Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jak se konkrétně mění regulace kryptoaktiv? Odpovídají právníci

 nst
nst

Podcast Právo k Ranní Kávě se po delší době vrací k novinkám z právní regulace kryptoaktiv, které do právního řádu přijdou zejména v souvislosti s neodvratně blížícím se nabytím účinnosti nařízení MiCA. To z části vstoupí v účinnost už 30. června 2024, ve zbytku pak 30. prosince 2024. Připomeňme, že nařízením MiCA se stanovuje jednotný unijní rámec pro kryptoaktiva a s nimi související služby a činnosti.

Reklama

K docílení implementace unijní úpravy do českého právního řádu je, přestože se převážná část regulace stanovuje nařízením, nezbytné přijetí několika adaptačních zákonů. Ty jsou v současné době připravovány vládou a doposud nebyly předloženy Poslanecké sněmovně, přestože již existuje jejich paragrafové znění. Jedná se o návrh zákona o digitálních financích a na něj navazující návrh změnového zákona. Lze tak očekávat významné změny právní úpravy v této oblasti.

Jak se konkrétně mění regulace kryptoaktiv a služeb s nimi souvisejících, rozeberou v dnešním díle moderátor Martin Frolík a Bohdan Zubač, advokát PRK Partners.

Druhá část podcastu je již tradičně věnována novinkám z legislativy a judikatury, kterými vás provází advokátka Kristýna Faltýnková. Přiblíží například návrh novely zákona o zajištění dalších podmínek bezpečnosti a ochrany zdraví při práci; návrh novely zákona o pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti; či návrh novely zákona o lesích.

Z judikatury shrne nález Ústavního soudu (sp. zn. Pl. ÚS 42/23) týkající se problematiky místních poplatků za zhodnocení stavebního pozemku; usnesení Nejvyššího soudu (sp. zn. 6 Tdo 411/2023) k trestní odpovědnosti rodičky a duly za smrt novorozence; nález Ústavního soudu (sp. zn. II. ÚS 1487/23) o porušení práva studentky na svobodnou volbu povolání ve sporu o výživné; a rozsudek Nejvyššího správního soudu (sp. zn. 3 Afs 321/2022) o tom, zda nabytí vlastnického práva ke spoluvlastnickému podílu na nemovité věci v rámci vypořádání spoluvlastnictví, jehož součástí je též zánik podílu převodce na společném dluhu ze smlouvy o úvěru, podléhá dani z nabytí nemovitých věcí.

Aktuální díl právního podcastu, který češí problematiku MiCA si můžete pustit v úvodu tohoto článku nebo na vaší oblíbené podcastové platformě. Jsme na Spotify, Google Podcasts i Apple Podcasts.

Sledujte i další díly podcastu Právo K Ranní Kávě, který vzniká ve spolupráci s právní kanceláří PRK Partners. 

PRK Partners, užito se svolením

Nenávistný internet je právní problém. A odpovědnost nenesou jen původci hate speech

Nejen Facebook, X, YouTube, Google a spol. budou muset nově odstraňovat „nezákonný obsah“, který není v souladu s právem Unie či právem některého jejího členského státu. Na koho se nařízení Digital Services Act (DSA) vztahuje, co je jeho obsahem a účelem, rozebírají právníci v podcastu Právo k Ranní Kávě.

Přečíst článek

Pomohou vládní paragrafy v boji se švarcsystémem? Odpovídají právníci

Nelegální práce, švarcsystém a pseudoagenturní zaměstnávání. První díl podcastu Právo k Ranní Kávě v roce 2024 se zaměří na to, jaké novinky přinesla poslední novela zákona o zaměstnanosti, která nabyla účinnosti 1. ledna 2024.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme