Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

První kvantový počítač v Česku bude v Ostravě. Využijí jej vědci i soukromé firmy

Budova Národního superpočítačového centra IT4Innovations v Ostravě, které bude mít na starosti provoz prvního českého kvantového počítače.
IT4Innovations, použito se svolením
Josef Tuček

Kvantový počítač evropského významu za sedm milionů eur bude v příštím roce instalován v Národním superpočítačovém centru IT4Innovations v Ostravě. Počítačový čas budou moci využívat zájemci z České republiky i z evropských zemí, kteří tak získají rovněž příležitost naučit se pracovat s touto technikou a být připraveni na dobu, kdy těchto přístrojů bude k dispozici víc.

Reklama

Od kvantových počítačů se čeká, že v rychlosti výpočtů překonají počítače klasické. Klasický počítač, ať ten, na kterém čtete tento text, nebo výkonný superpočítač, pracuje s daty zapsanými ve dvojkové soustavě – nulou (proud neprojde) a jedničkou (proud projde).

Díky superpočítači Frontier z americké vládní Oak Ridge National Laboratory se USA opět dostaly do čela žebříčku nejvýkonnějších počítačů.

VIDEO: Američané mají nejvýkonnější superpočítač. Dost možná ale prvenství patří Číně

USA znovu obsadily první místo v závodě zemí v kategorii vývoje superpočítačů. Opulentní stroj Frontier z americké vládní Oak Ridge National Laboratory v Tennessee byl ohodnocen jako aktuálně nejvýkonnější na světě. Odborníci ale tvrdí, že v Číně jsou dva ještě rychlejší superpočítače, ale země se zřejmě ze strategických důvodů letošního žebříčku nezúčastnila, uvedl list The New York Times. Podívejte se ve videu, jak Frontier vypadá.

Přečíst článek

Oproti tomu kvantový počítač pracuje s částicemi, mohou to být třeba elektron, foton nebo některý atom. Ty se vyskytují v nepřeberné kombinaci různých stavů, které popisuje kvantová mechanika, takže v sobě nesou mnohem víc informací než jen nuly a jedničky. Díky tomu dokáže kvantový počítač rychle vyřešit některé výpočetní problémy, které jsou pro klasický počítač extrémně obtížné. 

Vhodný pro vývoj baterií i akciový trh

Mezi příklady vhodného využití kvantového počítače se uvádí poznávání struktury nových materiálů a následně třeba vývoj lepších elektrických baterií. Nebo simulace komplikovaných buněčných systémů. Jiným využitím je logistika – od celkového řízení dopravy po optimální naložení nákladu do letadla. Možné to je i pro výhodné složení portfolia cenných papírů.

Nvidia

Nvidia staví izraelský superpočítač pro umělou inteligenci. Bude jedním z nejrychlejších na světě

Společnost Nvidia Corp. staví nejvýkonnější superpočítač v Izraeli, který má uspokojit prudce rostoucí poptávku zákazníků po aplikacích umělé inteligence. Systém vycházející z cloudu bude stát stovky milionů dolarů a částečně funkční má být do konce letošního roku. Oznámila to Nvidia, která je nejhodnotnějším výrobcem čipů na světě.

Přečíst článek

V jiných situacích je však využití klasického počítače výhodnější. Proto i ostravský kvantový počítač bude propojen s tamním klasickým superpočítačem Karolina, aby bylo možné využít výhod obou postupů.

Jeden z nově plánovaných šesti v EU

Ostravský kvantový počítač se stane jedním ze šesti podobných, které budou instalovány v různých místech Evropské unie s podporou unijního programu Digitální Evropa a doplní současná evropská veřejná i komerční zařízení. Nová šestice má řešit problémy z teoretické vědy i přímo z praxe, a také připravit kvalifikované výpočetní a technické specialisty.

Nobel price

Nobelovy ceny za vědu zasahují i do byznysu

Všechny tři letošní vědecké Nobelovy ceny mají blíže k běžné praxi, než by se na první pohled zdálo. Navzdory tomu, že jedna je udělena za výzkum DNA dávno vymřelých neandertálců, druhá za popis úplně nepochopitelných kvantových jevů a jen ta třetí dává chemikům okamžitý smysl.

Přečíst článek

Dohoda o pořízení a provozování ostravského kvantového počítače, připravovaná už od loňska, byla nyní podepsána v Lucemburku. Zde sídlí jeden partnerů, kteří budou mít jeho provoz na starosti. Konkrétně jde o Evropský společný podnik pro vysoce výkonnou výpočetní techniku (EuroHPC JU). Tato instituce je partnerstvím veřejného a soukromého sektoru z evropských zemí a bude mít v ostravském kvantovém počítači poloviční podíl.

Češi využili zaváhání Finů

Druhou polovinu má na starosti konsorcium LUMI-Q, které zastřešuje čtrnáct partnerů z devíti členských států EU (Belgie, Česka, Dánska, Finska, Německa, Nizozemska, Norska, Polska a Švédska) a jehož činnost koordinuje Národní superpočítačové centrum IT4Innovations při VŠB – Technické univerzitě Ostrava.

Umělá inteligence, ilustrační foto

Studie McKinsey: EU zaostává v osmi z deseti hlavních technologických oborů

Přestože mnoho evropských firem dosahuje vynikajících výsledků, celkově firmy v EU ve srovnání se svými americkým protějšky vykazují pomalejší růst, generují nižší výnosy a investují méně do výzkumu a vývoje. Důsledkem je, že EU zaostává v osmi z deseti hlavních technologických oborů. To ohrožuje ekonomický růst unie a případné další zaostávání připraví evropskou ekonomiku do roku 2040 až o čtyři biliony eur ročně přidané hodnoty, vyplývá ze studie McKinsey Global Institute.

Přečíst článek

Česká republika se stala hostující a současně koordinující zemí pro superpočítač poté, co původně předpokládané Finsko úkol nezvládlo zajistit. Ostravští odborníci předložili projekt, jenž úspěšně prošel mezinárodním hodnocením, a dobře koordinovali i činnost zahraničních partnerů, kteří na činnost finančně přispívají.

Veřejný výzkum bezplatně, komerční za peníze

V poměru půl na půl zaplatí obě konsorcia (EuroHPC JU a LUMI-Q) náklady na pořízení kvantového počítače, celkem sedm milionů eur (asi 168 milionů korun). Mezi dodavateli pravděpodobně nebudou české firmy, protože jim chybí odpovídající know-how. Ve stejném poměru pak budou obě konsorcia přidělovat počítačový čas zájemcům.

Miliardář Křetínský se zhlédl v datových centrech. Jedná o převzetí divize francouzské Atos

Francouzská technologická firma Atos, která kvůli ztrátám zahájila loni v červnu restrukturalizaci, jedná s českým podnikatelem Danielem Křetínským, který by mohl převzít její divizi Tech Foundations. Informoval o tom list Le Monde, v němž český miliardář drží menšinový podíl. Zúčastněné strany se k věci odmítly vyjádřit. Francouzský list připomíná, že by to bylo poprvé, co by Křetínský vstoupil do sektoru IT služeb.

Přečíst článek

Zájemci z České republiky se budou moci hlásit do otevřených grantových soutěží. Pokud jejich návrh uspěje, získají ke kvantovému počítači bezplatný přístup, protože projekt je už placen z veřejných peněz,“ vysvětluje Branislav Jansík, ředitel superpočítačových služeb IT4Innovations a současně koordinátor konsorcia LUMI-Q. 

Bezplatná nabídka platí nejen pro výzkumné instituce, ale i pro firmy, pokud pracují na výzkumu, který má veřejnou povahu a jehož výsledky budou zveřejněny. Podle předpokladů budou moci kvantový počítač využívat firmy i komerčně, avšak za zatím neurčené peníze.

Zařízení půjde řídit na dálku

Ostravský kvantový počítač zabere 25 metrů čtverečních. Na tuto relativně skromnou plochu se vejde i chladicí zařízení, které musí supravodivou technologii vychladit na teploty blízké absolutní nule (ta má hodnotu minus 273 stupně Celsia).

Superpočítač Frontier je nejrychlejším strojem světa

Americký superpočítač Frontier je nejrychlejší na světě. Počítá jako trilion kalkulaček

Americký superpočítač Frontier ovládl žebříček nejsilnějších superpočítačů na světě TOP500. Ten je vyhlašován od roku 1993 dvakrát ročně. Předchozí vítěz, japonský stroj Fugaku, pomohl vizualizovat šíření viru covid-19.

Přečíst článek

Základní obsluhu bude podle předpokladů představovat tři tabulkoví pracovníci – jeden na plný úvazek a další na částečné úvazky. Zařízení půjde řídit na dálku, takže jeho uživatelé z různých zemí se k němu připojí přes internet, aniž by museli cestovat do Ostravy.

Nový počítač bude pracovat s 12 kvantovými bity (qubity), což nepředstavuje světovou výkonností špičku, ale je dostatečné na předpokládané požadavky.

Čtení myšlenek začíná být možné, i když zatím potřebuje velký stroj a hodně počítačové práce

Čtení myšlenek začíná být možné, i když zatím potřebuje velký stroj a hodně počítačové práce

Vědci pokročili ve strojovém „čtení myšlenek“, tedy v poznání toho, co si zkoumaná osoba myslí. I tady hraje roli využití umělé inteligence. V praxi by to mohlo jednou vést k ovládání počítače nebo třeba i výrobní linky jen svou vůlí, ale také k proniknutí do nejhlubšího lidského soukromí.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Robotický pes nese plamenomet. Je to šílený úlet, nebo dálkový vypalovač trávy a ostraňovač sněhu?

Můžete si koupit robotického psa, z něhož šlehají opravdové plameny. Smysl to ale nedává

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme