

Creative Dock koupil rovněž rychle rostoucí mnichovské Mantro Product Studio

Skupina Creative Dock, která se zaměřuje na budování a řízení digitálních firem, koupila stejně zaměřenou mnichovskou společnost Mantro Product Studio ze skupiny Mantro Group. Strategická akvizice má za cíl posílení pozice Creative Docku v evropském regionu německy mluvících zemí zejména ze strojírenství a energetiky. Cena nebyla zveřejněna.

Přečíst článek

News box

Polsko investuje zhruba 58 miliard korun do zvýšení bezpečnosti své hranice s Ruskem a Běloruskem, včetně výstavby opevnění, ohlásil premiér Donald Tusk. Šéf vlády představil plán zlepšení obrany asi 400 kilometrů dlouhého úseku polské hranice. Projekt nazvaný Východní štít má současně odstrašit potenciálního agresora.
Dělníci na pražské Národní třídě vyzdvihli jeřáby první ze dvou pohyblivých plastik a umisťují ji na fasádu obchodního domu Máj. Autorem několikametrových motýlů, jejichž trupy jsou napodobeninami stíhaček spitfire, je výtvarník David Černý. Jak dlouho umístění soch potrvá, zatím není jasné, podle mluvčí investora Michaely Fialové Rozšafné lidé uvidí umělecká díla od neděle 19. května. Kvůli instalaci fialovo-tyrkysového díla je uzavřena část Národní třídy a na místě jsou jeřáby a další technika.
Soud na Slovensku poslal do vazby muže obviněného ze středečního atentátu na premiéra Roberta Fica. O rozhodnutí soudce Specializovaného trestního soudu informovala mluvčí tohoto soudu Katarína Kudjáková. Obviněnému, jímž je podle slovenských médií 71letý spisovatel a aktivista Juraj Cintula, za pokus o vraždu hrozí 25 vězení nebo doživotí. Fico, kterého útočník z bezprostřední blízkosti několikrát postřelil, je podle informací nemocnice při vědomí a ve stabilizovaném, ale stále vážném stavu.
Ve válce 🪖Izraele proti Hamásu v Pásmu Gazy přišlo od 7. října o život nejméně 35 tisíc Palestinců, z toho 83 jen za uplynulý den, a 79 tisíc jich utrpělo zranění. Oznámilo to ministerstvo zdravotnictví ovládané tímto radikálním palestinským hnutím. Izraelská armáda předtím podle webu The Times of Israel uvedla, že její 🛩️letectvo za poslední den udeřilo v celém Pásmu Gazy na více než 70 cílů. Jeden z náletů v Rafáhu podle ní zabil vysoce postaveného příslušníka Palestinského islámského džihádu.
Slovenský premiér Robert Fico, kterého ve středu postřelil atentátník, je ve stabilizovaném, ale stále vážném stavu. Uvedla to při dnešním vyjádření pro média ministryně zdravotnictví Zuzana Dolinková. Páteční operace 🩻podle ní přispěla ke zlepšení zdravotního stavu předsedy vlády. Vicepremiér Robert Kaliňák uvedl, že pozitivní prognóza Ficova zdravotního stavu je blízko, ale jeho převoz do Bratislavy zatím možný není. Premiér je při vědomí.
Ropný tanker plující pod panamskou vlajkou 🚢 v Rudém moři zasáhla střela odpálená pravděpodobně z Jemenu. Informovaly o tom agentury Reuters a AP s odvoláním na britskou firmu pro námořní bezpečnost Ambrey, podle níž se incident stal přibližně 18 kilometrů jihozápadně od jemenského přístavu Muchá. Na obchodní lodě na této klíčové námořní trase už půl roku útočí jemenští povstalci podporovaní Íránem.

Povodňová situace v německé spolkové zemi Sársko, kterou v pátek zasáhly vydatné deště, se pomalu uklidňuje. Vodočty přestaly dnes po půlnoci stoupat. Úřady nyní vyhodnocují rozsah škod, informovala agentura DPA s odvoláním na policii. Podle úřadů zasáhla západ Německa v pátek povodeň, která se statisticky opakuje jednou za 20 až 50 let

Od zahájení 🪖ruského pozemního útoku v ukrajinské Charkovské oblasti v minulém týdnu bylo evakuováno už téměř 10 tisíc lidí. Uvedl to šéf charkovské správy Oleh Syněhubov. 
Severní Korea provedla zkoušku odpalu taktické balistické střely a severokorejský vůdce Kim Čong-un zároveň slíbil posílit jadernou sílu země. Informovala o tom severokorejská oficiální agentura KCNA.
Silný vítr zastavil horní úsek kabinové lanovky z Pece pod Sněžkou na Sněžku. Spodní úsek lanovky z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu zůstal v provozu. Lanovka na Sněžku může jezdit 🍃 do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině, uvedli vlekaři na webu lanovky. Provoz ostatních lanovek v Krkonoších vítr neomezil. Na hřebenech hor byla silná mlha a slabě pršelo.
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme