Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Senior z Pardubicka vylákal z lidí desítky milionů. Hrozí mu deset let za mřížemi

Senior z Pardubicka vylákal z lidí desítky milionů. Hrozí mu deset let za mřížemi
iStock
 ČTK

Pardubická policie obvinila 64letého muže z podvodu, na případu pracovala dva roky. Podle obvinění vystupoval jako investor, lidem sliboval vysoké zúročení a z lidí vylákal téměř 52 milionů korun. Hrozí mu pět až deset let ve vězení, uvedla mluvčí krajské policie Andrea Muzikantová.

Reklama

„Budil dojem úspěšného investora a nabízel takové zhodnocení investovaných financí, které bylo nereálné. V průběhu deseti let se nyní 64letému muži podařilo podvést nejméně 25 fyzických osob, kterým sliboval vysoké zhodnocení finančních prostředků prostřednictvím investování v mezinárodním systému měnové burzy,“ řekl mluvčí.

Muž podnikal bez oprávnění a bankovní licence. Během deseti let věřitelům z okruhu jeho příbuzných a známých sliboval a garantoval měsíční úročení v intervalu od jednoho do pěti procent úrokové sazby, které by odpovídalo ročnímu úročení přes 12 procent do 60 procent.

„Pokud věřitel zažádal o vyplacení úroků nebo jistiny, peníze vyplácel díky nově sjednaným smlouvám, jejichž prostředky vědomě nezhodnocoval a činil tak z důvodu udržitelnosti systému. To ale netrvalo věčně,“ uvedla mluvčí. V případě pravomocného odsouzení muži hrozí trest odnětí svobody na pět až deset let, dodala Muzikantová.

Martin Dočekal, majitel fondu Českých korporátních dluhopisů

Dočekal: Firemní dluhopisy neznamenají podvod. Je ale třeba dobře vybírat

Úrokové sazby v Česku postupně klesají a atraktivita dluhopisů se zase mění. Dvouciferných výnosů jako loni se ale už jen tak nedočkáme, říká v rozhovoru pro newstream.cz majitel fondu Českých korporátních dluhopisů Martin Dočekal.

Přečíst článek

Reklama

Poštovní schránky v Kalifornii

Lstí připravil Američany o miliardy. A stačila mu k tomu poštovní obálka

V čase kyberpodvodů vypadá zločin, kterého se dopouštěl sedmapadesátiletý Kanaďan jako z jiné doby. V dopisech adresovaných převážně starším Američanům se vydával za jasnovidce. Z obětí se mu za 20 let podařilo vylákat v přepočtu miliardy korun. A dostal za to 10 let natvrdo.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme