Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rozhodující den pro Sama Bankmana-Frieda. Soud určí, jestli ve vězení stráví zbytek života

Zakladatel zkrachovalé burzy FTX Sam Bankman-Fried
ČTK
 ČTK

Zakladatel zkrachovalé kryptoměnové burzy FTX Sam Bankman-Fried si u soudu na newyorském Manhattanu vyslechne výši trestu v případě mnohamiliardové zpronevěry. Za mřížemi by v krajním případě mohl strávit příštích 50 let.

Reklama

Porota Bankmana-Frieda už loni v listopadu uznala vinným ze zpronevěry, kterou úřady označily za jeden z největších podvodů v americké historii. V tuto chvíli je podle médií jasné, že Bankman-Fried, který se proti rozsudku odvolává, půjde do vězení. O tom na jak dlouho, však rozhodne soudce Lewis Kaplan.

Prokuratura navrhuje 40 až 50 let vězení s tím, že Bankman-Fried se po krachu FTX a po svém zatčení vyhýbal zodpovědnosti, svaloval vinu na vývoj na finančních trzích a na jiné osoby, snažil se ovlivňovat svědky a opakovaně lhal pod přísahou.

Právníci 32letého Bankmana-Frieda takto dlouhý trest ale označují za „středověký“ a tvrdí, že by fakticky znamenal doživotí. Podle nich by Bankman-Fried měl být odsouzen nanejvýš k šesti a půl rokům ve vězení, jelikož je poprvé trestaný, a to za nenásilnou činnost. Klienti FTX podle právníků získají téměř všechny své peníze zpět.

Slováci volí nového prezidenta

Přetrvá mafiánský stát? Vítězství Pellegriniho by zaručilo beztrestnost pro Fica, píší Poláci

V prezidentských volbách na Slovensku se hraje o to, zda přetrvá mafiánský stát, napsal polský list Gazeta Wyborcza (GW). Vítězství Petera Pellegriniho, dávného stranického soudruha premiéra Roberta Fica, by vedlo k centralizaci moci podle maďarského vzoru, tvrdí list a dodává, že Pellegriniho vítězství by také nynější vládnoucí skupině zaručilo beztrestnost.

Přečíst článek

Vinným porota Bankmana-Frieda shledala v listopadu po měsíc trvajícím procesu. Podle ní před krachem svých společností v listopadu 2022 Bankman-Fried podvedl tisíce zákazníků a připravil je o miliardy dolarů, které použil na investice, nemovitosti, propagaci své burzy i příspěvky politikům.

FTX byla před kolapsem v listopadu 2022 druhou největší kryptoměnovou burzou na světě a pro miliony lidí byla vstupní branou na trh s digitálními aktivy. Bankman-Fried připustil, že při řízení pochybil a že nedokázal pádu FTX zabránit. Odmítl ale, že chtěl někoho podvést.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Porota amerického soudu ve čtvrtek uznala vinu zakladatele zkrachovalé kryptoměnové burzy FTX Sama Bankmana-Frieda

Klienty obral o miliardy. Porota uznala vinným zakladatele burzy FTX, hrozí mu desítky let vězení

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme