Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Twitter zaplatí v USA tučnou pokutu kvůli porušení soukromí uživatelů

Sociální síť Twitter - ilustrační foto
Pixabay
Dušan Kütner
duk

Společnost Twitter provozující populární stejnojmennou sociální síť zaplatí v rámci soudní dohody pokutu 150 milionů dolarů (asi 3,5 miliardy korun) za porušování soukromí uživatelů sítě a ohrožení bezpečnosti jejich účtů. Podle soudu firma šest let tajila uživatelům, že jejich údaje používá pro cílení reklamy, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Společnost Twitter souhlasila, že zaplatí 150 milionů dolarů za urovnání obvinění ze zneužití soukromých informací, jako jsou telefonní čísla, k cílení reklamy. Uživatelům firma tvrdila, že tyto informace používá k zajištění bezpečnosti jejich účtů. Vadného jednání se Twitter podle soudních dokumentů dopouštěl mezi květnem 2013 a zářím 2019, píše Reuters.

ESG je podvod, utweetl se Musk a přišel o 12 miliard dolarů

ESG je podvod, utweetl se Musk a přišel o 12 miliard dolarů

Středa byla pro Elona Muska smolným dnem. Vypsal se z ní na Twitteru. Jeho zpráva o 197 znacích ho ale připravila o další miliardy dolarů. Hodnota Tesly za jediný den spadla o 12 miliard dolarů. Automobilka navíc přišla o výsostné postavení mezi společnostmi, které jedou na vlně udržitelného byznysu. „ESG je podvod,“ utweetl se ve vzteku Musk. A dodal, že je z něj nově republikán.

Přečíst článek

Dohodu uzavřel provozovatel Twitteru s ministerstvem spravedlnosti a Federální obchodní komisí (FTC). Kromě peněžního vyrovnání dohoda vyžaduje, aby Twitter zlepšil své postupy dodržování předpisů. Podle soudu nepravdivá prohlášení firmy o užívání soukromých informací o uživatelích porušila zákon a dohodu s agenturou FTC z roku 2011.

Twitter získal data od uživatelů pod záminkou, že je využije pro bezpečnostní účely, ale nakonec je také použil k cílení reklam na uživatele,“ uvedla v prohlášení předsedkyně FTC Lina Khanová. „Tato praxe ovlivnila více než 140 milionů uživatelů Twitteru a zároveň zvýšila primární zdroj příjmů Twitteru,” dodala.

Burza, ilustrační foto

Technologické akcie se topí v nejdelší sérii ztrát od splasknutí dotcom bubliny

Technologické akcie mají za sebou nejdelší ztrátovou sérii od splasknutí internetové bubliny v roce 2001. Klesají již sedm týdnů v řadě, píše CNBC. Akcie velkých společností, měřeno indexem Dow Jones, klesají již osm týdnů po sobě. To je nejdéle od roku 1932, tedy blízko vrcholu Velké hospodářské krize.

Přečíst článek

Šéf Twitteru pro ochranu osobních údajů Damien Kieran v prohlášení uvedl, že v rámci dohody „jsme se s agenturou dohodli na provozních aktualizacích a vylepšeních programu, abychom chránili soukromí a bezpečnost uživatelů“.

Twitter je bezplatná služba, která vydělává peníze především reklamou. Nyní ji využívá téměř 230 milionů lidí po celém světě. Aktuálně ji za 44 miliard dolarů kupuje nejbohatší člověk na světě a šéf automobilky Tesla Elon Musk, který kritizoval provozovatele sítě za to, že nepřiznává skutečný podíl falešných účtů na síti, i za jeho obchodní model založený pouze na reklamách. Sám se jako budoucí majitel zavázal diverzifikovat zdroje příjmů Twitteru.

Elon Musk

Hra na Twitter nebere konce. Musk ho chce za nižší cenu. Tvrdí, že 20 procent jeho uživatelů je falešných

Miliardář Elon Musk prohlásil, že nevylučuje životaschopnou dohodu o převzetí Twitteru za nižší cenu. Nechal se slyšet, že falešní uživatelé tvoří nejméně 20 procent všech účtů na stejnojmenné sociální síti, napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek

„Pokud v tomto Twitter nebyl pravdivý, co jiného není pravda? To je velmi znepokojivá zpráva,“ uvedl Musk právě na Twitteru, když komentoval reklamní praktiky společnosti a pokutu.

Američtí představitelé poukázali na to, že z 3,4 miliardy dolarů příjmů, které Twitter vydělal v roce 2019, byly asi tři miliardy dolarů z reklamy. Společnost vydělala pět miliard dolarů na tržbách za rok 2021. V podání začátkem tohoto měsíce uvedla, že odložila 150 milionů dolarů poté, co se „v zásadě“ dohodla na zaplacení pokuty s FTC.

Bývalý americký prezident Donald Trump

Musk se zastal Trumpa. Zakázat mu Twitter bylo hloupé a nemorální

Zakázat Donaldu Trumpovi psaní příspěvků na Twitter byla chyba a napříště by tato sociální síť neměla trvalé zákazy vydávat, řekl na konferenci listu Financial Times o budoucnosti aut Elon Musk, který se firmu chystá koupit.

Přečíst článek

Vyrovnání Twitteru s úřady následuje po letech sporů o praktiky ochrany soukromí technologických společností. Odhalení v roce 2018, že Facebook, největší světová sociální síť, používala poskytnutá telefonní čísla uživatelů pro dvoufaktorovou autentizaci k zobrazování reklam, rozzuřila zastánce soukromí.

Facebook, nyní společnost Meta, se podobně vypořádal s FTC ohledně této záležitosti v rámci dohody v hodnotě pět miliard dolarů v roce 2019.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme