Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek

Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
Profimedia
 ČTK

Byznys největší evropské technologické firmy, nizozemské ASML, táhnou prodeje v Číně.

Reklama

Nizozemské společnosti ASML Holding, která je důležitým dodavatelem zařízení pro výrobu počítačových čipů, v prvním čtvrtletí klesl čistý zisk na 1,22 miliardy eur (bezmála 31 miliard korun) z 2,05 miliardy ve čtvrtém kvartálu. Překonal však odhady. Navzdory omezením vývozu, která iniciovaly Spojené státy, se dařilo prodeji v Číně. Firma to uvedla ve svém dnešním sdělení. Společnost má ale méně nových objednávek, než se očekávalo.

Tržby největší evropské technologické firmy se meziročně snížily o 21,6 procenta na 5,29 miliardy eur. Byly slabší, než se čekalo. Nové objednávky pak ve čtvrtletí dosáhly 3,6 miliardy eur, což je výrazně méně než 5,4 miliardy eur, kolik předpokládali analytici oslovení agenturou Reuters.

Jihokorejský prezident Jun Sok-jol

Hlavně udržet krok s konkurencí. Jižní Korea investuje obří částku do umělé inteligence a čipů

Jižní Korea do roku 2027 investuje 9,4 bilionů wonů (155 miliard korun) do umělé inteligence ve snaze o udržení vedoucího postavení na světovém trhu špičkových polovodičových čipů, uvedl podle agentury Reuters jihokorejský prezident Jun Sok-jol.

Přečíst článek

„Náš výhled na celý rok 2024 se nemění, přičemž druhá polovina roku by měla být silnější než polovina první, v souladu s pokračujícím zotavováním odvětví z poklesu,“ uvedl odcházející generální ředitel Peter Wennink. Rok 2024 označil za „přechodný“.

Wenninka, který odchází do důchodu, nahradí na výročním zasedání společnosti 24. dubna Francouz Christophe Fouquet.

ASML dominuje trhu s litografickými systémy, což jsou stroje, které mohou stát stovky milionů eur. Využívají světelné paprsky k vytváření mikroskopických obvodů. Zařízení od ASML nakupují největší světoví výrobci čipů, například TSMC, Samsung a Intel.

Podle Reuters bude nizozemský podnik těžit z nových závodů na výrobu čipů. Jejich výstavba se plánuje s podporou vlád v Tchaj-wanu, Jižní Koreji, Japonsku, Číně a ve Spojených státech.

Ve válce o čipy navzdory snahám Pekingu tahá USA za delší konec

Čína zůstává pro většinu amerických výrobců čipů zásadním trhem, navzdory snahám Washingtonu omezit prodej čipů do této země a snahám Pekingu o soběstačnost v odvětví polovodičů.

Přečíst článek

Odvětví čipů to nejsou jen továrny, žolíky drží i Češi

Závody ve výrobě čipů. Mezi Evropany drží i Češi své žolíky

Evropa se děsí zaostávání v polovodičovém průmyslu a Brusel vyhlásil cíl, podle něhož má Evropská unie dosáhnout 20procentního podílu ve výrobě čipů do roku 2030. Jak už to s evropskými cíli bývá, doprovází je silná skepse. Ve skutečnosti jsou ale továrny na čipy jen jednou ze součástí polovodičového oboru. Evropa má v rámci dodavatelského řetězce čipů silná místa a týká se to i Česka. Na udržení a posílení těchto svých předností by Evropané měli sázet především, píše v analýze Jan Žižka, editor magazínu Moderní ekonomická diplomacie, který vydává ministerstvo zahraničí.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme