Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Každé páté auto prodané v EU je elektromobil, v Česku je zájem o hybridy

Tesla, nabíjení vozu Model X
Pixabay
 ČTK

Téměř každé páté auto, které se ve třetím čtvrtletí prodalo v zemích Evropské unie, byl elektromobil. Dál klesal podíl aut se spalovacím motorem, uvedlo ve své zprávě Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). V České republice je zájem spíše o plug-in hybridy, jejichž prodeje od července do září vzrostly o více než sto procent, nárůst u aut na baterii byl rovněž téměř pětinový jako v unii.

Reklama

Tržní podíl elektromobilů na baterii se zvýšil na 9,8 procenta, zatímco podíl plug-in hybridů vystoupil na 9,1 procenta. Dohromady tak mají 18,9 procenta trhu a v obou případech je to z meziročního pohledu nárůst tržního podílu skoro na dvojnásobek, uvedla ACEA, která zastupuje největší evropské výrobce osobních, užitkových i nákladních aut a autobusů.

Global Payments spouští možnost přijímat kryptoměny

Tisíce obchodníků v Česku mohou nyní přijímat bitcoin

Provozovatel platebních terminálů Global Payments spustil ve spolupráci s Visou a slovinskou společnosti GoCrypto možnost přijímat kryptoměny. Bitcoin a další kryptoaktiva nyní může začít přijímat téměř 4000 obchodníků u nás.

Přečíst článek

Prodej aut na baterii vzrostl o 56,7 procenta na 212 582 vozů, prodej plug-in hybridů se pak zvýšil o 42,6 procenta na 197 300 vozidel. Je to pomalejší růst než loni, kdy se prodej téměř ztrojnásobil, i když to bylo z nízké srovnávací základny.

V České republice prodej elektromobilů na baterii ve čtvrtletí meziročně vzrostl o 17,8 procenta na 563 vozů, prodej plug-in hybridů se zvýšil o 111,6 procenta na 910 vozů.

Propad prodejů aut se spalovacím motorem

Naproti tomu prodej aut se spalovacím motorem se ve třetím čtvrtletí v zemích EU dál snižoval. Prodej benzinových vozidel meziročně klesl o 35 procent na 855 476 vozů. Tato auta mají stále největší tržní podíl, který ale v letošním třetím čtvrtletí klesl na 39,5 procenta. Ještě před rokem činil 47,6 procenta.

Prodej naftových aut klesl o více než 50 procent na 381 473, zatímco jejich tržní podíl se snížil z 27,8 procenta před rokem na 17,6 procenta v letošním třetím čtvrtletí. Pro srovnání – před téměř deseti lety měla auta s naftovým motorem na trhu v EU podíl více než 50 procent.

ČEZ, sídlo

Experti: Elektřina zdraží jen přechodně. Záleží ale na trhu s plynem

Trh očekává, že cena elektřiny do budoucna klesne. Záleží ale na tom, jak se bude vyvíjet situace na trhu s plynem.

Přečíst článek

Podle vedoucího partnera společnosti EY pro automobilový průmysl Petra Knapa dieselové motory ztrácejí pozici rychleji než se předpokládalo. „Hybridní agregáty se staly standardním pohonem a za třetí čtvrtletí plug-in hybridy rostou meziročně rychleji než bateriové elektrovozy. Plug-in hybridy tak jsou vůbec nejrychleji rostoucí kategorie pohonu,“ řekl Knap.

Přísnější limity v EU

Výrobci aut musejí teď splňovat mnohem přísnější emisní limity než před lety. Automobilky i zákazníci navíc mohou nyní využívat nejrůznějších pobídek, s nimiž přišly vlády jednotlivých unijních zemí, aby prodej ekologičtějších aut podpořily. Mimo EU je to patrné zejména v Norsku.

Evropská komise navíc navrhla, aby se auta se spalovacím motorem nemohla po roce 2035 v EU vůbec prodávat. Brusel se tak snaží zefektivnit boj proti změnám klimatu.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Čína je poprvé největším světovým vývozcem aut.

Dříve symbol levného šuntu. A teď je Čína poprvé největším světovým vývozcem aut

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme