Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rival Tesly se dere na burzu. Jde si pro stovky miliard

Rivian Automotive
Rivian Automotive
Veronika Kudrnová
vku

Elon Musk se svou Teslou bude brzy čelit ostré a značně posílené konkurenci. Výrobce elektromobilů, firma Rivian Automotive, do nějž investovaly mimo jiné společnosti Amazon či Ford Motor, chce totiž vstoupit na burzu. A není to žádný troškař. Mohlo by jít o největší primární veřejnou nabídku akcií (IPO) v USA za deset let.

Reklama

Rivian Automotive chce při vstupu na burzu získat až 8,4 miliardy dolarů (185 miliard korun). Na trhu Nasdaq se chystá příští týden nabídnout 135 milionů akcií za 57 až 62 dolarů. Firma usiluje o to, aby ji burza na začátku obchodování ohodnotila na více než 53 miliard dolarů. To by tento start-up ohodnotilo téměř stejně jako konkurenční automobilku Honda Motor, uvedla agentura Reuters.

Největší IPO za posledních 10 let

Více než osm miliard dolarů vybraly při vstupu na burzu od investorů jen firmy Alibaba, která v roce 2014 získala 25 miliard dolarů, Meta Platforms, které investoři v roce 2012 svěřili 16 miliard dolarů, a pak společnost Uber, která v roce 2019 získala 8,1 miliardy dolarů.

Elon Musk

Musk včera díky akciové rally Tesly zbohatl o 529 miliard korun

Šéf automobilky Tesla i vesmírné společnosti SpaceX Elon Musk je nejbohatším člověkem v novodobých dějinách. Je více než stokrát bohatší než premiér Andrej Babiš a mohl by si koupit vše, co se v Česku letos vyprodukuje.

Přečíst článek

Rivian v září představil svůj první elektrický pick-up, a předstihl tak v tomto segmentu mimo jiné Teslu. Firma založená v roce 2009 má také uzavřené lukrativní velké zakázky na dodávkové vozy s Amazonem, který v ní vlastní 20 procent. Dalších více než pět procent patří automobilce Ford.

Kromě Rivianu využila v uplynulých měsících prudký růst na akciových trzích v USA pro vstup na burzu řada rychle rostoucích firem zaměřených na výrobu elektromobilů. Převážně však prostřednictvím fúze se společnostmi zaměřenými na akvizice, které se označují zkratkou SPAC. Tímto způsobem na burzu vstoupily firmy Lucid Motors, Nikola, Fisker a Lordstown Motors.

Tesla, nabíjení vozu Model X

Každé páté auto prodané v EU je elektromobil, v Česku je zájem o hybridy

Téměř každé páté auto, které se ve třetím čtvrtletí prodalo v zemích Evropské unie, byl elektromobil. Dál klesal podíl aut se spalovacím motorem, uvedlo ve své zprávě Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). V České republice je zájem spíše o plug-in hybridy, jejichž prodeje od července do září vzrostly o více než sto procent, nárůst u aut na baterii byl rovněž téměř pětinový jako v unii.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme