Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tesla a její dodavatelé ztrojnásobí investici do výstavby gigafactory v Mexiku

Tesla a její dodavatelé ztrojnásobí investici do výstavby gigafactory v Mexiku
Steve Jurvetson / Creative Commons / CC BY 2.0
 ČTK

Americká automobilka Tesla a její dodavatelé ztrojnásobí investici do plánovaného závodu ve městě Monterrey v mexickém státě Nuevo León na 15 miliard dolarů, v přepočtu 343 miliard korun. S odvoláním na guvernéra státu o tom informovala agentura Reuters. Tesla ani místní správa zatím na žádost o komentář nereagovaly.

Reklama

Stavbu nové gigafactory v Mexiku potvrdil začátkem letošního roku šéf Tesly Elon Musk. Závod bude první továrnou tohoto výrobce elektromobilů na jih od hranic Spojených států. Musk v březnu výši investice neupřesnil, ale mexičtí politici tehdy uvedli, že továrna bude zahrnovat investici v objemu pěti miliard dolarů.

„Jen Tesla a její dodavatelé vygenerují za dva roky investice za 15 miliard dolarů,” řekl guvernér státu Nuevo León Samuel García. Dodal, že tak velká částka si vyžádá, aby stát vynaložil více peněz na zlepšení infrastruktury, jako jsou dálnice, a na další veřejné práce.

BMW představil elektromobil třídy Neue Klasse, kterým chce dohnat Teslu

BMW chce dohnat Teslu. Automobilka představila elektromobil Neue Klasse

Německý výrobce luxusních aut BMW se rozhodl zkusit zopakovat svůj úspěch značky Neue Klasse u elektromobilů. Na mnichovském autosalonu představil prototyp elektromobilu nové třídy, který má být uveden na trh v roce 2025 a má pomoci automobilce dohnat průkopníka ve výrobě elektromobilů, americkou Teslu, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

Poptávka ze zahraničí

Server Electrek v srpnu napsal, že na místě, kde má závod stát, už začaly pozemní práce. Zástupce místní správy podle téhož webu v červnu řekl, že povolení k výstavbě závodu automobilka dostane brzy. Tesla chce zahájit výrobu v Mexiku v roce 2025, uvedly už dříve zdroje agentury Reuters. Automobilka ale zatím data zahájení výstavby a výroby oficiálně neoznámila.

Výroba elektromobilů se v Mexiku rozvíjí především díky pokračující poptávce po těchto vozidlech ze zahraničí. Například německá automobilka BMW oznámila novou investici za 800 milionů eur, tedy 19,7 miliardy korun, v mexickém státě San Luis Potosí. Další automobilky, jako například americká General Motors, mají také v plánu výrobu elektromobilů v Mexiku rozšířit.

Monterrey je průmyslovým centrem na severovýchodě Mexika. Prezident Andrés Manuel López Obrador se v minulosti stavěl proti výstavbě závodu, protože v regionu je nedostatek vody. Později firma podle mexického prezidenta nabídla sérii závazných návrhů, jak problém s vodou v daném regionu řešit.

„Reglobalizace" začala. Vietnam, Mexiko a Indie posilují ve světovém obchodu na úkor Číny

„Reglobalizace" začala. Vietnam, Mexiko a Indie posilují ve světovém obchodu na úkor Číny

Světový obchod zažívá turbulence, které změní mezinárodní dodavatelské řetězce na další desetiletí. Firmy vyděšené výpadky dodávek v pandemii, prudkými nárůsty cen a přerušením přepravy snižují svoji závislost na jedné továrně či zemi. A vlády zejména západních zemí si chtějí zajistit přístup ke klíčovým materiálům a komponentům, jako jsou polovodiče a vzácné nerosty, ve vícero zemích pro případ, že by se světový trh rozštěpil na geopolitické bloky.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme