Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Žádné dřevo z Ruska a Běloruska. IKEA objevila Pobaltí a Švédsko

Největší světový výrobce nábytku IKEA využívá více dřeva ze Švédska a Pobaltí, zatímco z Běloruska a Ruska surovinu po invazi Moskvy na Ukrajinu přestal odebírat.
ČTK
 ČTK

Největší světový výrobce nábytku IKEA využívá více dřeva ze Švédska a Pobaltí, zatímco z Běloruska a Ruska surovinu po invazi Moskvy na Ukrajinu přestal odebírat. V rozhovoru s agenturou Reuters to řekl Ulf Johansson, který ve firmě odpovídá za globální dodávky dřeva. Švédská firma, která je jedním největších světových odběratelů této suroviny, podle něj za 12 měsíců do srpna 2022 použila 20 milionů metrů krychlových dřeva.

Reklama

„Objemy (z Ruska a Běloruska) se nám podařilo nahradit v jiných zemích,” uvedl Johansson. IKEA zvýšila dodávky suroviny ze Švédska, Pobaltí a z Německa. Některá řešení mohou být dlouhodobá a jiná krátkodobá, dodal Johansson.

IKEA

Ikea v ČR utržila skoro 12 miliard. K výročí chystá retro kolekci

Nábytkářská síť Ikea ČR v uplynulém finančním roce, který trval od 1. září 2021 do 31. srpna 2022, zvýšila tržby o 22 procent na 11,9 miliardy korun. Hospodářský výsledek společnost neuvedla. V předchozím finančním roce vykázala Ikea ve výroční zprávě zisk 592 milionů korun.

Přečíst článek

Rusko a Bělorusko byly před válkou pátým a šestým největším dodavatelem dřeva pro švédskou společnost. Podílely se na jejích dodávkách šesti a pěti procenty, uvádí firma na svém webu.

IKEA ve čtvrtek na svých internetových stránkách spustila mapu, která ukazuje původ veškerého dřeva, aby vyhověla požadavkům zákazníků na větší transparentnost. Třemi největšími dodavateli za 12 měsíců do srpna 2022 bylo Polsko (28 procent), následované Litvou (deset procent) a Švédskem (devět procent). Tři procenta dodávek pocházejí z České republiky.

Obchodní domy jsou zavřené

Co týče druhů dřeva, firma nejvíce používala v uvedeném období borovici (54 procent), břízu (17 procent) a buk (deset procent). Zhruba 15 procent z celkové spotřeby dřeva poskytla recyklovaná surovina. V produktech švédské společnosti bylo zastoupeno kompozitní dřevo ze 68 procent, zbytek představovalo masivní dřevo.

Firma uvádí, že používá pouze dřevo s certifikací neziskové organizace Forest Stewardship Council (FSC) nebo recyklované dřevo. FCS podporuje ekologicky šetrné, sociálně prospěšné a ekonomicky životaschopné obhospodařování lesů. IKEA zakázala dodavatelům používat ruské a běloruské dřevo poté, co FSC pozastavila kvůli invazi Moskvy na Ukrajinu svou certifikaci v těchto dvou zemích.

Obchodní domy IKEA v Rusku jsou od loňského března zavřené, zatímco nákupní centra vlastněná společností IKEA zůstávají otevřená. Čtyři závody Inter IKEA v zemi jsou uzavřeny a na prodej.

TOP Odpovědná velká firma –  Trendsetter, přebírá Constantinescu Dragos, CEO Plzeňský Prazdroj

Prazdroj, Ikea, Vodafone, banky. Podívejte se, kdo posbíral ceny za odpovědné podnikání

Byznys pro společnost, největší platforma pro odpovědné a udržitelné podnikání v Česku, ocenila na slavnostním galavečeru v Cubex Centru Praha TOP Odpovědné firmy roku 2022.

Přečíst článek

Johansson uvedl, že IKEA nyní reviduje svou dlouhodobou strategii dodávek dřeva, pokud jde o alternativy k Rusku. Firma podle něj dále zvažuje expanzi v Jižní Americe, kde v roce 2022 otevřela svůj první obchod.

„Nyní to také vypadá, že trh se surovinami trochu klesá, takže je to teď možná trochu jednodušší situace,” řekl dále Johansson. Ceny dřeva se po prudkém nárůstu v posledních několika letech zmírňují.

IKEA v posledních letech nakupuje a spravuje lesy v řadě zemí prostřednictvím své investiční společnosti IKEA Investments, od níž by mohla v budoucnu surovinu brát, připomíná Reuters.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme