Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Z lidí vylákali miliardy a spadli do konkurzu

Policie při razii v roce 2020 v pražské společnosti J.O. Investment zabavila majetek za miliardu.
Policie ČR
 ČTK

Firmu J.O. Investment z kauzy údajných investičních podvodů za 2,4 miliardy korun poslal Městský soud v Praze do konkurzu. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku, na které jako první upozornil server Seznam Zprávy.

Reklama

Policie zadržela na účtu J.O. Investment asi 990 milionů korun. Další majetek firma nemá, ale v trestním řízení bylo zjištěno, že z peněz firmy byly nakoupeny domy, luxusní auta či šperky za více než 338 milionů korun. Manažeři firmy byli loni obžalováni z podvodů a praní špinavých peněz, hrozí jim až deset let vězení. Podle vyšetřovatelů podvedli nejméně 3900 klientů. 

Konkurz je likvidační způsob řešení úpadku, kdy se rozprodá majetek dlužníka. Oficiálně má J.O. Investment pouze zmíněných zhruba 990 milionů korun na účtu. Část z toho je v cizích měnách, takže se hodnota financí v korunách může měnit.

Elizabeth Holmesová na cestě k soudu, který jí vyměřil 11letý trest

Největší podvod v dějinách Silicon Valley. Elizabeth Holmesová míří do vězení na 11 let

Měl to být revoluční nástroj, který změní zdravotní péči. Společnost Theranos vyvíjela zařízení, které na základě velkých dat měl analyzovat spoustu nemocí z pouhé kapky krve. Zakladatelka Theranosu Elizabeth Holmesová díky této vizi sehnala miliardy dolarů. Ty však skončily v naprosto nefunkčním prototypu, který nedokázal víc než standardní analytické nástroje. Nyní má největší podvod v dějinách Silicon Valley první část za sebou.

Přečíst článek

Podle soupisu v insolvenčním rejstříku ale bylo z účtu společnosti použito dohromady asi 338,4 milionu korun na nákupy majetku pro různé osoby, u kterých není jasné, zda měly vůbec na peníze od firmy nějaký nárok. Za zmíněné peníze byly nakoupeny domy, byty a pozemky, luxusní auta značek jako Rolls-Royce a Ferrari, více než stovka kusů drahých kovů, drahokamů, hodinek a šperků i pět obrazů.

Obžalovaní podle předběžného insolvenčního správce v trestním řízení opakovaně tvrdili, že J.O. Investment má k dispozici také účet u Bank of America, na kterém je v australských dolarech v přepočtu asi 3,5 miliardy korun. Podle vyšetřovatelů ale obžalovaní nepředložili žádný důvěryhodný důkaz o existenci tohoto účtu nebo zmíněných miliard v dolarech a tvrzení obžalovaných neodpovídá ani žádný finanční tok firmy.

Firma podle dřívějších informací policie nabízela investice na světových burzách s nereálnými výnosy. Obchodní model J.O. Investment měl podle detektivů znaky Ponziho schématu, tedy takzvaného letadla či pyramidy. Princip těchto podvodů spočívá v tom, že investoři svěřují své peníze investičnímu fondu s vidinou vysokého zhodnocení, ale provozovatel fondu si peníze místo investování nechá a vyplácí z nich jen část některým investorům jako údajný zisk z investic za účelem nalákání dalších klientů. Ve chvíli, kdy už ve fondu nezbudou žádné peníze, zkrachuje.

Richard Watzke, šéf Xixoio zatím zůstává v cele předběžného zadržení.

Policie podezírá Xixoio z podvodu, škoda je půl miliardy

Policisté po úterním zásahu podezírají vedení firmy Xixoio obchodující s digitálními aktivy z podvodu a praní špinavých peněz, uvedl server Seznam Zprávy.

Přečíst článek

V kauze kolem J.O. Investment byli obviněni v únoru 2020 tři lidé a později ještě čtvrtý člověk. Policistům se mezitím hlásili další poškození, takže jejich počet vzrostl z policií původně uváděných asi 2000 na skoro čtyři tisícovky a způsobená škoda ze zhruba jedné miliardy na 2,4 miliardy korun. V říjnu 2021 pak byli v případu obžalováni čtyři lidé, z nichž tři byli podle předchozích informací policie manažery J.O. Investment. V listopadu 2021 poté jeden z klientů firmy, který přišel o investované peníze, podal na firmu insolvenční návrh. Letos 16. listopadu pak soud rozhodl o prohlášení konkurzu na majetek J.O. Investment.

Myslím, že čekání na odškodnění v trestním řízení by bylo v tomto případě jen marným čekáním na Godota. V trestním řízení jsme nároky našich klientů sice uplatnili, ale spíše z opatrnosti,” uvedl právní zástupce části poškozených klientů Michal Žižlavský. Trestní proces podle něj není stavěný na to, aby policisté vyslýchali tisíce věřitelů a poté vyhodnocovali oprávněnost jejich pohledávek. Trvalo by to dlouhé roky, během nichž hodnota investovaných peněz mizí kvůli inflaci. Žižlavský chce proto postupovat podobně jako v kauze investiční společnosti Growing Way, která rovněž fungovala na Ponziho schématu. „Zde jsme dosáhli uvolnění zajištěných prostředků ve prospěch insolvenčního řízení a po uplynutí jednoho roku dostávají věřitelé zpět 60 procent svých peněz,” dodal.

Věřitelé, kteří dosud nepřihlásili své pohledávky vůči firmě mají od verdiktu soudu lhůtu dva měsíce, aby ještě podali přihlášky. Soud vyzval věřitele, aby si případně zvolili společné zástupce. 

Ruža Ignatovová, podvodná kryptokrálovna

Kryptokrálovnu Ignatovovou hledá Europol. Je podezřelá v kauze mnohamiliardového podvodu

Zakladatelku podvodné kryptoměny OneCoin Ružu Ignatovovou hledá Europol. Je podezřelá, že přiměla zájemce z celého světa investovat miliardy do bezcenné kryptoměny.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme