Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zvýšení nájmu: Kdy ho může majitel navrhnout? Odpovídají právníci

 nst
nst

Nejnovější díl podcastu Právo k Ranní Kávě se zaměří na problematiku nájmu a plateb s ním spojených. I zvýšení nájmu má totiž přísná pravidla. Jak a kdy k němu může majitel nemovitosti přistoupit, vysvětlují právníci.

Reklama

Moderátor podcastu Martin Frolík si do pořadu pozval Šárku Kalinovou, advokátku AK PRK Partners a odbornici na problematiku komerčních nájmů. Spolu hovořili například o tom, kdy má pronajímatel bytu možnost navrhnout navýšení nájemného, dodávky jakých služeb musí nájemci zajistit nebo kdy je možné smluvení tzv. paušálních úhrad.

Rozhovor nevynechá ani otázky spojené se stanovováním nájemného a provozních nákladů u komerčních nemovitostí nebo daňových aspektů souvisejících se stavebními úpravami těchto prostor.

Na rozhovor s hostem tradičně naváže Kristýna Faltýnková s přehledem posledních legislativních a judikaturních novinek. Nastíní, co přinese mj. návrh novely školského zákona; návrh novely zákona o ochraně přírody a krajiny; návrh novely zákona o policii České republiky; nebo návrh novely vyhlášky o měření elektřiny, reagující na tzv. komunitní energetiku.

Z judikatury shrne nález Ústavního soudu (sp. zn. I ÚS 306/24) o podmínkách, které musí být splněny pro to, aby soud mohl rozhodnout o prodloužení vazby. Dále pohovoří o nálezu téhož soudu (sp. zn. I ÚS 3399/23) o protiprávní změně bydliště dítěte a ochraně základních práv rodičů. A nakonec shrne rozsudek Nejvyššího soudu (sp. zn. 23 Cdo 1666/2023) o požadavcích formy pro změnu obsahu smluveného závazku, když smlouva závazek zakládající byla sjednána v písemné formě. 

Nejnovější díl podcastu Právo k Ranní Kávě, který vzniká ve spolupráci s právní kanceláří PRK Partners, si můžete poslechnout v úvodu tohoto článku nebo na vaší oblíbené podcastové platformě. Jsme na Spotify, Google Podcasts i Apple Podcasts. 

PRK Partners, užito se svolením

Cesta do pekla je dlážděna zákazem započtení

Kristýna Faltýnková: Cesta do pekla je dlážděna zákazem započtení

S občanským zákoníkem, kterému právníci pořád říkají nový, žijeme již deset let. Ovšem některé novinky se do praxe dostávají až nyní. Musely dozrát. Jednou z nich je ustanovení o zákazu započtení nejistých či neurčitých pohledávek.

Přečíst článek

Nové ETF na spotový bitcoin přitáhly v prvních dnech téměř dvě miliardy dolarů

Jak se konkrétně mění regulace kryptoaktiv? Odpovídají právníci

Podcast Právo k Ranní Kávě se po delší době vrací k novinkám z právní regulace kryptoaktiv, které do právního řádu přijdou zejména v souvislosti s neodvratně blížícím se nabytím účinnosti nařízení MiCA. To z části vstoupí v účinnost už 30. června 2024, ve zbytku pak 30. prosince 2024. Připomeňme, že nařízením MiCA se stanovuje jednotný unijní rámec pro kryptoaktiva a s nimi související služby a činnosti.

Přečíst článek

Nenávistný internet je právní problém. A odpovědnost nenesou jen původci hate speech

Nejen Facebook, X, YouTube, Google a spol. budou muset nově odstraňovat „nezákonný obsah“, který není v souladu s právem Unie či právem některého jejího členského státu. Na koho se nařízení Digital Services Act (DSA) vztahuje, co je jeho obsahem a účelem, rozebírají právníci v podcastu Právo k Ranní Kávě.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Trh s nájemním bydlením opanují velcí investoři, říká členka prezidia Asociace nájemného bydlení

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme