Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Za tři měsíce se prodalo 56 tisíc nových aut, kralovala Škoda

Prodej nových osobních aut v prvním čtvrtletí meziročně vzrostl o 18,9 procenta na 56 341 vozů, nejprodávanější byla Škoda.
ČTK
 ČTK

Prodej nových osobních aut v prvním čtvrtletí meziročně vzrostl o 18,9 procenta na 56 341 vozů. V březnu odbyt stoupl o 32 procent. Prodej aut firmám tvořil od ledna do konce března 74,6 procenta. Oznámil to Svaz dovozců automobilů.

Reklama

Nejprodávanější byla značka Škoda s růstem o 19,7 procenta na 19 929 vozů, následuje Hyundai se zvýšením o 12 procent na 4957 prodaných aut a na třetí místo poskočila Toyota, které vzrostl odbyt o 46 procent na 4632 vozů. Čtvrtý je Volkswagen a pátá Kia. Nejprodávanějším modelem byla Škoda Octavia s 4965 vozy, následuje Fabia s 3271 vozy a třetí je Škoda Scala s 2545 auty.

Dopravní zácpa v Praze.

Potvrzeno: Auta na benzin a naftu v Evropě končí. Zbydou ta na syntetická paliva

Veškeré emise CO2 ze spalovacích motorů u nových vozidel budou od roku 2035 v Evropské unii zpoplatněny. Členské země EU definitivně schválily normu, která od zmíněného data prakticky znemožňuje prodej nových benzínových a naftových aut. Souhlasu unijních ministrů s dlouho diskutovanými pravidly předcházela dohoda Německa s Evropskou komisí, která zajišťuje možnost dále využívat spalovací motory poháněné výhradně syntetickými palivy.

Přečíst článek

Nejoblíbenější obchodní třídou zůstává SUV s podílem téměř 46 procent, následuje nižší střední s 15 procenty a dále malé vozy s 12 procenty. Celkem 67 procent prodávaných vozů bylo na benzín a 25 procent na naftu. Následují elektrické vozy s 2,3 procenta.

Poradenská firma PwC za celý letošní rok odhaduje kvůli negativní ekonomické situaci mírné zvýšení prodejů z loňských 192 tisíc až na 220 tisíc prodaných aut. Podle ředitele zastoupení Hyundai Martina Saitze byl začátek roku ovlivněný nedostatkem vozů z výroby kvůli nedostatku čipů. „To se v polovině února podařilo vyřešit a my očekáváme, že postupný růst bude pokračovat,” uvedl. Šéf Toyoty ČR Martin Peleška dodal, že dobrou zprávou pro trh jsou navyšující se příděly vozů z výrobních závodů, což se projeví ve zkrácení dodacích lhůt. Za celý rok očekává růst trhu osobních a lehkých užitkových vozů o desetinu na 230.000 prodaných aut.

Prodej lehkých užitkových aut se v prvním čtrvtletí zvýšil o 25,7 procenta na 5041 vozů. Vede značka Renault s 918 vozy před Fordem s 626 prodanými dodávkami a třetí je Opel, který prodal o tři vozy méně. nejoblíbenějším modelem byl Renault Master. Registrace nákladních aut se v prvním čtvrtletí zvýšily o 31,1 procenta na 2660 vozů. Nejvíce prodal Mercedes Benz (526), Volvo (493) a MAN (363).

Toyota Yaris a Aygo se vyrábí v Kolíně.

Čtyři miliardy minus. Kolínská Toyota ale v dubnu rozjede výrobu naplno

Kolínská automobilka Toyota Motor Manufacturing Czech Republic se má od dubna vrátit k plné výrobě přes tisíc aut denně. V březnu se kvůli nedostatku komponentů auta vyráběla pouze tři dny v týdnu, po celý únor z linek nesjížděla vůbec. Podle odhadů nevyrobila společnost kvůli omezením z února a března zhruba 25 tisíc aut. Dodávky dílů jsou nyní jisté na duben a květen, řekl mluvčí automobilky Tomáš Paroubek.

Přečíst článek

Prodej autobusů se snížil o 77 procent na 83 vozidel. První je domácí značka Iveco Bus s 25 autobusy, následuje rovněž domácí SOR s 22 prodanými vozidly a třetí je Setra s prodejem 13 vozidel.

Odbyt motocyklů se od ledna do konce března meziročně snížil o 2,5 procenta na 4994 strojů. Nejprodávanější byla Honda s 1138 motocykly, druhá skončila čínská značka CF Moto s 575 stroji a třetí je Yamaha s prodejem 344 motocyklů.

Reklama

Související

Evropská komise (EK) navrhuje, že po roce 2035 umožní prodej nových osobních aut se spalovacími motory, ale jen v případě, že budou využívat pouze syntetická paliva.

Evropská komise obrací. Navrhuje, že po roce 2035 umožní prodej aut na syntetická paliva

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme