Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nasdaq čeká rekordní IPO. Robinhood chce upsat akcie za 2,3 miliardy dolarů

Vladimir Tenev
TechCrunch / Creative Commons / CC BY 2.0
 ČTK

Americká makléřská společnost Robinhood Markets chce z chystané primární veřejné nabídky akcií (IPO) na trhu Nasdaq v New Yorku získat až 2,3 miliardy dolarů (50 miliard korun).

Reklama

Firma oznámila, že nabídne 55 milionů akcií v cenovém rozpětí 38 až 42 dolarů za akcii. S plánovaným oceněním celé firmy kolem 35 miliard dolarů (760 miliard korun) by šlo o jednu z největších nabídek akcií.

Asi 2,63 milionu akcií nabízejí zakladatelé a finanční ředitel firmy, výtěžek z prodej ale nepůjde firmě. Robinhood měl dříve v plánu dosáhnout ocenění až 40 miliard dolarů, uvedla agentura Reuters.

Robinhood loni více než zdvojnásobil počet uživatelů. Nyní jeho mobilní aplikaci na nákup akcií, opcí a kryptoměn používá asi 22,5 milionu zákazníků.

Ermenegildo Zegna

Italská módní značka Ermenegildo Zegna míří na americkou burzu

Italská luxusní skupina Ermenegildo Zegna se dohodla, že v letošním roce vstoupí na burzu ve Spojených státech prostřednictvím spojení se speciální společností pro akvizice, tzv. SPAC. Hodnota firmy by měla činit 3,2 miliardy dolarů (69,4 miliardy korun).

Přečíst článek

Pandemie zvýšila popularitu 

Robinhood vznikl v roce 2013 v kalifornském Menlo Parku. Obchodování na finančních trzích zpřístupnil nastupující mladé generaci.

Jeho obchodní model je ale podle kritiků sporný. Firma od uživatelů nevybírá poplatky a vydělává na předávání údajů o jejich transakcích. Podle kritiků se snaží podobně jako provozovatelé loterií klienty přimět k co největšímu množství riskantních transakcí. Robinhood se brání, že se pokouší finančních trh zdemokratizovat.

Z dokumentů vyplývá, že firma loni zvýšila tržby o 245 procent na 958,8 milionu dolarů (20,9 miliardy korun). Zisk činil 7,5 milionu dolarů, zatímco předchozí rok firma uzavřela se ztrátou 106,6 milionu dolarů. Není zatím jasné, zda Robinhood bude v zisku i letos, v minulém čtvrtletí totiž odepsal 1,5 miliardy dolarů z hodnoty konvertibilních cenných papírů.

Popularita firmy prudce vzrostla v době pandemie, kdy se mladí lidé, zavření doma, rozhodli trávit čas u její obchodní aplikace a snažit se vydělat peníze. Spekulativní obchodování s akciemi podniků, jako je provozovatel kin AMC či prodejce videoher GameStop, přitáhlo k platformě pozornost regulačních orgánů i zákonodárců.

Tencent, ilustrační foto

Game on. Čínský Tencent za miliardy koupil další herní studio

Čínská společnost Tencent koupí britského vývojáře videoher Sumo za 1,27 miliardy dolarů (27,6 miliardy korun). Tencent tak rozšíří své portfolio videoher, které se umísťují na předních místech žebříčků oblíbenosti, a posílí celosvětově svoji pozici.

Přečíst článek

Suborbitální letadlo Virgin Galactic

Dobývání vesmíru může udělat miliardáře z každého. Jak na to?

Jeff Bezos již za pár hodin odstartuje do vesmíru, rozšíří tak řady miliardářů, jejichž byznys překonal zemskou tíži. Díky různým nástrojům může na vesmíru profitovat doslova každý.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Největší letošní úpis akcií. Čipová firma Arm byla ohodnocena na bilion a čtvrt

Největší letošní úpis akcií. Čipová firma Arm byla ohodnocena na bilion a čtvrt

Přečíst článek
Vlci z Wall Street mají problém. Propadají závislostem, psychiatři i firmy řeší prudký nárůst případů

Vlci z Wall Street trpí. Propadají závislostem, psychiatři i firmy řeší prudký nárůst případů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme