Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Na prahu další krize? Peking se děsí krachu Evergrande

Čínská burza, ilustrační foto
iStock

Akcie čínské realitní společnosti Evergrande, která se potýká s finančními problémy, se během dnešního obchodování na burze v Hongkongu propadly až o 19 procent a dostaly se na nejnižší úroveň od května 2010.

Reklama

 Investoři jsou pesimističtí ohledně vyhlídek podniku, zatímco regulační úřady varují, že neschopnost firmy splácet závazky by mohla způsobit širší problémy v čínském finančním sektoru.

Celkové závazky společnosti Evergrande dosahují 305 miliard dolarů (zhruba 6,6 bilionu korun). Firma v neděli uvedla, že začala vyplácet své investory nemovitostmi. Ve čtvrtek má Evergrande zaplatit úroky z dluhopisů v objemu 83,5 milionu dolarů. Dalších 47,5 milionu dolarů pak má uhradit příští týden ve středu.

Politici vyzvali velké věřitele, aby společnosti Evergrande poskytli na uhrazení závazků více času. Mezi odborníky převažuje názor, že přímá záchrana podniku ze strany čínské vlády není pravděpodobná, upozornila agentura Reuters.

Pinduoduo založil Číňan Colin Huang

Největší smolař roku? Zakladatel Pinduoduo doplácí na čínské regulace

Colin Huang patřil díky úspěchu jeho platformy Pinduoduo k nejrychleji bohatnoucím Číňanům. Když ale tamní úřady začaly regulovat e-commerce giganty, Huang byl tím, kdo začal chudnout nejvíc. Od ledna letošního roku tak již přišel o téměř 28 miliard dolarů.

Přečíst článek

Pokud se Evergrande dostane do platební neschopnosti, bude muset přikročit k restrukturalizaci dluhu. Analytici předpokládají, že v takovém případě držitelé dluhopisů získají zpět pouze malou část investovaných peněz.

Problémy společnosti Evergrande mají negativní dopady také na ceny akcií ostatních čínských realitních společností. Přispívají rovněž k poklesu kurzu čínského jüanu, který vůči americkému dolaru sestoupil na třítýdenní minimum.

Čína, ilustrační foto

Čínský internet dostane pravidla, o kterých se Západu ani nesnilo

Regulace algoritmů se dotkne největších čínských internetových společností, jako jsou Bytedance (provozovatel sociální sítě TikTok), Tencent nebo Kuaishou Technology, uvádí agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Čínská burza, ilustrační foto

Akcie Alibaby propadly. Investoři mají strach z dalších kroků Pekingu

Akcie internetového gigantu Alibaba klesly na rekordní minimum. Za čtvrteční seanci odepsaly 5,5 procenta. Trh zachvátily obavy, že Peking zvažuje další regulace technologických firem.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Obchodování s akciemi zadluženého čínského developera Evergrande je zastaveno

Nekonečný příběh Evergrande. Obchodování s akciemi zadluženého developera je pozastaveno

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme