Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Úroky z domácích dluhopisů uhradíme, mírní obavy z kolapsu Evergrande

Evergrande
ČTK

Asi 232 milionů jüanů, v přepočtu 777 milionů korun, slíbila uhradit čínská Evergrande na úrocích z domácích dluhopisů, které jsou splatné ve čtvrtek. Zda zvládne splatit úroky i u zahraničních dluhopisů, je ale stále nejisté.

Reklama

Hlavní divize zadlužené čínské realitní společnosti Evergrande oznámila, že včas uhradí úroky z domácích dluhopisů splatné ve čtvrtek, jejichž výše činí 232 milionů jüanů (777 milionů korun). Zmírnila tak obavy finančních trhů z kolapsu firmy Evergrande, který by mohl mít negativní dopady na globální finanční systém, napsala agentura Reuters.

Zatím však není jasné, zda bude společnost Evergrande schopna zaplatit úroky ze zahraničních dluhopisů ve výši 83,5 milionu dolarů (1,8 miliardy korun), které jsou splatné ve čtvrtek. Dalších 47,5 milionu dolarů má pak firma uhradit příští týden ve středu. Na uhrazení těchto závazků má podnik 30 dnů od vypršení doby splatnosti.

„Přestože situace kolem developera Evergrande přispívá ke všeobecné nervozitě, její reálný dopad na čínský finanční systém je v tuto chvíli omezený. Prozatím nejde vidět, že by se plošně zhoršily podmínky financování pro čínské podniky jako takové,” řekl analytik Cyrrusu Tomáš Pfeiler. Stres podle něj zůstává koncentrovaný v developerském sektoru, firmám z tohoto odvětví se financování zdražuje.

„Z hlediska systémového rizika je situace zvládnutelná. Čína má dostatek nástrojů, jak situaci vyřešit. Zároveň je to v zájmu samotné Číny, jelikož domácí obyvatelstvo díky nemožnosti investovat na zahraničních burzách má poměrně silně zainvestováno v domácích nemovitostech,” doplnil jednatel společnosti Imperium Finance Václav Kosáček. Propad cen nemovitostí v Číně by podle něj způsobil nestabilitu, která by poškodila zejména tuto asijskou velmoc.

Čínská burza, ilustrační foto

Na prahu další krize? Peking se děsí krachu Evergrande

Akcie čínské realitní společnosti Evergrande, která se potýká s finančními problémy, se během dnešního obchodování na burze v Hongkongu propadly až o 19 procent a dostaly se na nejnižší úroveň od května 2010.

Přečíst článek

Celkové závazky společnosti Evergrande přesahují 300 miliard dolarů. Mezinárodní měnový fond (MMF) podle Reuters v úterý uvedl, že vývoj kolem této firmy pozorně sleduje. Zároveň však vyjádřil přesvědčení, že Peking má nástroje k tomu, aby zabránil, že nynější problémy podniku přerostou v systémovou krizi.

Společnost Evergrande v současnosti vlastní přes 1300 developerských projektů ve více než 280 čínských městech. Podniká také v dalších odvětvích, například ve správě majetku či výrobě elektromobilů a nápojů.

Evergrande Plaza ve městě Čcheng-tu na jihozápadě Číny.

Čínský realitní obr Evergrande, který se topí v dluzích, začal vyplácet investory nemovitostmi

Čínský realitní gigant Evergrande, který se potýká s finančními problémy, začal vyplácet své investory nemovitostmi. Firma v příspěvku na sociální síti WeChat uvedla, že investoři, kteří mají zájem o odkup produktů její divize správy majetku bohatých výměnou za majetek, mohou kontaktovat své investiční poradce nebo navštívit pobočku.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Obchodování s akciemi zadluženého čínského developera Evergrande je zastaveno

Nekonečný příběh Evergrande. Obchodování s akciemi zadluženého developera je pozastaveno

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme