Reklama

Seznam.cz loni vydělal téměř dvě miliardy před zdaněním

Kanceláře Seznam.cz, ilustrační foto
Seznam.cz

Česká internetová jednička Seznam.cz loni zvýšila zisk před zdaněním o víc než pětinu na téměř dvě miliardy. Firma miliardáře Iva Lukačoviče oznámila, že letos chystá významně investovat do datových center.

Reklama

Společnost Seznam.cz loni zvýšila zisk před zdaněním o 22 procent na 1,96 miliardy korun. Tržby se proti roku 2020 zvedly o 13,3 procenta na 5,6 miliardy korun. Za růstem podle firmy stojí vysoká návštěvnost domovské stránky, vybraných obsahových služeb i nákupního rádce a srovnávače Zboží.cz. Letos plánuje česká internetová jednička významně investovat do výstavby a rozšíření vlastních datových center i klíčových produktů a služeb. 

„Při plánování roku 2021 jsme byli v důsledku koronavirové pandemie hodně opatrní. Na rozdíl od konkurence jsme sice stále očekávali růst, ale naše odhady se pohybovaly v nižších jednotkách procent. Musím se přiznat, že výsledek přesahující v tržbách 5,6 miliardy korun a 22 procentní nárůst EBIT předčil naše očekávání,“ uvedl výkonný ředitel Seznamu Pavel Zima.

Díky superpočítači Frontier z americké vládní Oak Ridge National Laboratory se USA opět dostaly do čela žebříčku nejvýkonnějších počítačů.

VIDEO: Američané mají nejvýkonnější superpočítač. Dost možná ale prvenství patří Číně

USA znovu obsadily první místo v závodě zemí v kategorii vývoje superpočítačů. Opulentní stroj Frontier z americké vládní Oak Ridge National Laboratory v Tennessee byl ohodnocen jako aktuálně nejvýkonnější na světě. Odborníci ale tvrdí, že v Číně jsou dva ještě rychlejší superpočítače, ale země se zřejmě ze strategických důvodů letošního žebříčku nezúčastnila, uvedl list The New York Times. Podívejte se ve videu, jak Frontier vypadá.

Přečíst článek

Covid smázl rozpočty na reklamu

Firma dodala, že nadprůměrných obchodních výsledků dosáhla i díky zkušenostem z prvního covidového roku. „Upravili jsme obchodní strategii i ceník tak, aby odpovídaly potřebám, které naši klienti řešili během lockdownů. Mnoho z nich si více hlídalo peníze, které investují do marketingu, a soustředili se pouze na mediatypy, které měřitelně fungují. On-line reklama od Seznamu tak i díky stovkám našich obchodníků, kteří poskytují inzerentům individuální péči, akcelerovala svůj růst a byla pro většinu našich partnerů hlavním kanálem pro udržitelný rozvoj podnikání i během koronavirové pandemie,“ dodal další výkonný ředitel Seznamu Tomáš Kapalín.

Podle Kapalína klienti využívali on-line reklamu i k budování povědomí o svých značkách s využitím bannerových formátů, videa či nativní inzerce od Seznam Brand Studia. Dařilo se také rozvíjet obchodní vztahy s partnerskými vydavatelskými domy, které prezentují svůj obsah ve službě Seznam.cz Newsfeed na domovské stránce.

Uplynulý rok se v Seznamu nesl ve znamení několika produktových inovací. Patří mezi ně vylepšení služby Email Profi, která podnikatelům a zájmovým sdružením umožňuje provozovat neomezený počet e-mailových schránek zdarma na vlastní doméně. Rozsáhlou inovací prošla dopravní navigace v aplikaci Mapy.cz, redesignem pak služby Sport.cz či Sauto.cz a rebrandingem videoportál Stream.

Firma vyčlenila obchodní aktivity do samostatné divize a vzniklo ekonomické zpravodajství v rámci redakce Seznam Zprávy. Růstu o 160 procent se dočkalo i audio. Jeho digitální poslechovost přesáhla na webu a v aplikacích hranici 300 tisíc přehrání týdně.

Seznam.cz provozuje stejnojmenný vyhledávač, zpravodajský server Seznam Zprávy, Televizi Seznam, službu Mapy.cz nebo Sbazar a Sreality. Majitelem Seznamu.cz je jeho zakladatel Ivo Lukačovič.

Kanceláře Seznam.cz, ilustrační foto

Zakladatel Seznamu Lukačovič pošle Ukrajině 100 milionů korun. Na zbraně

Miliardáře podle vlastních slov zdrtily záběry masakru v Buče. Již dříve se Ivo Lukačovič angažoval v organizaci sbírky pro nejbohatší Čechy, která na humanitární pomoc vynesla stamiliony korun.

Přečíst článek

Petr Kellner

Dalibor Martínek: Co zbyde po českých miliardářích? Zatím to nevypadá na velkou slávu

Spousta velkých a úspěšných českých firem nyní slaví svá jubilea. Vznikly zhruba před třiceti lety. Majitel uspořádá velkolepou party, balónky, hudba. Dobíhá etapa, kdy současní padesátníci a šedesátníci zakládali své firmy. Klíčovou otázkou je, co bude s jejich firmami dál. 

Přečíst článek

Automuzeum Svět Škodovek v Mrači
video

Pavel Zima ze Seznamu otevřel muzeum Škodovek

Svět Škodovek v Mrači nabízí kolem stovky krásných vozů z Mladé Boleslavi.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme