Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Bondovský Aston Martin v minulosti sedmkrát zbankrotoval. S dluhy mu nyní pomůže čínská Geely

Volvo, Lotus a nyní Aston Martin. Čínská automobilka Geely investuje do “bondovské” značky miliardy
Pixabay
 ČTK

Čínská společnost Geely Automobile Holdings Ltd se zavázala investovat do britského výrobce luxusních automobilů Aston Martin Lagonda 234 milionů liber (6,4 miliardy korun) a stane se jeho třetím největším akcionářem. Oznámila to společnosti Aston Martin.

Reklama

V současnosti je největším akcionářem luxusní automobilky firma Yew Tree, kterou vlastní předseda správní rady Lawrence Stroll. Druhým největším akcionářem je saúdskoarabský investiční fond PIF.

Největší čínská automobilka Geely vstoupí v lednu 2023 na český trh s modelem Geometry C.

Chcete opravdu čínské auto? Na český trh vstoupí největší čínská značka Geely

Jedna z největších čínských automobilek Geely vstoupí na začátku příštího roku na trh v České republice, v Maďarsku a na Slovensku. Vozy bude nabízet prostřednictvím firmy Grand Automotive Central Europe. Prvním prodávaným typem by měl být elektromobil Geometry C, uvedla firma. Již minulý rok přitom oznámila vstup na český trh další velká čínská značka Dongfeng, která prostřednictvím společnosti Bidli začala nabízet rovněž elektromobily.

Přečíst článek

V rámci investice Geely získá od Yew Tree přibližně 42 milionů akcií a upíše dalších 28 milionů akcií. S podílem 17 procent bude třetím největším akcionářem a bude mít jedno místo ve správní radě.

Dluh téměř miliarda liber

Automobilka Aston Martin byla založena před více než 100 lety a její auta proslavil mimo jiné fiktivní tajný agent James Bond. Investice otvírá automobilce cestu k zajištění budoucnosti a snížení čistého dluhu, který na konci března činil 868,1 milionu liber. Automobilka ve své historii již sedmkrát zbankrotovala.

Aston Martin Jamese Bonda z filmu Není čas zemřít z roku 2021

FOTOGALERIE: Bondův Aston Martin, kostýmy, hodinky. Christie´s chystá výroční aukci pro charitu

Skalní a také movití příznivci příběhů Jamese Bonda si mohou k letošnímu nadcházejícímu 60. výročí premiéry prvního filmu Dr. No pořídit suvenýr. V on-line aukci bude Christie´s dražit šedesátku předmětů, které se pojí s filmy o agentovi 007 a jejich tvůrci. Nejdražším předmětem sbírky, jejíž celková nabídková cena činí několik milionů liber, je jeden z osmi kultovních vozů Aston Martin použitých při natáčení zatím posledního, loňského filmu Není čas zemřít.

Přečíst článek

Geely vlastní několik značek, včetně britského výrobce sportovních vozů Lotus, čínského výrobce prémiových elektromobilů Zeekr, švédské automobilky Volvo, a prostřednictvím společného podniku s Volvem vlastní také výrobce elektromobilů Polesta, upozornila agentura Reuters.

Provozní ztráta britského výrobce luxusních automobilů Aston Martin se loni zvýšila o 85 procent na 141,8 milionu liber. Letos čeká výrazné zlepšení díky nové generaci sportovních vozů.

Aston Martin One-77

Aston Martin hledá záchranu u saúdského fondu, získá tři čtvrtě miliardy dolarů

Svou neutěšenou finanční situaci v podobě vysokých dluhů a nedostatku peněz na vývoj nové řady svých modelů hodlá automobilka Aston Martin vyřešit dohodou o investici se saúdskoarabským státním investičním fondem PIF. Dohoda, díky které by fond získal akcie firmy ve výši 17 procent na celkovém počtu, by výrobci luxusních vozů vynesla 772 milionů dolarů (18,8 miliardy korun), uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek


 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Británii hrozí kvůli brexitu krach výroby elektromobilů, varuje třetí největší automobilka na světě

Británii hrozí kvůli brexitu krach výroby elektromobilů, varuje třetí největší automobilka na světě

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme