Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dobývání vesmíru může udělat miliardáře z každého. Jak na to?

Suborbitální letadlo Virgin Galactic
Virgin Galactic
Stanislav Šulc

Jeff Bezos již za pár hodin odstartuje do vesmíru, rozšíří tak řady miliardářů, jejichž byznys překonal zemskou tíži. Díky různým nástrojům může na vesmíru profitovat doslova každý.

Reklama

Bank of America odhadla, že v současnosti má takzvaný vesmírný byznys hodnotu zhruba 415 miliard dolarů, do roku 2030 by se mohl více než ztrojnásobit na 1,3 bilionu dolarů. Konkurenční banka Morgan Stanley je v odhadech poněkud střídmější a ve svých projekcích mluví o hodnotě jeden bilion dolarů, navíc až do roku 2040.

Přesto jde o pořádné množství peněz a je logické, že se v tomto odvětví snaží uspět nejbohatší a nejvlivnější podnikatelé světa v čele s Elonem Muskem, Jeffem Bezosem či Richardem Bransonem.

3D tisk může být zlomem

K hlavním segmentům bude patřit vesmírná turistika, u níž se navíc počítá s enormním růstem, ale i nadále bude významnou roli hrát zásobování mezinárodních stanic, obsluha telekomunikačních zařízení a například evropské firmy včetně těch českých se chtějí silně angažovat ve zcela novém odvětví - likvidaci vesmírného odpadu.

Agentura Bloomberg upozorňuje, že na tomto novém odvětví je možné vydělávat již nyní. „Nikdy předtím nebylo k dispozici tolik vesmírně orientovaných ETF a start-upů a nové obchodní aplikace z nich činí velmi dostupnou investici,” uvádějí Charlie Wells a Katharine Gemmell z Bloombergu.

Letka Virgin Galactic

Stanislav Šulc: Éra selfie z vesmíru je tu

Richard Branson vzal do vesmíru turisty. Odstartovala nová éra lidstva, o níž zatím nic nevíme.

Přečíst článek

Investovat tak nemusíte do společností Muska, Bezose nebo Bransona, ale máte na výběr mnohem více možností. Například veleúspěšná investiční manažerka Cathie Woodová spustila ARK Space Exploration ETF, přičemž daný fond spravuje aktiva v hodnotě 627 milionů dolarů, jež půjdou právě na vesmírné investice. Fond se dle svých stránek bude věnovat zejména společnostem stavějícím orbitální infrastrukturu či inovátorům vesmírných technologií, kam spadá zejména 3D tisk ve vesmíru či energetická úložiště.

„Kupříkladu inovace 3D tisku ve vesmíru výrazně zlevní veškeré práce nad zemským povrchem a tím pádem dojde ke skokovému rozvoji,” věří původně scenárista Alex Greenfield, který je aktivním investorem do vesmírných společností.

Opravdu dlouhý „long”

Greenfieldovy investice jsou v této chvíli většinou v záporu, to jej ale nestresuje. Věří, že jedna vydařená sázka se vrchovatě vyplatí. „Někomu se podaří vsadit na společnost, z níž se stane bilionový jednorožec. Děti takového člověka budou novodobými Carnegiovými,” vysvětluje svůj přístup pro Bloomberg Alex Greenfield.

A odborníci na trhy mu dávají za pravdu. Vesmírné investice v tuto chvíli mají výrazně dlouhý horizont. „Ale je to příležitost pro obří růst, o němž se nám ani nesní. Je to jako bitcoin před pár lety,” připomíná Noah Damsky, zakladatel poradenské společnosti Marina Wealth Advisors.

Ale jedná se také o sektor, kde lze očekávat velkou volatilitu jednotlivých cenných papírů a samozřejmě také krachy.

Ostatně ukázalo se to také po úspěšném letu Richarda Bronsona do výše 62 kilometrů nad povrch Země, po kterém akcie Virgin Galactic ztrácely na hodnotě každý obchodní den.

Richard Branson a první posádka jeho vesmírného letu
video

3, 2, 1… zážeh. Richard Branson je ve vesmíru

O devět dní vyfoukl prvenství v miliardářských vesmírný výletech zakladateli Amazonu Jeffu Bezosovi. Všechno je ale trochu komplikovanější.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme