Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Musk včera díky akciové rally Tesly zbohatl o 529 miliard korun

Elon Musk
čtk
Lukáš Kovanda

Šéf automobilky Tesla i vesmírné společnosti SpaceX Elon Musk je nejbohatším člověkem v novodobých dějinách. Je více než stokrát bohatší než premiér Andrej Babiš a mohl by si koupit vše, co se v Česku letos vyprodukuje.

Reklama

Zakladatel a největší akcionář automobilky Tesla Elon Musk včera zbohatl během jediného dne o 24 miliard dolarů, v přepočtu o 529 miliard korun. Stalo se tak díky více než osmiprocentnímu vzrůstu akcií Tesly. Z Muska je tak nadále nejbohatší člověk planety, ale také novodobých dějin. Celkově jeho majetek nyní podle Bloombergu čítá 335,1 miliardy dolarů, tedy zhruba 7386 miliard korun.  

Ministerstvo financí ČR ve své nejnovější prognóze předpokládá, že tuzemský nominální hrubý domácí produkt letos dosáhne úrovně 6048 miliard korun. Musk by si tedy mohl za svůj majetek koupit všechno zboží a služby, které se letos na území ČR vyprodukují, a ještě by mu 1338 miliard korun zbylo.  

Elon Musk

Musk: Ukažte mi, jak za šest miliard dolarů zničit hlad, a prodám akcie Tesly

Když mi dokážete, jak za šest miliard dolarů vymýtíte hlad ve světě, prodám akcie Tesly a přispěju na to. Organizaci spojených národů to vzkázal miliardář a vizionář Elon Musk v reakci na výzvu – či možná jen rýpnutí – ředitele Světového potravinového programu OSN Davida Beasleyho. Ten vyzval Muska a také druhého nejbohatšího muže planety a spolumajitele Amazonu Jeffa Bezose, že jen procento jejich majetku by pomohlo vyřešit světový hlad.

Přečíst článek

Přitom 1338 miliard je stále přibližně 3,6násobek majetku Renáty Kellnerové. Ta je coby správkyně pozůstalosti po zesnulém Petru Kellnerovi, největším akcionáři skupiny PPF, podle letošního žebříčku časopisu Forbes společně s rodinou nejbohatším člověkem v ČR. Její majetek činí zhruba 375 miliard korun.  

Suma 1338 miliard korun je také zhruba 19násobkem majetku dosluhujícího českého premiéra Andreje Babiše, jednoho z nejbohatších Čechů. 

Celkově je Musk podle Bloombergu zhruba 105krát bohatší než Babiš.  

Posledním člověkem před Muskem, který si mohl za svůj majetek pořídit celý roční hrubý domácí produkt ČR, byl v roce 1999 Bill Gates, spoluzakladatel Microsoftu. Tehdy ale Česká republika vykazovala nominálně zhruba tří- až čtyřnásobně slabší ekonomický výkon než dnes (náš hrubý domácí produkt podle dat Mezinárodního měnového fondu v roce 1999 činil 65 miliard dolarů). A Gatesovo jmění bylo tehdy navíc notně nafouknuté internetovou bublinou − po jejím prasknutí se v dalších letech propadlo i na méně než polovinu. 

miliardář Marcel Soural, šéf developerské společnosti Trigema

Lidé zapomněli, že peníze se vydělávají prací, říká miliardář Soural

Marcel Soural se letos poprvé dostal do žebříčku sta nejbohatších Čechů, který sestavuje časopis Forbes. Ten majetek jednoho z největších českých developerů odhadl na 2,6 miliardy korun. V klubu nejbohatších Čechů tak obsadil 97. místo. Po pádu Bohemia Energy Jiřího Písaříka je o příčku výše. První velký rozhovor po oznámení výsledků poskytl Soural pro newstream.cz. 

Přečíst článek

Elon Musk

Musk má nakročeno stát se dolarovým bilionářem

Americký podnikatel Elon Musk by se jako první na světě mohl stát dolarovým bilionářem.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme