Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Skupina Orlen Unipetrol loni nezářila. Meziročně jí klesly tržby i zisk

Chemický areál u Litvínova na Mostecku společnosti Orlen Unipetrol
ČTK
 ČTK

Rafinérské a petrochemické skupině Orlen Unipetrol loni klesl čistý zisk na 5,2 miliardy korun z předloňských 17,9 miliardy korun. Meziročně firmě klesly i tržby, a to o pětinu na 166,4 miliardy korun. Skupina loni zpracovala 7,5 milionu tun ropy.

Reklama

Skupina v loňském roce prodala 6,3 milionů tun rafinérských produktů. Prodej petrochemických produktů dosáhl 1,8 milionů tun.

Na investice do modernizace výrobních technologií loni Orlen Unipetrol vynaložil 12,8 miliardy korun. „Za posledních šest let jsme v Česku investovali již téměř 60 miliard korun,“ uvedl generální ředitel firmy Tomasz Wiatrak. Hlavními investičními projekty loňského roku byly revitalizace jednotky parciální oxidace vodíku, dostavba 11. krakovací pece etylenové jednotky a modernizace výroby čpavku.

Ukrajina za války přišla o 30 procent ekonomiky a pětinu území

Šmyhal: Ukrajina přišla kvůli válce o 30 procent své ekonomiky

Ukrajina kvůli ruské agresi přišla o 30 procent své ekonomiky, asi pětinu svého území a 3,5 milionu pracovních míst. Více než deset milionů lidí muselo kvůli válce opustit své domovy, mnozí uprchli do ciziny. Uvedl to ukrajinský premiér Denys Šmyhal v rozhovoru, který zveřejnila japonská televize NHK.

Přečíst článek

Orlen Unipetrol se investicemi připravuje mimo jiné na odklon od ruské ropy. Loni proto v litvínovské rafinerii otestovala různé druhy alternativních ropných směsí, aby zjistila, jaké procesy bude nutné upravit pro zachování bezpečné a efektivní výroby. „Klíčová nastavení zrealizujeme během dubnové odstávky a budeme tak připraveni na přelom letošního a příštího roku, kdy by měl být dokončen proces navýšení kapacity ropovodu TAL a Česko by se mělo od ruské ropy odstřihnout,“ uvedl Wiatrak.

V maloobchodě pokračoval Orlen Unipetrol v investicích do modernizace a rozvoje sítě čerpacích stanic, kterých v Česku provozuje 436. Podíl skupiny na celkovém objemu prodaných paliv v ČR loni stoupl o 5,4 procentního bodu na 27,5 procenta. Firma také zprovoznila vodíkové čerpací stanice pro osobní i nákladní automobily a autobusy v Praze a v Litvínově.

Zisk výrobce čipů Nvidia ve čtvrtletí díky zájmu o AI vzrostl o 769 procent

Nvidia jede. Zisk výrobce čipů vzrostl o 769 procent

Americkému výrobci čipů Nvidia prudce vzrostl ve čtvrtém čtvrtletí čistý zisk na 12,3 miliardy dolarů (287,3 miliardy korun) z 1,4 miliardy dolarů ve stejném období předchozího roku. Hlavním pohonem růstu byl zájem o čipy pro umělou inteligenci (AI). Tržby stouply o 265 procent na 22,1 miliardy dolarů.

Přečíst článek

Podle analytika Capitalinked.com Radima Dohnala je propad zisku i tržeb důsledkem poklesu cen pohonných hmot v Evropě a ropy ve světě. „Unipetrol za 2023 zpracoval stejný objem surové ropy 7,5 milionu tun, přitom tržby poklesly o 20 procent. Zisková marže tak klesla z 8,5 procenta na 3,1 procenta,“ řekl Dohnal. Bez podrobné výroční zprávy podle něj není patrná jiná příčina. „Za letošní rok čekám výsledek ještě horší, a to v důsledku problémů v průmyslu této části Evropy,“ dodal.

Skupina Orlen Unipetrol je největší rafinérskou a petrochemickou společností v Česku. Zaměřuje se na zpracování ropy a na výrobu, distribuci a prodej pohonných hmot a petrochemických produktů, zejména plastů a hnojiv. Do skupiny Orlen Unipetrol spadají rafinérie a výrobní závody v Litvínově a Kralupech nad Vltavou, společnost Paramo v Pardubicích, neratovická společnost Spolana a dvě výzkumná centra v Litvínově a Brně.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme