Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ve válce o čipy navzdory snahám Pekingu tahá USA za delší konec

Ve válce o čipy navzdory snahám Pekingu tahá USA za delší konec
iStock
 ČTK

Čína zůstává pro většinu amerických výrobců čipů zásadním trhem, navzdory snahám Washingtonu omezit prodej čipů do této země a snahám Pekingu o soběstačnost v odvětví polovodičů.

Reklama

Údaje společnosti S&P Global ukázaly, že tržby amerických čipových gigantů Intel, Broadcom, Qualcomm a Marvell Technology z Číny jsou mnohem vyšší než jejich tržby z USA, uvedl server zpravodajské televize CNBC.

Spojené státy přijaly od října 2022 řadu opatření na kontrolu vývozu, jejichž cílem je omezit přístup Číny k vyspělým čipovým technologiím, zejména k těm, které se používají v aplikacích umělé inteligence (AI).

Odvětví čipů to nejsou jen továrny, žolíky drží i Češi

Závody ve výrobě čipů. Mezi Evropany drží i Češi své žolíky

Evropa se děsí zaostávání v polovodičovém průmyslu a Brusel vyhlásil cíl, podle něhož má Evropská unie dosáhnout 20procentního podílu ve výrobě čipů do roku 2030. Jak už to s evropskými cíli bývá, doprovází je silná skepse. Ve skutečnosti jsou ale továrny na čipy jen jednou ze součástí polovodičového oboru. Evropa má v rámci dodavatelského řetězce čipů silná místa a týká se to i Česka. Na udržení a posílení těchto svých předností by Evropané měli sázet především, píše v analýze Jan Žižka, editor magazínu Moderní ekonomická diplomacie, který vydává ministerstvo zahraničí.

Přečíst článek

Válka o čipy

„Čína zůstává důležitým trhem pro americké výrobce čipů a americké restrikce prodeje pokročilých čipů pro AI do Číny byly navrženy speciálně tak, aby umožnily většině amerických firem pokračovat s prodejem většiny typů čipů čínským zákazníkům,“ řekl CNBC autor knihy Chip War (Válka o čipy) Chris Miller.

Polovodiče, které se používají v široké škále výrobků, od chytrých telefonů po elektromobily, se staly pro vlády po celém světě prioritou. Podle údajů technologické poradenské společnosti Omdia spotřebovává Čína téměř 50 procent polovodičů vyrobených ve světě, protože je největším trhem pro montáž spotřební elektroniky a domácích spotřebičů. Američtí výrobci čipů, kteří technologicky předstihli čínské konkurenty, dokázali tuto poptávku využít, protože omezení vývozu z USA se zaměřuje jen na některé specifické výrobky.

Američtí výrobci čipů, dokonce i ti, kteří mají USA za svůj hlavní trh, jako Micron Technology, AMD a Nvidia, se snaží také vyjít vstříc svým čínským zákazníkům navzdory kontrolám vývozu. Když koncem roku 2022 vstoupila v platnost první vlna amerických restrikcí, navrhly firmy Nvidia a Intel upravené verze čipů pro AI určené pro čínský trh. O rok později USA aktualizovaly pravidla pro vývoz, aby odstranily tyto mezery. Brzy poté se objevily zprávy, že Nvidia pracuje na novém čipu pro Čínu.

Kim Fournais

Šéf Saxo Bank: Pár firem táhne celý trh. To je velmi znepokojivé

„Trh je velmi polarizován. To je určitě něco znepokojivého,“ říká spoluzakladatel a CEO Saxo Bank Kim Fournais ke skutečnosti, že pouze pár firem v indexu S&P 500 táhne celý trh. V rozhovoru pro newstream.cz dále mluví o tom, jak chce vydělat na nižších poplatcích či zda Saxo Bank nadále usiluje o vstup na burzu.

Přečíst článek

Washington omezuje vývoz technologií do Číny. Ale ne moc úspěšně

Firma Intel údajně pokračuje v prodeji čipů pro notebooky za stovky milionů dolarů firmě Huawei, na kterou USA uvalily sankce, a to díky vývozní licenci vydané vládou bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa. Společnost na žádost o komentář ke svým plánům pro čínský trh nereagovala.

Firma AMD rovněž navrhla čip pro AI určený pro čínský trh, ale bude muset požádat o vývozní licenci poté, co minulý měsíc neprošel přes americké regulační orgány.

Představitelé firem Intel, Qualcomm a Nvidia byli údaje loni v červenci součástí skupiny, která plánovala lobbovat ve Washingtonu proti přísnějším omezením pro čipy. Firmy jsou také členy obchodní organizace zaměřené na polovodiče Semiconductor Industry Association, která zhruba ve stejné době vydala prohlášení, ve kterém žádala zmírnění napětí a zastavení dalších sankcí vzhledem k důležitosti čínského trhu pro domácí čipové firmy.

Také Čína reagovala na tvrdý americký postoj. Loni v květnu zakázala čipy vyrobené americkou firmou Micron používat v důležité infrastruktuře země, protože neprošly kontrolou tamního úřadu pro kybernetický prostor. Micron staví nový montážní a testovací závod ve svém komplexu v čínském městě Si-an, protože země zůstává pro Micron a polovodičový průmysl důležitým trhem, řekl CNBC mluvčí firmy. Výroba by zde měla být zahájena v druhé polovině roku 2025.

Akcie výrobců čipů rostou nezdravě rychle

Nová bublina? Akcie výrobců čipů rostou nezdravě rychle

Nehrozí nová bublina na akciích firem produkujících čipy? Podle raketového nárůstu cen akcií společností Arm a Nvidia v posledních týdnech by se to mohlo zdát. Akcie společnosti Arm navíc nyní kolísají klidně i o desítky procent v rámci jediného obchodního dne. Vyplatí se nyní investovat do čipařských firem?

Přečíst článek

Peking štědře dotuje domácí výrobce čipů

Čína usiluje o soběstačnost a v reakci na omezení přístupu k vyspělým technologiím ze zemí jako USA a Nizozemsko buduje domácí polovodičový průmysl. Peking poskytl svým čipovým firmám dotace na podporu domácí výroby v řádu miliard jüanů.

Analýza chytrého telefonu Mate 60 Pro firmy Huawei provedená společností TechInsights odhalila pokročilý čip vyrobený čínskou firmou SMIC. Telefon je také vybaven připojením k síti 5G, cílem amerických sankcí přitom bylo zablokovat firmě Huawei přístup k této technologii.

Čínská vláda se stále více zaměřuje na to, aby její firmy nakupovaly čipy místní výroby, uvedl Miller. „Pokud zahraniční společnosti nebudou mít podstatnou technologickou výhodu proti domácím, čínským konkurentům, budou v Číně ztrácet podíl na trhu,“ dodal.

Zástupce ředitele firmy Counterpoint Research Brady Wang odhaduje, že v segmentu grafických procesorů pro AI mají americké firmy, jako Nvidia a Intel, technologický náskok před čínskými konkurenty tři až pět let. Domnívá se, že Čína může vybudovat svůj dodavatelský řetězec pro tyto čipy pro specifické segmenty trhu, ale jejich množství bude omezené a náklady mnohem vyšší.

Výrobu čipů ohrozí nedostatek vody

Polovodiče jsou základními stavebními kameny čipů, které najdeme v nejšpičkovější elektronice, v mobilech, letadlech, nových autech, ale také třeba v zubním kartáčku nebo moderní žárovce. Pro výrobu polovodičů je však zapotřebí hodně vody. A světová místa výroby jsou zrovna v oblastech, kde vody ubývá.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme