Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

EPH dokončil odprodej 50procentního podílu v německé skupině LEAG

Český miliardář Daniel Křetínský
ČTK
 ČTK

Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského dokončil před koncem roku odprodej svého 50procentního podílu v německé skupině LEAG. Firma nyní patří pod založenou společnost společnost EP Energy Transition (EPETr). Ta je stejně jako EPH dceřinou společností EP Corporate Group. Do konce roku 2025 by nová společnost měla převzít také podíly ve skupině Mibrag Energy Group, informoval mluvčí EPH Daniel Častvaj. Detaily převodu neuvedl.

Reklama

Převod podílů v německých firmách na novou EP Energy Transition by podle Častvaje měl, společně s uzavřením černouhelných elektráren a nahrazením dalších výrobních aktiv elektrárnami či teplárnami s nízkými nebo nulovými emisemi, vést k tomu, že EPH bude do roku 2025 téměř bez uhelných aktiv. Zcela bez uhlí chce holding být nejpozději do roku 2030.

„Hlavním zaměřením skupiny EP Energy Transition bude podle rozvoj obnovitelných energetických projektů s cílem dosáhnout celkové instalované kapacity přes sedm gigawattů. Tato iniciativa zahrnuje také nahrazení stávajících kritických síťových výrobních kapacit vysokoúčinnými elektrárnami na zemní plyn, které budou připraveny spalovat vodík. Kromě toho bude skupina spolupracovat na dalších projektech energetické transformace a aktivně spolupracovat s odbory, regiony a vládami,“ uvedl Častvaj.

Francouzská technologická společnost Atos

Komplikace pro Křetínského? Airbus chce od Atosu jeho divizi kybernetické bezpečnosti

Evropský výrobce letecké techniky Airbus znovu jedná s francouzskou technologickou firmou Atos o převzetí její divize pro kybernetickou bezpečnost BDS. Informuje o tom francouzský deník Le Figaro. Akcie Atosu na burze v Paříži v reakci zpevnily až o 22 procent, než cenový nárůst zvolnil. O převzetí jiné části podniku jedná už delší dobu český podnikatel Daniel Křetínský.

Přečíst článek

Očekávaný celkový investiční objem do těchto transformačních projektů se podle něj v současné době odhaduje na přibližně deset miliard eur (zhruba 246 miliard korun).

Německá společnost Lausitz Energie (LEAG) se zabývá těžbou uhlí a výrobou elektřiny. Podle informací na svém webu je největší energetickou společností ve východním Německu. Letos v červnu oznámila, že plánuje na východě Německa vybudování systému pro skladování obnovitelné energie za 200 milionů eur, tedy asi 4,8 miliardy korun.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme