Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Průmyslník Strnad loni vydělal nejvíc v historii. Letos zisk přiživí armádní zakázky

Příklad produkce kopřivnické Tatra Trucks
Tatra Trucks
 nst
nst

Loňský rok byl co do ziskovosti nejlepším v historii holdingu Czechoslovak Group miliardáře Michala Strnada. Významný růst tržeb i zisků holding předpokládá i letos. Významně by tomu mohly přispět armádní zakázky.

Reklama

Průmyslově-technologický holding Czechoslovak Group (CSG) podnikatele Michala Strnada loni zvýšil čistý zisk meziročně o 44 procent na 1,3 miliardy korun. Jde o dosud nejlepší výsledek, uvedla firma. Tržby klesly o čtyři procenta na 14,4 miliardy korun.

Povozní zisk EBITDA meziročně vzrostl zhruba o pětinu na 2,73 miliardy korun. „Podařilo se nám výrazně zvýšit ziskovost CSG, a to i přes určitý pokles tržeb, který šel na vrub zejména prodeji skupiny autosalonů značek Mazda a Hyundai,“ komentoval výsledky místopředseda představenstva a finanční ředitel CSG David Chour.

Významný růst tržeb i zisků CSG předpokládá i v letošním roce. „Automobilka Tatra Trucks a naše společnosti, které vyrábějí pozemní techniku i munici, se podílejí na pomoci bojující Ukrajině,“ podotkl Chour. Tatra podle něj očekává také objednávky od české armády.

Jedna z hasičských variant automobilky Tatra

Tatra expanduje do Brazílie, založí tam výrobní závod

Automobilka Tatra Trucks připravuje výrobu svých vozidel v Brazílii. Založí tam proto s nejmenovaným partnerem společný podnik. Tatra rovněž získala společně s rakouskou firmou Rosenbauer pilotní kontrakt na dodávku 77 hasičských vozidel pro německou armádu, uvedl ředitel marketingu firmy Kamil Košťál.

Přečíst článek

Šest společností holdingu loni vykázalo obrat přes miliardu korun, uvedla firma. Třeba Tatra Trucks měla obrat 5,3 miliardy korun, provozní zisk EBITDA vykázala 385 milionů korun. Výrobce speciální pozemní techniky v obranném průmyslu Excalibur Army zvýšila tržby z 2,23 na 2,497 miliardy korun a provozní zisk EBITDA z 396 na 400 milionů korun.

Výrobce brzdových systémů a komponent pro kolejová vozidla DAKO-CZ loni utržil 1,56 miliardy korun a provozní zisk EBITDA měl 392 milionů Kč. „Firma už tři roky za sebou roste výkonově asi o pětinu ročně,“ uvedl CSG. Připomněl, že holding loni ve své dosud největší investici vykoupil minoritní 49procentní podíl v DAKO-CZ od firmy Tatravagónka a DAKO-CZ založila mimo domovskou Třemošnici nový pobočný závod v Ostravě.

Letecké opravny Job Air Technic na letišti Mošnov u Ostravy loni zvýšily tržby z 659 na 796 milionů korun a zisk EBITDA jim vzrostl ze 76 na 111 milionů korun.

Výroba v  Beohemija

Strnadův byznys: Od obchodu se šrotem až po výrobu pracích prášků

Podnikatel Jaroslav Strnad do svého holdingu CE Industries přikoupil srbského výrobce pracích prášků, společnost Beohemija. Jo to poměrně překvapivý krok, skupina dosud podnikala v železničním průmyslu, recyklacích a energetice. Prodávajícím je skupina Preston Holding, která získala Beohemiji v roce 2017 v konkurzu. Strany se dohodly, že cenu transakce nebudou zveřejňovat.

Přečíst článek

Holding loni dokončil své rozčlenění do divizí, které určují hlavní směry jeho rozvoje. „K divizi Aerospace se vyprofilovaly další skupiny podniků do divizí Defence, Rail a Automotive. Společnosti, které do těchto divizí oborově nepatří, se zformovaly do divize Business Projects,“ uvedl CSG. Počet zaměstnanců holdingu loni klesl asi o 170 na zhruba 3700.

Průmyslník Jaroslav Strnad se rozkročil do jaderného průmyslu.

Průmyslník Strnad se rozkročil do jaderného průmyslu. Koupil Chemcomex

Průmyslník Jaroslav Strnad na přelomu roku koupil třebíčského výrobce potrubních systémů pro jaderné elektrárny Chemcomex. Informaci, která vyplynula z evidence skutečných majitelů firem, jako první přinesl server E15. Deníku ji bez dalších detailů potvrdil Strnadův mediální zástupce Andrej Čírtek. Výše transakce tak nebyla odtajněna.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme