Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Restaurací se zdravým jídlem přibývá. U Čechů vítězí smažený sýr

Smažený sýr, ilustrační foto
iStock
 ČTK

Vegetariánská jídla aktuálně v ČR nabízí dvojnásobný počet podniků oproti roku 2019. Vyplývá to z dat, která poskytl pokladní systém Dotykačka. Z vegetariánských pokrmů je podle ředitele Dotykačky Petra Menclíka nejoblíbenější smažený sýr s bramborami a tatarskou omáčkou. Vyšší zájem o vegetariánské potraviny evidují také obchodní řetězce, které oslovila.

„V českém gastru obecně roste důležitost bezmasých pokrmů. Nejenže se objevují v menu rostoucího počtu podniků, ale začínají se stále častěji probojovávat i do obědových nabídek,“ uvedl Menclík. Nejčastěji si lidé objednávají smažený sýr, podle Menclíka to ale nevypovídá mnoho o preferenci hostů. „V některých podnicích stále zůstává jedinou bezmasou položkou na lístku,“ doplnil. Za porci smaženého sýru lidé zaplatí průměrně 160 korun, o 58 korun víc než před pěti lety.

Vyšší zájem o vegetariánská jídla evidují i obchodní řetězce, potvrdil to například Globus, který kvůli velkému zájmu často rozšiřuje nabídku vegetariánského sortimentu a v oddělení se zdravým sortimentem nabízí zhruba 1100 alternativních potravin včetně vegetariánských a veganských. „Vegetariánské pokrmy jsme také zařadili do stálé nabídky našich restaurací, protože si je mnoho zákazníků často žádá,“ dodala za společnost Aneta Turnovská.

Jak se obědvá nad Prahou? Nic pro někoho se závratěmi

Oběd nad Prahou je zážitek. Levné to však není

Po roce se do Prahy na dva víkendy vrátila Dinner in the sky. A u toho jsme nemohli chybět. Jak se jí ve výšce 45 metrů?

Přečíst článek

Oblíbený je i hummus

Také Tesco pozoruje rostoucí zájem o vegetariánské pokrmy, lidé nejčastěji nakupují hummus, tofu nebo pomazánky z tofu a alternativy mléčných výrobků. U hotových pokrmů ale zákazníci stále nakupují více masové než vegetariánské varianty, uvedla firma.

Severoamerická vegetariánská společnost vyhlásila v roce 1977 na 1. říjen Mezinárodní den vegetariánství jako každoroční oslavu radosti, soucitu a vegetariánství. Některé společnosti se v tento den snaží rozšířit podvědomí o zdravé a ekologické vegetariánské stravě. V roce 1978 den vegetariánství podpořila i Mezinárodní vegetariánská unie, jejíž členem je Česká společnost pro výživu a vegetariánství a česká pobočka organizace ProVeg.

V průzkumu agentury Ipsos pro společnost Danone o stravovacích návycích v ČR z loňského května se za vegetariány označilo 1,2 procenta lidí. Rostlinné produkty, jako jsou sójové nápoje, rostlinné alternativy masa nebo mléčných výrobků, podle průzkumu nikdy nejí třetina Čechů, necelá polovina uvedla, že je jí méně než jednou za týden. Jednou až dvakrát týdně tyto produkty konzumuje 15,5 procenta lidí, téměř každý den 3,7 procenta.

JARNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Porazit všechny a stát se jedničkou. Na českém trhu se to podařilo spoustě hráčům. Co když se ale pokusí prosadit na evropském, asijském, americkém, nebo dokonce globálním trhu? Pak začínají podnikatelé i firmy narážet na celou řadu problémů. Přesto řada z nich uspěla.

Zakladatel Lasvitu Leon Jakimič, zakladatel Unicorn Attacks Vít Šubert, majitel Mattoni 1873 Alessandro Pasquale či zakladatel a CEO globální platformy FTMO Otakar Šuffner. To je část hvězd jarního vydání magazínu Newstream CLUB, jehož hlavním tématem je GLOBÁLNÍ ÚSPĚCH. Jak ho dosáhnout z Česka? A lze se prosadit na celosvětovém kolbišti v éře, kdy druhé místo téměř vždy znamená prohru?

Magazín se dále věnuje velkým finančním skupinám, které svět dobývají investicemi. Zvláštní kapitolou pak je Německo, které pro tuzemské podnikatele i finančníky velmi často představuje první velkou zkoušku nebo příslovečnou bránu do světa. A platí to i ve chvíli, kdy se německá ekonomika potýká s celou řadou strukturálních problémů.

Podíváme se na největší investice, které čeští hráči v posledních letech učinili a které představují historicky největší akvizice českého kapitálu v zahraničí.

A hudební promotér David Gaydečka čtenáře pozve do tajemného Doupěte, které je úplně novým typem hudebního klubu, v němž vystupují hvězdy, které zná celý svět.

Sedmé vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v červnu.

Související

Restauraci v Holešovicích otevře například gastro síť Zátiší Group.

Z Holešovic se stává gastro centrum Prahy. Lákají na street food i fine dining

Přečíst článek
Jídelna na Výtoni

Jsou jídla na tácu jen levná? Není to tak, jídelny konkurují i kvalitou

Přečíst článek

Pražský bar se dostal prestižního gastro průvodce. Míchají v něm drinky z polníčku nebo borové šišky

Přečíst článek
Doporučujeme