Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Prodej majetku i odložení splatnosti dluhů. Firma NWT aktualizovala svůj reorganizační plán

NWT chce reorganizaci řešit prodejem majetku i odložením splatnosti dluhů
NWT
 ČTK

Inovační společnost NWT z Hulína na Kroměřížsku chce svou insolvenci vyřešit prodejem části podniku, prodejem majetku, prominutím části pohledávek či odložením jejich splatnosti. Plán budou věřitelé schvalovat na schůzi na konci srpna.

Reklama

„Dlužník provede reorganizaci kombinací následujících opatření. Restrukturalizací pohledávek věřitelů spočívající v prominutí části dluhů, restrukturalizací pohledávek věřitelů spočívající v odkladu jejich splatnosti, prodej části závodu dlužníka a prodej dlužníkova majetku, převzetí závazku a přistoupení k závazku," uvedl autor plánu Petr Houžvička.

Podívejte se na exkluzivní rozhovor s Martinou Vítkovou z NWT pro pořad Jiný peníze

 

Podle znaleckého posudku by v případě konkurzu zajištění věřitelé získali 226,5 milionu korun a nezajištění 49 milionů korun. Firma upozorňuje, že při využití reorganizace by nezajištění uživatelé dostali 50 milionů korun.

Navrhuje také konkrétní kroky k prodeji svých částí. Až do vyhlášení insolvence měla společnost deset divizí. Postupně ukončila činnost divizí pasivní domy, development, marketing a energie, která se věnovala dodávkám elektřiny a zemního plynu. V činnosti pokračovaly divize agro, ICT, elektro, energo, e-business a backoffice. V reorganizačním plánu chce NWT dosud fungující divize změnit na samostatné firmy, které konkrétní činnosti odkoupí. Společnosti Elektro Sevis, Energo, ICT a Agro za části NWT mají zaplatit ceny od šesti do tří milionů korun.

video

Dala bych si tak měsíc pohov. S podnikáním ale nepřestanu, říká Martina Vítková z NWT

Příběhy podnikání jsou plné úspěchů i pádů. Na dolním konci kola štěstěny se teď kvůli energetické krizi ocitla zlínská NWT. Rodinná firma, která tři desítky let zkoušela různé inovace. Loni kvůli závazkům energetické divize skončila NWT v reorganizaci. Martina Vítková, spoluzakladatelka zlínské firmy, v novém díle pořadu Jiný peníze Andrey Ferancové Bartoňové a Terezy Zavadilové popisuje, jaké nástrahy může podnikání připravit. 

Přečíst článek

Kromě toho počítá plán s prodejem hmotného movitého majetku, pohledávek, duševního vlastnictví, smluvních vztahů a oběžných aktiv nově vzniklé firmě Boff NWT za zhruba 11 milionů korun. Tato firma by měla zároveň odkoupit aktiva NWT za 291 milionů, přičemž jeho závazky částečně uhradí a částečně převezme s ručením investičního fondu Ifis.

Reorganizační plán zmiňuje riziko, že bude firma muset vrátit dotaci 79 milionů korun za výstavbu inovačního centra, k němuž se nedaří získat kolaudační souhlas od majitelů sousedních pozemků. „V současnosti je více pravděpodobné, že dotaci bude muset vrátit a reorganizační plán s tím počítá. Dlužník na to má vyčleněné zdroje ve formě výnosů z vymáhaných pohledávek, které zůstaly v majetku dlužníka," píše Houžvička. O reorganizačním plánu budou věřitelé hlasovat na konci srpna.

Firma na sebe podala insolvenční návrh loni 12. října poté, co se dostala do potíží kvůli rostoucím cenám energií, které přeprodávala. Do insolvenčního řízení přihlásilo 603 věřitelů celkem 618 pohledávek, část z nich ale nebyla uznána. Přihlášené pohledávky dosáhly 1,682 miliardy korun.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme