Reklama

Strnadova CSG sází na bezemisní dopravu. Koupila pětinu francouzského Gaussinu

Strnadova CSG koupila čtvrtinu francouzského výrobce bezemisních a samořiditelných vozidel Gaussin
Gaussin, užito se svolením
 nst
nst

Průmyslový holding Czechoslovak Group (CSG) se stal největším akcionářem francouzské firmy Gaussin, která vyrábí bezemisní a samořiditelná vozidla pro dopravu zboží v logistických areálech, přístavech či na letištích. Holding vlastněný podnikatelem Michalem Strnadem informoval, že získal více než pětinový podíl s právem na zastoupení v představenstvu Gaussinu. Cenu transakce ale neuvedl.

Reklama

Gaussin se rozhodl získat rozvojový kapitál úpisem nových akcií, aby mohl financovat významné projekty pro velké zákazníky. Akcie nabídl strategickému investorovi, kterým se stal CSG. Prostřednictvím akciové společnosti Tablon SPV získal Strnadův holding více než 20procentní podíl.

„Naše skupina je aktivní v dopravním a automobilovém průmyslu. Investice do společnosti Gaussin skvěle zapadá do našeho portfolia,” uvedl Strnad. Dodal, že transakce naplňuje současné trendy v dopravě vedoucí ke zvýšení bezpečnosti a snížení ekologických dopadů.

Strnad: Budoucnost v bezemisní a inteligentní dopravě

Gaussin vyrábí elektrovozidla a podvozky s bateriemi či vodíkovými články, dále elektrolyzéry pro výrobu vodíku či elektrické nabíječky a systémy autonomního či samořiditelného pohybu vozidel. Nosnost podvozků se pohybuje od 16 do 75 tun. Využití mají při přepravě zboží na letištích, v přístavech či velkoskladech.

Společnost Gaussin je rodinou firmou založenou Eugènem Gaussinem v roce 1880 v Héricourtu, kde má dodnes vývojový a výrobní areál. V současné době je CEO Christophe Gaussin, prapravnuk zakladatele. Firma má dva výrobní závody ve Francii a licenční výrobu v Singapuru, Sydney a Kataru. Akcie společnosti jsou veřejně obchodované na pařížské burze Euronext.

Průmyslový holding CSG se zaměřuje na strojírenství, automobilový, železniční, letecký a obranný průmysl. Vlastní mimo jiné automobilku Tatra Trucks, výrobce malorážové munice Fiocchi či výrobce radarů Retia. V roce 2021 dosáhly konsolidované tržby holdingu 14,4 miliardy korun. V podnicích spadajících do holdingu CSG a v propojených firmách pracuje více než 10 tisíc zaměstnanců.

Tatra loni překonala plány výroby, letos hodlá vytvořit novodobý rekord firmy

Tatra loni překonala plány výroby, letos hodlá vytvořit novodobý rekord firmy

Kopřivnická automobilka Tatra Trucks dosáhla loni tržeb 7,12 miliardy korun, což bylo o deset procent více, než plánovala. Zákazníkům dodala 1326 vozů, uvedla firma. Předloni měla automobilka tržby 5,31 miliardy korun a prodala 1278 automobilů. Letos Tatra plánuje další zvýšení výroby, s partnery také pracuje na vývoji nákladního automobilu s vodíkovými palivovými články.

Přečíst článek

CSG miliardáře Michala Strnada uzavřela obří akvizici italského výrobce munice Fiocchi Group.

Strnadova CSG ovládla italského výrobce munice

Holding Czechoslovak Group (CSG) miliardáře Michala Strnada koupil většinový podíl v italském podniku Fiocchi Munizioni. Jde o předního výrobce malorážové munice. Cena transakce zůstala tajná. Podle CSG jde ale o největší zahraniční investici v historii českého obranného průmyslu.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Jana Černochová, ministryně obrany

CSG oceňuje úsilí ministryně Černochové zlepšit přístup firem obranného průmyslu k bankovnímu financování

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme