Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Toyota hlásí rekordní tržby za uplynulý rok. Ale zisk kvůli vyšším nákladům klesl

Toyota Prius
Herry Lawford / Creative Commons / CC BY 2.0
 ČTK

Největší japonská automobilka Toyota Motor má za uplynulý finanční rok rekordní tržby 37,15 bilionu jenů (5,9 bilionu korun),. Zejména díky vyššímu prodeji aut a slabšímu kurzu japonského jenu, ale čistý zisk za finanční rok 2023, který skončil v březnu, klesl o 14 procent a činil 2,45 bilionu jenů.

Reklama

Klesající jen zvýšil tržby ze zahraničí při převodu na domácí měnu. Nižší zisk způsobily vyšší náklady na materiál, oznámila firma.

Výroba osobních aut v Česku v prvním čtvrtletí meziročně vzrostla o 31,5 procenta na 353 770 vozů.

Automobilky nastartovaly, v tuzemsku se v prvním čtvrtletí vyrobilo 353 770 nových vozů

Výroba osobních aut v Česku v prvním čtvrtletí meziročně vzrostla o 31,5 procenta na 353 770 vozů. Z toho 11,7 procenta produkce tvořily elektrické vozy. Výrobní výsledky se tak přiblížily předkrizovým hodnotám roku 2019, oznámilo Sdružení automobilového průmyslu (SAP).

Přečíst článek

Provozní zisk se snížil o devět procent na 2,73 bilionu jenů, v posledním fiskálním čtvrtletí však o 35 procent vzrostl. V nynějším finančním roce, který začal v dubnu, Toyota očekává zvýšení provozního zisku zhruba o deset procent na tři biliony jenů, a to díky vyššímu prodeji na hlavních trzích po odeznění globálních problémů s dodávkami čipů. Celoroční tržby podle aktuálního výhledu budou činit zhruba 38 bilionů jenů.

Prodej nových osobních aut v prvním čtvrtletí meziročně vzrostl o 18,9 procenta na 56 341 vozů, nejprodávanější byla Škoda.

Za tři měsíce se prodalo 56 tisíc nových aut, kralovala Škoda

Prodej nových osobních aut v prvním čtvrtletí meziročně vzrostl o 18,9 procenta na 56 341 vozů. V březnu odbyt stoupl o 32 procent. Prodej aut firmám tvořil od ledna do konce března 74,6 procenta. Oznámil to Svaz dovozců automobilů.

Přečíst článek

Toyota si loni udržela pozici největší automobilky z hlediska objemu prodeje. Výhled však ohrožuje řada problémů, například situace v Číně, která je největším automobilovým trhem světa. Rychlý přechod k elektromobilům v Číně snížil poptávku po benzinových vozech, které zajistily Toyotě úspěch na začátku jejího působení v zemi. Firma se také musí vypořádat s problémy své dceřiné společnosti Daihatsu, která falšovala testy bezpečnosti u některých vozů značky Toyota.

Tesla, ilustrační foto

Zlevňování zabralo. Tesla je v Česku nejprodávanějším elektromobilem

Nejprodávanějším elektromobilem v Česku za první čtyři měsíce se díky pokračujícímu zlevňování stala Tesla, na druhém místě skončila domácí Škoda Auto s modelem Enyaq. Vyplývá to z údajů Svazu dovozců automobilů. Centrum dopravního výzkumu (CDV) nicméně už dříve uvedlo, že v podílu elektromobilů mezi nově registrovanými osobními auty Česko zaostává.

Přečíst článek

Ve snaze upevnit si tržní podíl v sektoru elektromobilů, kde ji předstihly nové čínské automobilky či americký gigant Tesla, Toyota oznámila, že do roku 2026 představí deset nových vozů poháněných bateriemi. Do té doby chce ročně prodávat 1,5 milionu elektromobilů. V uplynulém finančním roce Toyota prodala 38.000 bateriových elektromobilů. Nový generální ředitel automobilky Kodži Sató minulý měsíc také oznámil, že hodlá zřídit specializovanou divizi, která ze zaměří na bateriové elektromobily příští generace.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Odbyt nových osobních aut v Česku roste. Letos už se jich prodalo téměř sto tisíc

Odbyt nových osobních aut v Česku roste. Letos už se jich prodalo bezmála sto tisíc

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme