Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Apple to natřel Huawei, iPhony jsou v Číně opět nejprodávanější

Fronta před prodejnou Apple v Šanghaji, poté, co Apple dal do prodeje nejnovější iPhone 13
iStock
Veronika Kudrnová
vku

Nejnovější iPhone 13 na sebe umí strhnout pozornost i v Číně. Po šesti letech se tam Apple vrátil na špici prodejního žebříčku. Každý čtvrtý telefon prodaný v posledním čtvrtletí roku 2021 na čínském trhu byl od Applu. To je historicky vůbec nejvyšší podíl, kterého americký gigant na největším světovém trhu se smartphony dosáhl, uvedla výzkumná společnost Counterpoint Research. Apple těží z války Washingtonu proti Huawei, napsal k tomu list The Financial Times.

Reklama

Ke skokovému nárůstu prodejů Applu ve čtvrtém čtvrtletí došlo po uvedení cenově dostupnějšího modelu iPhone 13. Zatímco dodávky chytrých telefonů společnosti Apple v Číně vzrostly o 32 procent na 50 milionů kusů oproti předchozímu roku, Huawei podle Counterpointu zaznamenal pokles tržeb o 73 procent. Celkový prodej smartphonů v Číně přitom ve sledovaném období klesl o devět procent.

Apple podle The Financial Times vynaložil velké úsilí, aby uprostřed rostoucího geopolitického napětí mezi Pekingem a Washingtonem od sebe odvrátil pozornost. Ta se soustředila na jiné západní společnosti, namátkou například Intel, Walmart, H&M či Adidas.

Apple

Akcie technologických gigantů jako Apple nebo Microsoft čeká velký rok

Sázka na tradiční technologické giganty jako je Apple, IBM, Micorsoft, Cisco nebo Oracle, se podle burzovního guru a tváře pořadu Mad Money Jima Cramera vyplatí. Akcie těchto firem budou podle něj vykazovat úctyhodné výnosy i navzdory zpřísnění měnové politiky Fedu.

Přečíst článek

Čínský národní šampion Huawei nebyl schopen získat čipy k výrobě prémiových smartphonů. Na vině jsou americké sankce a exportní kontroly, které znemožnily vývoz těchto technologií do Číny. Spojené státy totiž Huawei obviňují z krádeže technologií a podezřívají ze špionáže pro čínskou vládu. To ale Huawei dlouhodobě popírá. 

Kvůli americkým sankcím Huawei dokonce předloni v listopadu prodala divizi levných telefonů Honor, které byly kdysi pro společnost klíčovým pilířem.

„Čínskému trhu špičkových smartphonů po léta dominovala společnost Huawei..., když je Huawei mimo, Apple nemá v tomto segmentu konkurenta,“ komentoval data o prodejích analytik společnosti Counterpoint Ivan Lam.

Lam dále poznamenal, že ostatním čínským značkám, jako je Xiaomi, Oppo a Vivo, se v loňském roce nepodařilo prorazit na prémiový trh.

Apple, ilustrační foto

Tříbilionový Apple. Od premiéry iPhonu jeho hodnota vzrostla o 5800 procent

Americká technologická společnost Apple se stala prvním podnikem na světě, jehož tržní hodnota dosáhla tří bilionů dolarů (zhruba 66 bilionů korun), když se cena akcií Applu při pondělním obchodování na krátko vyšvihla na rekordních 182,88 dolaru za kus, píše agentura Reuters. Pondělní obchodní seanci akcie podniku ale zakončily mírně nad 182 dolary a tržní hodnota Applu tak spadla těsně pod tři biliony dolarů.

Přečíst článek

Tim Cook, šéf Applu

Šéf Applu Tim Cook si loni vydělal 98,73 milionu dolarů, hlavně na akciích

Generální ředitel americké společnosti Apple Tim Cook si v loňském fiskálním roce přišel na 98,73 milionu dolarů (2,1 miliardy korun). Částka zahrnuje mzdu, odměny a kompenzace, včetně akcií. Výraznou většinu příjmu tvořily právě akcie technologického giganta, které Cook dostal poprvé od svého nástupu do čela firmy před jedenácti lety. Důvodem odměn je mimo jiné to, Apple ve fiskálním roce do září 2021 zvýšil tržby o 33 procent na více než 365 miliard dolarů. Cook už v roce 2015 uvedl, že plánuje věnovat svůj majetek na charitu.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme