Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Policie podezírá Xixoio z podvodu, škoda je půl miliardy

Richard Watzke, šéf Xixoio zatím zůstává v cele předběžného zadržení.
blog Xixoio

Policisté po úterním zásahu podezírají vedení firmy Xixoio obchodující s digitálními aktivy z podvodu a praní špinavých peněz, uvedl server Seznam Zprávy.

Reklama

Policisté po úterním zásahu podezírají hlavní představitele firmy Xixoio obchodující s digitálními aktivy z podvodu a praní špinavých peněz, uvedl ve středu server Seznam Zprávy. Škoda způsobená investorům má dosahovat podle informací Deníku N zhruba půl miliardy korun. Xixoio ale tvrdí, že policie nepochopila její byznys model ani princip jejího podnikání, což jsou investice do digitálních aktiv, takzvaných tokenů.

Dva hlavní představitele firmy - zakladatele a majitele Xixoio Richarda Watzkeho (na snímku) a šéfa představenstva Henryho Ertnera - policie v úterý zadržela a jsou dál v cele předběžného zadržení. Oba by měli být podle informací obou serverů brzy propuštěni na svobodu, policie nebude žádat jejich vazbu.

Seznam Zprávy a Deník N citují z prohlášení firmy, které je neveřejné a určené jen majitelům tokenů. Oficiální tiskovou zprávu by mělo Xixoio vydat během dneška. Policie ani dozorující městské státní zastupitelství v Praze zatím nové informace k případu neposkytlo.

„Kriminalisté je v úterý vyslýchali a zabavovali dokumenty. Nyní budou vyhodnocovat důkazy. Zatím budou propuštěni. Oba jsou podezřelí z podvodu na investorech a na základě toho se policisté chystají zabavovat jejich majetek, jako jsou auta a dům,” citoval Deník N zdroj blízký vyšetřování případu. Škoda způsobená investorům je podle něj zhruba půl miliardy korun.

Richard Watzke

V sídle Xixoio zasahovala policie. Zadržela šéfa Watzkeho

V sídle obchodníka s digitálními aktivy Xixoio v Praze v úterý zasahovala policie. Policisté si vyžádali dokumenty od představitelů firmy, uvedl server Seznam Zprávy. Podle serveru HN.cz policisté také zadrželi zakladatele tohoto kontroverzního projektu Richarda Watzkeho (na snímku).

Přečíst článek

Společnost v prohlášení ujistila držitele tokenů, že jejich majetek je v bezpečí. Je uložený na tzv. blockchainu, který Xixoio vyvinulo. Seznam Zprávy napsaly, že kvůli situaci po policejní razii se dnes schází dozorčí rada a nejvýznamnější akcionáři společnosti.

Policie vedení Xixoio podezírá, že za získané peníze od investorů nic nevyvíjelo a tyto peníze investovalo do kryptoaktiv. „Ze strany vyšetřujících orgánů dále dochází k masivnímu nepochopení našeho byznys modelu a tokenizace jako takové, a to bohužel i v kontextu jasně definované evropské regulace digitálních aktiv a související legislativy,” napsala firma.

Radovan Vávra, předseda představenstva SimpleCell Networks, investor, bývalý bankéř a popularizátor finanční gramotnosti a investování

Digitální token místo akcie? Nic pro nezkušené investory

Twitterová celebrita Radovan Vávra svým projektem uvedeným na připravovanou tokenovou burzu XIXOIO podpořil zájem o nové formy firemního financování. Ovšem projekt již nyní zpochybňují jiná známá jména.  

Přečíst článek

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu v úterý provedli domovní prohlídky a předběžné několikahodinové výslechy u řady zaměstnanců, akcionářů, obchodníků a dalších partnerů společnosti. „Všichni jsme poskytli plnou součinnost, poskytli jsme veškeré dokumenty, abychom narovnali skutkovou podstatu věci,” uvedlo v prohlášení Xixoio.

Cílem firmy je vzniklou situaci vysvětlit a využít ji k očištění svého jména, tokenizace jako takové a také komunity, která za společností stojí, dodala společnost Xixoio.

Před rokem Česká národní banka (ČNB) varovala veřejnost před investicemi do tokenů a výslovně zmínila právě Xixoio. Z prezentace firmy mohli lidé získat mylný dojem, že obchodní model společnosti a její podnikání jsou bankou schválené nebo alespoň zčásti regulované, uvedla tehdy centrální banka.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme