Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rekonstrukce pražského Výstaviště se protáhne do roku 2026. Cena přesáhne 2,6 miliardy korun

Prohlídka staveniště při příležitosti výročí dvou let od zahájení rekonstrukce Průmyslového paláce na Výstavišti Praha, 6. března 2024.
ČTK
Michal Nosek

Oprava a dostavba Průmyslového paláce na pražském Výstavišti vstupuje do třetího roku. Letos stavaři opraví střechy a dokončí montáž ocelové konstrukce obnovovaného křídla. To vyhořelo v říjnu roku 2008. 

Reklama

Kompletní rekonstrukce začala v únoru 2022 a původně měla skončit v roce 2025, termín byl ale kvůli komplikacím posunutý. „Celá rekonstrukce má stát zhruba 2,6 miliardy korun. Finální částku ale ještě nevíme, to se teprve ukáže, přibydou vícepráce, které si vyžádá například nečekaně zchátralý stav podlah,“ řekl k projektu Adam Zábranský, radní pro majetek, transparentnost a legislativu. Podle něj se ale již další komplikace neočekávají.

„Pečujeme o architektonické, historické i kulturní dědictví hlavního města, obnova Průmyslového paláce je toho důkazem. Jsem rád, že práce postupují vpřed, nedávno jsem se o tom byl přesvědčit přímo na místě. Doufám, že se Pražané v dohledné době dočkají znovuotevření této dominanty Výstaviště i celé metropole,“ zhodnotil průběh projektu přažský primátor Bohuslav Svoboda. 

Ke slovu se dostanou restaurátoři  

Letos se opravy dočkají i umělecké prvky, které restaurátoři obnovují. „Navracet se budou vitráže, půjdeme postupně od severní části k jihu,“ řekl David Čech, vedoucí projektu ze společnosti Metrostav DIZ. Na prostřední část paláce se vrátí věžička a opravené hodiny.  

Další rekonstrukce 

Stavbu investuje Magistrát prostřednictvím městské firmy Výstaviště Praha. Netýká se však jen Průmyslového paláce, ale pracuje se i v dalších budovách a venkovních prostranstvích. Letos se tak na Výstavišti finišují práce na opravě Křižíkových pavilonů a divadla Spirála. Investice si vyžádá i modernizace rozvodny a opravy Lapidária, kde jsou umístěné historické sochy a artefakty. Firma Výstaviště Praha má ve své správě i nedaleký areál Holešovické tržnice, který rovněž prochází rekonstrukcí. O areály výstaviště a tržnice mají lidé zájem. Jen loni výstaviště navštívily zhruba dva miliony lidí a tržnici na 2,5 milionu.

Pro pěší a cyklisty se 28. července 2023 otevírá nová lávka z Holešovic do Karlína.

FOTOGALERIE: HolKa se otevírá světu. Jak vypadá lávka mezi Holešovicemi a Karlínem za stovky milionů?

Pěší a cyklisté si mohou nově zkrátit cestu z Holešovic do Karlína přes Štvanici. Dnes v poledne se pro ně otevře nová zhruba 300 metrů dlouhá lávka, která obě části propojí. Lávka za necelých 300 milionů korun měla být původně otevřena letos v únoru. Termín se však zpozdil kvůli stavebním potížím, protože dělníci narazili v plavebním kanále na složitější geologické podmínky, než se čekalo. Autorem stavby je architekt Petr Tej. Podívejte se ve fotogalerii, jak moderní lávka vypadá.

Přečíst článek

„V Holešovické tržnici se bude opravovat několik hal. Letošní investice do areálů výstaviště a tržnice bude 228 milionů korun,” uvedl předseda představenstva městské firmy Tomáš Hübl. „Většina budov i veřejných prostranství v Holešovické tržnici je velice zanedbaných,“ zhodnotil současný stav radní Zábranský. 

V tržnici městská firma připravuje kompletní rekonstrukci hal 27 a 28, do kterých půjde 28 milionů. Stavební úpravy haly 11 si vyžádají 19 milionů a další peníze půjdou na rekonstrukci infocentra v hale číslo 1 a projektovou dokumentaci pro opravu haly číslo 35. Loni byla zahájena oprava historické burzy, do které město již vložilo zhruba 70 milionů a další peníze si oprava ještě vyžádá.

Peníze pro výstaviště

Valná většina letošních investic tak půjde do Výstaviště, konkrétně 161,8 milionu. Dvanáct milionů městská firma vloží do finální úpravy střech Křižíkových pavilonů, kde vzniká místo pro posezení a zeleň. 

„Další peníze investujeme do akustického řešení pavilonů. Oprava fasády Lapidária bude stát 11 milionů. Vzniknou i takzvané modulární jednotky s toaletami, pokladnami či vrátnicemi. Do opravy divadla Spirála investujeme 71,3 milionu,“ vypočítal Hübl. 

Rekonstrukce Spirály bude dokončena v letošním roce a již nyní se připravuje program, který zřizovatel představí v následujících měsících. V celkové částce je zahrnuta například zvuková a osvětlovací technika, vyřešení akustiky malého sálu, nákup židlí, teleskopu motorického hlediště a další techniky.

Je ještě zábavnější než před pandemií, chválí Prahu The New York Times

Je ještě zábavnější než před pandemií, chválí Prahu The New York Times

Po dvouletých proticovidových omezeních a rapidním úbytku turistů se Praha změnila. Otevřela se více místním, zejména mladým lidem. Řada památek se dočkala opravy a otevřely se nové galerie v čele s Kunsthalle. Díky novým projektům, které byly spuštěny v letech 2020 a 2021, je město ještě zábavnější než dříve, vysekl poklonu českému hlavnímu městu prestižní deník The New York Times. A jaké jsou jeho tipy na nejzajímavější místa?

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Tomáš Hübl, šéf představenstva městské společnosti Výstaviště Praha

Stamilionové investice městu vrátíme do 15 let, říká šéf Výstaviště Praha

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Auta dovnitř, auta ven. Zdivočelá Praha. Pár zvolených anarchistů chce ušlapat milion vlastníků aut

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme