Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Realitní krize dopadla na Rakousko. Impérium Signa se rozpadá po kouscích

Signa, ilustrační foto
Profimedia.cz

Rakouské realitní impérium se nadále rozpadá. O insolvenci požádala druhá klíčová společnost holdingu Signa miliardáře Reného Benka.

Reklama

Insolvenční návrh podala u soudu ve Vídni druhá klíčová společnost evropského realitního holdingu Signa. Firma Signa Development Selection dluží zhruba 1,16 miliardy eur (bezmála 29 miliard korun).

Ve čtvrtek přitom požádala o insolvenci její jiná divize, a to Signa Prime Selection. V listopadu podala návrh na insolvenci i samotná mateřská firma Signa Holding, která dluží zhruba pět miliard eur (asi 123 miliard korun).

Benko do vězení! Heslo proti zakladateli společnosti Signa Holding Renému Benkovi se objevilo na staveništi v Theatinerstrasse v Mnichově už v dubnu

Kdo chce moc, nemá nic. Rakouský miliardář padl ke dnu a táhne s sebou známá jména

Miliardáři, dědicové, elita evropského byznysu. List akcionářů realitního impéria rakouského miliardáře a pověstného hejska Reného Benka zahrnuje samá velká jména. Teď v listopadu jeho Signa Holding skončila v insolvenci. Pád přináší řadu otázek. Pod tlakem je jeho švýcarská privátní banka Julius Bär. 

Přečíst článek

Ještě letos v dubnu byl zakladatel firmy čtvrtým nejbohatším Rakušanem s majetkem šest miliard dolarů. Do jeho Signa Holdingu, který byl na konci loňského roku oceněn na 22 miliard eur, patří třeba ikonické budovy jako londýnský obchodní dům Selfridges, firma skrze Singa Development staví mrakodrap v Hamburku a další nemovitosti, a spoluvlastní newyorskou budovu Chrysler.

Na rakouské realitní impérium dopadla nemovitostní krize

Holdingu patřil také německý obchodní řetězec Karstadt Kaufhof. Ten, stejně jako nábytkářský řetězec Kika/Leitner, Benko podivně rozdělil, prodal a firmy ihned skončily v bankrotu. Byl tehdy kritizován, že řetězce koupil jen kvůli nemovitostem, které jim patřily, zatímco jejich byznys cíleně zlikvidoval. Dosud vlastní německý luxusní řetězec KaDeWe a hotely. 

Marek Dospiva, spoluzakladatel a spolumajitel středoevropské investiční skupiny Penta Investments

Penta si uvolňuje ruce na obří výstavbu. Prodala další kanceláře, tentokrát na Vinohradech

Ještě před koncem roku dokončila skupina Penta další z prodejů nemovitostí ze svého portfolia. Uvolnila si tak ruce pro svoje klíčové projekty: Masarykovo nádraží, Florenc 21 nebo Čtvrtý kvadrant na Vítězném náměstí.

Přečíst článek

Signa Development Selection se specializuje na projektový development. Usiluje o restrukturalizaci, ve které Benko ale nebude hrát žádnou roli.

Problémy impéria se staly symbolem dopadu prudkého růstu úrokových sazeb na ten typ firem, které si na svůj růst půjčily velké množství peněz. Uškodily mu také vyšší náklady na stavbu a vyšší ceny energií. Reuters uvedl, že Signa je zatím největší obětí evropské nemovitostní krize.

Obchodování s akciemi zadluženého čínského developera Evergrande je zastaveno

Nekonečný příběh Evergrande. Obchodování s akciemi zadluženého developera je pozastaveno

Obchodování s akciemi zadlužené čínské realitní společnosti China Evergrande je znovu pozastaveno. Podle serveru BBC se objevují zprávy, že jejího šéfa sleduje policie. Už na začátku týdne přitom vyšlo najevo, že byli zadrženi i další současní a bývalí vedoucí pracovníci společnosti.

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Český realitní trh stojí před kolapsem. Miliardy půjčených korun nedokážou investoři splácet

Dalibor Martínek: Český realitní trh stojí před kolapsem. Miliardy půjčených korun nedokážou investoři splácet

Situace na realitním trhu se brzo překlopí do ekonomického kolapsu, jaký jsme v Česku nezažili třicet let. Vyplývá to z poznatků firem pohybujících se na trhu. Co k takovému závěru vede? Mnoho společností, developerů, si před pár lety napůjčovaly v součtu miliardy korun za nízké úroky. Jenže dva roky se Česko pere s nejvyšší inflací v celé Evropské unii. Takzvaná dobrá zpráva, že v Česku klesla po dvou letech inflace v červnu pod deset procent, na „pouhých“ 9,7 procenta, na tom nic nemění.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Benko do vězení! Heslo proti zakladateli společnosti Signa Holding Renému Benkovi se objevilo na staveništi v Theatinerstrasse v Mnichově už v dubnu

Kdo chce moc, nemá nic. Rakouský miliardář padl ke dnu a táhne s sebou známá jména

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme