Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Prodej iPhonů v Číně vytáhl čtvrtletní tržby Applu na rekord

Apple, ilustrační foto
Tony Webster / Creative Commons / CC BY 2.0

Čistý zisk firmy Apple v prvním fiskálním čtvrtletí vzrostl o pětinu na 34,63 miliardy dolarů (758,8 miliardy korun). Tržby byly rekordní, uvedla firma. Apple těžil mimo jiné z vysoké poptávky po iPhonech v Číně.

Reklama

Tržby se za tři měsíce do 25. prosince zvýšily o 11 procent na 123,9 miliardy dolarů. Analytici v průměru očekávali tržby jen 118,7 miliardy dolarů a zisk 31 miliard dolarů. Na rekord se zvýšily tržby na rekord v téměř všech segmentech, včetně služeb, počítačů, příslušenství a tabletů. Apple těžil také z vysoké poptávky po iPhonech v Číně

bezkontaktní platba

Apple posune hranice bezkontaktní platby. Z iPhonů se stanou platební terminály

Apple chystá novou službu, která z klasických iPhonů udělá platební terminály, píše Bloomberg. Prodejcům k tomu, aby mohli přijímat platby, odpadne nutnost mít speciální hardware, vystačí si s mobilem. Akcie firmy Block, fintechu miliardáře Jacka Dorseyho, který se na platební řešení specializuje, v reakci na zprávu padají.

Přečíst článek

Applu se podařilo zvládnout i problémy v dodavatelském řetězci. Generální ředitel Tim Cook v říjnu varoval, že nedostatek čipů ovlivňuje výrobu většiny produktů firmy a mohl by jí způsobit ztrátu na tržbách více než šest miliard dolarů. Finanční ředitel Luca Maestri v rozhovoru s agenturou Reuters řekl, že dopad byl přes šest miliard dolarů, ale v tomto čtvrtletí, které končí v březnu, se negativní dopad sníží.

Tržby z prodeje telefonů se zvýšily o devět procent na 71,6 miliardy dolarů díky zájmu o nový iPhone 13, který se začal prodávat těsně před začátkem hlavní předvánoční nákupní sezony. V Číně podíl Applu na trhu s chytrými telefony v posledních třech měsících loňského roku stoupl na rekordních 23 procent a firma se poprvé po šesti letech stala jedničkou na čínském trhu, uvedla firma Counterpoint Research.

Tim Cook, šéf Applu

Šéf Applu Tim Cook si loni vydělal 98,73 milionu dolarů, hlavně na akciích

Generální ředitel americké společnosti Apple Tim Cook si v loňském fiskálním roce přišel na 98,73 milionu dolarů (2,1 miliardy korun). Částka zahrnuje mzdu, odměny a kompenzace, včetně akcií. Výraznou většinu příjmu tvořily právě akcie technologického giganta, které Cook dostal poprvé od svého nástupu do čela firmy před jedenácti lety. Důvodem odměn je mimo jiné to, Apple ve fiskálním roce do září 2021 zvýšil tržby o 33 procent na více než 365 miliard dolarů. Cook už v roce 2015 uvedl, že plánuje věnovat svůj majetek na charitu.

Přečíst článek

Tržby ze služeb, které zahrnují předplatné televize a hudby a obchod s aplikacemi App Store, stouply o 24 procent na 19,5 miliardy dolarů. Počet předplatitelů se zvýšil na 785 milionů z 620 milionů ve stejném období předchozího roku. Růst tržeb ze služeb pomáhá zmírňovat problémy ve výrobě. Apple však čelí tlaku regulátorů ve Spojených státech a Evropě, který by mohl snížit jeho tržby ze služeb.

Tržby z prodeje počítačů Mac stouply o 25 procent na 10,9 miliardy dolarů a z prodeje příslušenství o 13 procent na 14,7 miliardy dolarů. Tržby z prodeje iPadů se však snížily o 14 procent na 7,25 miliardy dolarů. To zřejmě potvrzuje předpovědi analytiků, že iPady budou mít nízkou prioritu v případě nedostatku součástek.

Apple

Apple je krok od tříbilionové hodnoty. To je víc než celý německý akciový trh

Akcie výrobce iPhonů jsou na dosah významného milníku. Aby technologický gigant Apple v dolarech zbořil tříbilionovou hodnotu v ocenění, musí si jeho akcie připsat už jen něco přes šest procent, píše Bloomberg. V přepočtu to znamená zhruba 67,3 bilionu korun – to je více než celý německý akciový trh dohromady nebo britská ekonomika.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme