Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Aston Martin hledá záchranu u saúdského fondu, získá tři čtvrtě miliardy dolarů

Aston Martin One-77
Pixabay
Dušan Kütner
duk

Svou neutěšenou finanční situaci v podobě vysokých dluhů a nedostatku peněz na vývoj nové řady svých modelů hodlá automobilka Aston Martin vyřešit dohodou o investici se saúdskoarabským státním investičním fondem PIF. Dohoda, díky které by fond získal akcie firmy ve výši 17 procent na celkovém počtu, by výrobci luxusních vozů vynesla 772 milionů dolarů (18,8 miliardy korun), uvedla agentura Bloomberg.

Reklama

Aston Martin Lagonda Global Holdings plánuje získat 772 milionů dolarů od saúdskoarabského státního investičního fondu PIF a stávajících akcionářů ve snaze vyrovnat dluhy a uvolnit hotovost pro budoucí vývoj nových sportovních modelů. Automobilka má v úmyslu vydat 23,3 milionu nových akcií saúdskému Státnímu investičnímu fondu (PIF) za 3,35 liber za akcii, což jí dává 17procentní podíl, uvedl Bloomberg. PIF již vlastní podíly v automobilkách Lucid Motors a McLaren.

VOP Bentley Continental

FOTOGALERIE: Nastává ideální doba pro kabriolety. Tady je sedm nejkrásnějších

Vůně je dojem, kterého se při řízení auta většina řidičů zříká, ať už posečené trávy a kvítí vedle silnice, čerstvého chleba v některé z pekáren ve městě, či svěžího vzduchu při jízdě lesem či horami. Kabriolety jsou ale úplně jiná záležitost a přidávají k řízení další smyslový zážitek. Jsou i designově krásné, ale pravda, ne nejlevnější. Zde je sedm tipů agentury Bloomberg na ty aktuálně nejpozoruhodnější. Doporučuje se klobouk, opalovací krém a sluneční brýle. 

Přečíst článek

Automobilka se také zavázala společně s PIF, konsorciem Yew Tree předsedy správní rady a hlavním majitelem automobilky Lawrencem Strollem a společností Mercedes-Benz AG investovat dohromady 335 milionů liber (asi 9,7 miliardy korun).

Kýžený finanční polštář

„S tímto navýšením kapitálu jsme schopni odstranit významný nedostatek našeho podnikání," řekl Stroll. Až polovina výnosů bude použita na splacení dluhu a snížení úrokových nákladů, přičemž zbytek poskytne polštář uprostřed války na Ukrajině, proticovidových opatření v Číně a problémů dodavatelského řetězce a logistiky.

Akcie Aston Martinu se po oznámení firmy v londýnském obchodování vyšplhaly až o 19 procent, což je jejich největší vnitrodenní skok od června 2020.

Automobilka Volvo má výrobní závod na jihozápadě Číny v městě Čcheng-tu.

Volvo postaví gigafactory u Košic. Vyrábět začne v roce 2026

Švédska automobilka Volvo Cars postaví na východě Slovenska závod na výrobu elektromobilů za 1,2 miliardy eur (29,6 miliardy korun), z toho pětinu tvoří předpokládaná podpora státu, uvedlo slovenské ministerstvo hospodářství.

Přečíst článek

Nepovedený vstup na burzu

Automobilka proslavená svým modelem v sérii snímků o agentu Jamesi Bondovi vstoupila na burzu v roce 2018, cena akcií ale poté neustále padala. Firma byla v roce 2020 nucena hledat záchranu, kterou našla u Strolla, který firmu finančně podpořil a navázal užší vztahy s Mercedes-Benz.

Firma prohloubila v prvním čtvrtletní ztrátu před zdaněním na 111,6 milionu liber (3,3 miliardy korun). Před rokem ztráta činila 42,2 milionu liber. Britský výrobce luxusních aut v květnu při reportu výsledků zároveň oznámil, že vedení se s okamžitou platností ujímá šestasedmdesátiletý Amedeo Felisa, který v minulosti řídil italskou automobilku Ferrari.

Prodej aut v Číně v roce 2022 vzroste podle červencového odhadu asociace výrobců aut o tři procenta na 27 milionů vozů.

O nová auta v Číně klesá zájem. Stát i samospráva chystají podporu prodejů

Prodej aut v Číně letos vzroste o tři procenta na 27 milionů vozů. Osobních aut by se mohlo prodat meziročně o sedm procent více, tedy 23 milionů. Vyplývá to z výhledu, který podle agentury Reuters zveřejnil čínský svaz výrobců aut CAAM na základě informací od největších automobilových společností v zemi. Svaz tak snížil svůj odhad z prosince, kdy ještě očekával růst celkového prodeje o 5,4 procenta na 27,5 milionu vozů.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Británii hrozí kvůli brexitu krach výroby elektromobilů, varuje třetí největší automobilka na světě

Británii hrozí kvůli brexitu krach výroby elektromobilů, varuje třetí největší automobilka na světě

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme