Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Bělorusko - informace o tématu

Diktátor Alexandr Lukašenko

Kruté podmínky v Bělorusku. Politická vězenkyně popsala fungování tamní věznice

Politická vězeňkyně v Bělorusku fungování brutálního vězeňského systému v zemi popsala na kouscích toaletního papíru, které se jí podařilo propašovat z věznice. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na nezávislá běloruská média.

Přečíst článek
Ruský prezident Vladimir Putin

Rusko v Bělorusku rozmístí taktické jaderné zbraně, řekl Putin

Rusko rozmístí v Bělorusku taktické jaderné zbraně. Podle agentury TASS to oznámil ruský prezident Vladimir Putin s tím, že Moskva s Minskem uzavřela příslušnou dohodu. V Bělorusku by mělo být deset letadel schopných jaderné zbraně nést, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek
Odchozí platby do Ruska a Běloruska blokuje další tuzemská banka. Raiffeisenbank rozeslala svým klientům upozornění, že od 15. února 2023 už to přes ní nepůjde.

Peníze do Ruska přes nás nepošlete, hlásí tři české banky

Odchozí platby do Ruska a Běloruska blokuje další tuzemská banka. Raiffeisenbank rozeslala svým klientům upozornění, že od 15. února 2023 už to přes ní nepůjde. Ke stejnému kroku se už dříve rozhodla Moneta Money Bank a Banka Creditas. Další banky zatím zavedly důsledné kontroly. Příchozí platby jsou omezovány mnohem méně. 

Přečíst článek
Největší světový výrobce nábytku IKEA využívá více dřeva ze Švédska a Pobaltí, zatímco z Běloruska a Ruska surovinu po invazi Moskvy na Ukrajinu přestal odebírat.

Žádné dřevo z Ruska a Běloruska. IKEA objevila Pobaltí a Švédsko

Největší světový výrobce nábytku IKEA využívá více dřeva ze Švédska a Pobaltí, zatímco z Běloruska a Ruska surovinu po invazi Moskvy na Ukrajinu přestal odebírat. V rozhovoru s agenturou Reuters to řekl Ulf Johansson, který ve firmě odpovídá za globální dodávky dřeva. Švédská firma, která je jedním největších světových odběratelů této suroviny, podle něj za 12 měsíců do srpna 2022 použila 20 milionů metrů krychlových dřeva.

Přečíst článek
Běloruský prezident Alexandr Lukašenko

Lukašenko v koncích? Bělorusko kvůli sankcím nedokáže splácet zahraniční dluh

Bělorusko oznámilo, že kvůli sankcím, které vůči němu zavedly Spojené státy a Evropská unie, nedokáže splácet dluh v cizí měně. Informovala o tom agentura Reuters. V pondělí Světová banka (SB) uvedla, že s okamžitou platností zařadila všechny půjčky poskytnuté Bělorusku do kategorie nesplácených, protože se Minsk opozdil s platbou 68,43 milionu dolarů (1,7 miliardy korun).

Přečíst článek
Letošní Nobelovu cenu za mír získali běloruský bojovník za lidská práva Ales Bjaljacki (na snímku), ruská lidskoprávní organizace Memorial a ukrajinské Centrum pro občanské svobody.

Vzkaz Putinovi a Lukašenkovi: Nobelovu cenu za mír získaly lidskoprávní organizace z Ruska, Běloruska a Ukrajiny

Letošní Nobelovu cenu za mír získali běloruský bojovník za lidská práva Ales Bjaljacki, ruská lidskoprávní organizace Memorial a ukrajinské Centrum pro občanské svobody. Oznámil to norský Nobelův výbor.

Přečíst článek
Letecký snímek Záporožské jaderné elektrárny.

Navzdory Černobylu. Ukrajinci prchají před Rusy do Záporoží, možná radiace jim nevadí

Tisíce lidí prchajících z Ruskem kontrolovaných regionů na jihu Ukrajiny přicházejí do města nedaleko největší evropské jaderné elektrárny navzdory obavám z možné radiace kvůli bojům. Pro mnohé z nich je ostřelování jejich měst naléhavějším nebezpečím.

Přečíst článek
Bělorusko, ilustrační foto

Lukašenkův pakt s Putinem dovedl Bělorusko do bankrotu

Bělorusko ani v ochranné lhůtě neuhradilo část závazků vůči zahraničním věřitelům. Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service proto považuje Bělorusko za zemi v platební neschopnosti. Přidala se tím ke konkurenční agentuře Fitch Ratings, která toto hodnocení vydala už dříve.

Přečíst článek
Raman Haloučanka

Jde o hybridní agresi, říká běloruský premiér. Musíme se přeorientovat na jiné trhy

Západní sankce zablokovaly prakticky veškerý běloruský vývoz do Evropské unie a Severní Ameriky. Roční ztráty tím způsobené dosahují 16 až 18 miliard dolarů (asi 380-428 miliard korun), uvedl běloruský premiér Raman Haloučanka v televizním rozhovoru podle státní agentury BelTA.

Přečíst článek
Nákladní vozidla

Nákladní vozidla registrovaná v EU nesmí vstoupit do Běloruska, výjimku má pošta

Bělorusko zakázalo nákladním automobilům registrovaným v Evropské unii vstup na své území. Zákaz platí od soboty, nevztahuje se však například na přepravu pošty. Vozidla, která se v pátek nacházela na běloruském území, mají na odjezd čas do 23. dubna. Informovala o tom polská veřejnoprávní televize na svých internetových stránkách.

Přečíst článek
OBI v Rusku končí.

Řetězec OBI v Rusku končí. Obchody zdarma převedl na nejmenovaného investora

Německý řetězec hobbymarketů OBI se v rekordním čase zcela stáhl z ruského trhu a odevzdal svých 27 ruských poboček nejmenovanému investorovi. Ani za ně nechtěl zaplatit.

Přečíst článek
Reklama

News box

Provozní zisk německého výrobce luxusních vozů Porsche klesl v prvním čtvrtletí o 3️⃣0️⃣ procent na 1,28 miliardy eur (32,2 miliardy korun). Na vině byla obměna modelů a slabá poptávka v Číně. Firma to uvedla ve svém dnešním sdělení. Je to nejslabší výsledek od uvedení podniku na burzu v září 2022, napsala agentura Bloomberg.
Spojené státy nakoupí pro Ukrajinu rakety do protivzdušných baterií a další vojenské vybavení v hodnotě 6️⃣ miliard dolarů (přes 140 miliard korun), oznámil dnes americký ministr obrany Lloyd Austin. Některá americká média mluví o dosud největším balíku vojenské pomoci pro Ukrajinu. Podle webu Politico ale doručování materiálu pravděpodobně potrvá delší dobu.
Investiční fond RedBird IMI, za kterým stojí mimo jiné emirát Abú Zabí, se chystá 🛑 stáhnout svou nabídku na převzetí britských novin The Daily Telegraph a časopisu The Spectator. Informoval o tom dnes list Financial Times (FT) s odvoláním na zdroje obeznámené se situací. Fond se k tomuto kroku podle zdrojů rozhodl po měsících jednání s britskou vládou, učinit by ho mohl již příští týden.
Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se Evropská unie naučila hodně o vzorcích chování Kremlu i ruského prezidenta 👴 Vladimira Putina a stala se tak ostražitější. V rozhovoru ke 20. výročí dosud největšího rozšíření Evropské unie to uvedla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.
Pražská burza druhý týden v řadě oslabila. V uplynulém týdnu 📉 klesl index PX o 0,5 procenta na 1543,4 bodu. Nejvíce rostly akcie bankovní skupiny Erste, největší oslabení zaznamenala opět Pilulka. Vyplývá to z internetových stránek burzy. V předchozím týdnu index PX ztratil 0,6 procenta.
Kyjevská správa oznámila urgentní evakuaci dvou nemocnic v metropoli kvůli obavám z možných ruských 🚀 úderů na tato zdravotnická zařízení. Informovala o tom dnes ukrajinská média. Jedno z evakuovaných zařízení je podle úřadu dětská nemocnice.
Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) 👨 Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v pondělí vedení strany, že dostával malé balíčky a že žádné peníze nepřijímal. Dnes o tom informoval magazín Der Spiegel.
Je naivní se domnívat, že pokud by Rusko zvítězilo na Ukrajině, jeho tanky se na našich hranicích 🛑 zastaví. Český ministr zahraničí Jan Lipavský to řekl v projevu na univerzitě Ludovika v Budapešti, kde dopoledne jednal se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem.
Bývalý rumunský prezident Ion Iliescu, který se stal hlavou státu po pádu Ceaušescova režimu na konci roku 1989, byl 👨‍⚖️ obviněn ze zločinů proti lidskosti. Stalo se tak v souvislosti s vyšetřováním potlačení protestů z června 1990, kdy zemřeli nejméně čtyři lidé, napsala agentura AFP. Obviněni byli i tehdejší premiér Petre Roman a šéf tajné služby Virgil Magureanu.
ČEZ postaví v Dětmarovicích na Karvinsku nízkoemisní 🏭 teplárnu za dvě miliardy korun. Jejími hlavními zdroji budou biomasová kotelna o výkonu osm megawattů a dvě kogenerační jednotky o celkovém výkonu 20 megawattů. Hotova má být v roce 2026. Novinářům to v Dětmarovicích řekli zástupci skupiny ČEZ. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme