Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Šéf největší české petrochemické firmy skončil. Odvolalo ho nové vedení polského Orlenu

Tomasz Wiatrak
Profimedia
 ČTK

Předseda představenstva společnosti Orlen Unipetrol Tomasz Wiatrak skončil ve funkci, odvolalo ho nové vedení polské mateřské skupiny Orlen.

Reklama

Spolu s Wiatrakem skončila také místopředsedkyně představenstva Katarzyna Wośová. Jejich nástupci zatím vybráni nebyli. Upozornil na to server Hospodářské noviny (HN).

„S účinností od 13. dubna 2024 skončili své působení ve funkci předsedy představenstva společnosti Orlen Unipetrol a.s. Tomasz Wiatrak a ve funkci místopředsedkyně představenstva společnosti Katarzyna Wośová,“ uvedl mluvčí skupiny Kaidl. Wiatrak byl v čele společnosti od roku 2019.

Nástupce podle něj firma zatím nevybrala, rozhodovat o něm bude nové vedení mateřské skupiny. Jejím šéfem se v minulém týdnu stal Ireneusz Fonfara (50), který předtím vedl litevskou divizi podniku. Ve funkci nahradil Daniela Obajtka, který společnost vedl šest let. Změny v polské skupině PKN Orlen, kterou kontroluje stát, souvisejí s politickými změnami v Polsku.

Mero rozjelo miliardový projekt, který Česko zbaví závislosti na ruské ropě

Mero rozjelo miliardový projekt, který zbaví Česko závislosti na ruské ropě

Státní společnost Mero zahájila projekční práce na rozšíření kapacity evropského ropovodu TAL. Společnost oznámila, že zatím vybrala některé dodavatele a technologie. Projekt za 1,6 miliardy korun má od roku 2025 zajistit navýšení kapacity pro Česko o čtyři miliony tun ropy ročně, do země bude tak možné ropovodem dodat až osm milionů tun za rok. ČR by se tím měla stát nezávislou na ruské ropě. 

Přečíst článek

Nové vedení Orlenu tak rozhodlo o změnách v dceřiných společnostech, mezi něž patří i český Orlen Unipetrol. Představenstvo tuzemské firmy je v současnosti čtyřčlenné. Jeho místopředsedou je Ryszard Pilch, dalšími členy pak Adam Jarosz, Maciej Romanów a Tomáš Herink.

Skupina Orlen Unipetrol je největší rafinérskou a petrochemickou společností v Česku. Zaměřuje se na zpracování ropy a na výrobu, distribuci a prodej pohonných hmot a petrochemických produktů, zejména plastů a hnojiv. Ve všech těchto oblastech patří k významným hráčům na českém i středoevropském trhu.

Do skupiny Orlen Unipetrol spadají rafinérie a výrobní závody v Litvínově a Kralupech nad Vltavou, společnost Paramo v Pardubicích, společnost Spolana v Neratovicích, otrokovická společnost Remaq a dvě výzkumná centra v Litvínově a Brně. Skupina také provozuje největší tuzemskou síť čerpacích stanic Orlen Benzina. Orlen Unipetrol zaměstnává téměř 6000 lidí. Loni skupině klesl čistý zisk na 5,2 miliardy korun z předloňských 17,9 miliardy korun.

Od roku 2005 je Orlen Unipetrol součástí polské skupiny PKN Orlen, která je od roku 2018 jediným vlastníkem firmy.

Chemický areál u Litvínova na Mostecku společnosti Orlen Unipetrol

Skupina Orlen Unipetrol loni nezářila. Meziročně jí klesly tržby i zisk

Rafinérské a petrochemické skupině Orlen Unipetrol loni klesl čistý zisk na 5,2 miliardy korun z předloňských 17,9 miliardy korun. Meziročně firmě klesly i tržby, a to o pětinu na 166,4 miliardy korun. Skupina loni zpracovala 7,5 milionu tun ropy.

Přečíst článek

Petr Zajíc, portfolio manažer Amundi

Petr Zajíc: Češi cenu benzínu tolik neřeší, mají služebáky

V Česku je velký podíl služebních vozů. „Je to asi i jeden z důvodu, proč jsou v Praze paliva nejdražší. Sídlí tu totiž řada firem,“ říká Petr Zajíc, portfolio manažer Amundi. V neděli začalo platit v EU embargo na dovoz ropných produktů z Ruska námořní cestou, ropovodem Družba ale ruská ropa do českých rafinerií proudí dál. „Nafta z ruské ropy se u nás bude vyrábět dál, ale ještě zdraží,“ říká Zajíc.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme