Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Amazonu se dařilo, zisk prudce rostl. I díky cloudu

Jeff Bezos, zakladatel internetového gigantu Amazon
ČTK
 ČTK

Vánoční sezona se v Amazonu povedla. V předešlém čtvrtletí internetovému prodejci prudce vzrostl zisk. Dařilo se i jeho cloudové divizi.

Reklama

Americkému internetovému prodejci Amazon prudce vzrostl ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku čistý zisk na 10,6 miliardy dolarů (242,3 miliardy korun) z 278 milionů dolarů ve stejném období roku 2022. Firmě se dařilo díky maloobchodu a cloudové divizi. Současně společnost oznámila, že zkouší asistenta s umělou inteligencí (AI) s názvem Rufus, který by měl usnadnit nakupování na platformě.

Zisk na akcii činil jeden dolar, a překonal tak odhady analytiků dotazovaných agenturou LSEG, kteří čekali zisk 80 centů na akcii. Tržby se zvýšily o 14 procent na 170 miliard dolarů a rovněž byly vyšší, než čekali analytici. Tržby z reklamy stouply o 27 procent na 14,65 miliardy dolarů, což bylo v souladu s očekáváním.

Toto čtvrté čtvrtletí bylo rekordní sezonou svátečních nákupů a uzavřelo pro Amazon robustní rok 2023,“ uvedl generální ředitel Andy Jassy v prohlášení.

V cloudové divizi AWS tržby vzrostly o 13 procent na 24,2 miliardy dolarů. Provozní zisk stoupl o 38 procent na zhruba 7,2 miliardy dolarů. Firma je přesvědčena, že díky aplikacím umělé inteligence vzrostou v příštích letech tržby cloudové divize o desítky miliard dolarů.

Sázka na Rufuse

K chatbotu Rufus mají zatím zkušební přístup někteří uživatelé v USA. Asistenta mohou požádat například o nápady na valentýnské dárky nebo hračky s tematikou dinosaurů pro pětileté dítě. Jassy zdůraznil, že firma teprve začíná zkoumat možnosti tohoto softwaru a bude jej mimo jiné více personalizovat.

V tomto čtvrtletí Amazon očekává tržby v rozmezí 138 miliard až 143,5 miliardy dolarů. Analytici počítají s tržbami 142,13 miliardy dolarů.

Amazon od konce roku 2022 do poloviny roku 2023 propustil 27 tisíc zaměstnanců a ukončil některé aktivity. Firma také pokračovala v hledání způsobů, jak snížit náklady v jiných oblastech, například v realizaci zakázek. V lednu oznámila škrty mimo jiné v divizích Prime Video, MGM Studios a Twitch.

Amazon tento týden oznámil, že se rozhodl upustit od plánovaného převzetí výrobce robotických vysavačů iRobot za 1,4 miliardy dolarů kvůli odporu evropských regulátorů.

Apple zvýšil čtvrtletní zisk, jeho tržby se vrátily k růstu

Apple zvýšil čtvrtletní zisk, v Číně však zaostal za odhady

Americký technologický gigant Apple v prvním finančním čtvrtletí zvýšil čistý zisk meziročně o 13 procent na 33,9 miliardy dolarů (zhruba 775 miliard korun). Její tržby se zvýšily o dvě procenta na 119,6 miliardy dolarů. Zaznamenaly tak první nárůst za posledních pět čtvrtletí, a to zejména díky vyšším tržbám z prodeje telefonů iPhone.

Přečíst článek

Microsoft má v USA doplatit na daních za roky 2004 až 2013 téměř 29 miliard dolarů

Microsoft zvýšil zisk o třetinu, matka Googlu dokonce o polovinu

O desítky procent rostou zisky amerických technologických společností Microsoft i Alphabet, která je majitelem Googlu. Big tech sektor i díky produktům s umělou inteligencí prochází oživením. Přesto akcie jmenovaných společností v reakci na výsledky z předchozího čtvrtletí zamířily dolů.

Přečíst článek

Smršť rychlých zpráv o propouštění ve velkých firmách nebere konce

Stanislav Šulc: A je to tady. Všichni propouštějí

Aktuální výsledková sezona přináší jednu poměrně znepokojivou informaci. Všude se propouští. Bez ohledu na dosavadní úspěchy, zisky, byznys model, napříč sektory i zeměmi. Propouštějí velké firmy i startupy. Co to znamená? Došly prachy.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Amazon, ilustrační foto

To bude ještě masakr. Sociální nákupy z Číny válcují západní internetové obchody

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme