Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Hlavně udržet krok s konkurencí. Jižní Korea investuje obří částku do umělé inteligence a čipů

Jihokorejský prezident Jun Sok-jol
ČTK
 ČTK

Jižní Korea do roku 2027 investuje 9,4 bilionů wonů (155 miliard korun) do umělé inteligence ve snaze o udržení vedoucího postavení na světovém trhu špičkových polovodičových čipů, uvedl podle agentury Reuters jihokorejský prezident Jun Sok-jol.

Reklama

Jižní Korea se snaží držet krok se zeměmi, jako jsou Spojené státy, Čína a Japonsko, které také masivně politicky a finančně podporují posilování dodavatelských řetězců polovodičů na svém území.

Polovodiče jsou klíčovým základem jihokorejské ekonomiky založené na vývozu. V březnu dosáhl vývoz čipů nejvyšší hodnoty za posledních 21 měsíců, a to 11,7 miliardy dolarů (273 miliard korun). To představuje téměř pětinu celkového exportu čtvrté největší asijské ekonomiky.

Umělá inteligence pohání úspěch. A osvícení manažeři to dobře vědí

Vědění a konání se v kontextu implementace a využití umělé inteligence (AI) ve firemním prostředí mohou jevit jako dva paralelní světy, které vyžadují zcela odlišné sady dovedností, zvláště z pohledu CEO. Zatímco pochopení možností a omezení AI je zásadní pro strategické rozhodování, přeměna tohoto poznání na konkrétní akce a výsledky je klíčem k udržitelnému úspěchu podniku.

Přečíst článek

Nad rámec investice Soul zřídí fond v hodnotě 1,4 bilionu wonů na podporu firem vyrábějících polovodiče s AI. S pomocí investic a fondu plánuje Jižní Korea výrazně rozšířit výzkum a vývoj v oblasti čipů s umělou inteligencí, jako jsou umělé neuronové procesory (NPU) a paměťové čipy nové generace s vysokou propustností paměti, uvedla vláda v prohlášení.

Jihokorejské úřady budou rovněž podporovat vývoj nové generace umělé obecné inteligence (AGI) a bezpečnostních technologií, které přesahují nynější modely. Společnost OpenAI, která svým chatbotem ChatGPT spustila horečku kolem umělé inteligence, definuje AGI jako autonomní systémy, které překonají člověka ve většině ekonomicky hodnotných úkolů.

Prezident Jun stanovil cíl, aby se Jižní Korea stala jednou ze tří nejvýznamnějších zemí v oblasti technologií AI včetně čipů a do roku 2030 zaujala nejméně desetiprocentní podíl na celosvětovém trhu polovodičů.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme