Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Studie McKinsey: EU zaostává v osmi z deseti hlavních technologických oborů

Umělá inteligence, ilustrační foto
Pixabay
Dušan Kütner
duk

Přestože mnoho evropských firem dosahuje vynikajících výsledků, celkově firmy v EU ve srovnání se svými americkým protějšky vykazují pomalejší růst, generují nižší výnosy a investují méně do výzkumu a vývoje. Důsledkem je, že EU zaostává v osmi z deseti hlavních technologických oborů. To ohrožuje ekonomický růst unie a případné další zaostávání připraví evropskou ekonomiku do roku 2040 až o čtyři biliony eur ročně přidané hodnoty, vyplývá ze studie McKinsey Global Institute.

Reklama

Evropa v minulosti nedokázala udržet krok se Spojenými státy v rozvoji firem zaměřujících se na spotřební internetové technologie a nyní se potýká s oslabenou pozici v osmi z deseti nově se rozvíjejících technologií. Deset největších společností investujících do vývoje kvantových počítačů se například nachází buď ve Spojených státech, nebo v Číně.

V oblasti technologií 5G dokáže Čína přitáhnout téměř 60 procent externích investic, Spojené státy 27 procent, zatímco Evropa pouhých jedenáct, uvádí průzkum McKinsey Global Institute. Čisté technologie jsou tradičně považovány za oblast, v níž Evropa vyniká, a evropský region je v tomto oboru skutečně na špici, pokud jde o počet patentů, objem projektů financovaných rizikovým kapitálem a instalované kapacity.

Burza, ilustrační foto

Bilion dolarů. O tolik se snížila hodnota amerických BigTechů za pouhé tři dny

Hodnota největších technologických firem ve Spojených státech se kvůli propadu akciových trhů jen za poslední tři obchodní dny snížila o více než bilion dolarů (téměř 24 bilionů korun). Týká se to firem, jako je Apple, Microsoft, Tesla, Amazon, Nvidia či Meta Platforms, které patří ve svém oboru zároveň i k největším na světě. Vyplývá to z dat provozovatelů burz.

Přečíst článek

Prakticky ve všech oblastech souvisejících s výrobu čistých technologií ale vede Čína a Spojené státy zase vyvíjejí většinu průlomových technologií. V oblasti mobility připadá na konto amerických výrobců téměř 70 procent všech kilometrů najetých plně autonomními vozidly úrovně L4. 

S tím, jak se technologie ve stále větší míře uplatňují ve všech oborech a určují dynamiku konkurenčního prostředí, se evropští hráči stávají stále zranitelnějšími, a to i v tradičně silných sektorech, jako je automobilový průmysl. Pokud tato plíživě postupující krize zůstane neřešena, poškodí Evropu v mnoha ohledech, bude mít dopady na růst, inkluzi i udržitelnost a může ohrozit i strategickou autonomii Evropy a její postavení ve světě, tvrdí studie.

Nebát se razance jako v přístupu k Rusku

„Evropští představitelé prokázali velkou rozhodnost, když v počáteční fázi války na Ukrajině dokázali reagovat rychle a rozhodně. Stejnou rozhodnost budou muset také projevit, aby dokázali úspěšně čelit plíživě postupující podnikové a technologické krizi postihující evropský region, a podpořili tak prosperitu a strategickou autonomii Evropy,“ uvedl předseda McKinsey Global Institute Sven Smit.

Apple už není nejhodnotnější firmou na světě. Předstihl ho saudský ropný gigant

Apple už není nejhodnotnější firmou na světě. Předstihl ho saudský ropný gigant

Apple už není nejhodnotnější veřejně obchodovanou firmou. Kvůli strmému propadu akcií technologických gigantů v posledním týdnu ho na prvním místě vystřídala saúdskoarabská státní ropná společnost Saudi Aramco, upozorňuje server CNBC.

Přečíst článek

Evropa stojí před příležitostí a naléhavou potřebou řešit zaostávání ve výkonnosti svých podniků a zavádění inovací,“ dodal vedoucí partner společnosti McKinsey v Evropě Magnus Tyreman.

Do roku 2040 se může v ohrožení ocitnout podniky vytvářená přidaná hodnota ve výši dvou až čtyř bilionu eur ročně. To by odpovídalo 30 až 70 procentům předpokládaného růstu evropského HDP pro období 2019 až 2040, tedy jednomu procentnímu bodu ročně. To je zároveň ekvivalent odpovídající šestinásobku hrubé částky, kterou Evropa potřebuje k dosažení čisté nulové bilance emisí do roku 2050, přibližně 90 procentům všech stávajících evropských výdajů do sociální oblasti nebo 500 eur měsíčního univerzálního příjmu pro každého evropského občana.  

Klesá výkonnost podniků v EU, varuje studie

Budoucí konkurenceschopnost Evropy je podle McKinsey ohrožena závažnými a stále většími problémy s výkonností podniků. V letech 2014 až 2019 rostly velké evropské firmy o 40 procent pomaleji než jejich protějšky ve Spojených státech, přičemž investovaly o jen o osm procent méně – tedy ve srovnání kapitálových výdajů v poměru k objemu investovaného kapitálu. Na výzkum a vývoj vynakládaly o 40 procent méně než americké firmy zařazené do vyhodnocovaného vzorku.

Business MeetUp 2022 nabídl inspirativní odpoledne s lídry mezinárodního byznysu

V pražském Národním muzeu vystoupily špičky mezinárodního byznysu, nechyběl ani zástupce prvního českého jednorožce i jeho následovatelé. Na konferenci Business MeetUp 2022 si je dorazilo poslechnout na 250 účastníků ze 30 zemí světa. Akce proběhla pod záštitou advokátní a daňové kanceláře Arrows. Newstream byl mediálním partnerem akce.

Přečíst článek

V oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT) a ve farmaceutickém průmyslu jsou investice evropských firem nižší dokonce o 80 procent, jejich růst je nižší o tři pětiny a ve výdajích na výzkum a vývoj tyto firmy zaostávají o tři čtvrtiny. 

Tam, kde Evropa funguje, funguje dobře. V oblasti udržitelnosti a začleňování si Evropa udržuje tradičně silnou pozici. Produkuje méně uhlíkových emisí na osobu než Spojené státy a Čína, přičemž objem emisí klesá ve srovnání se zmíněnými zeměmi o 30 až 50 procent rychleji. Nerovnost příjmů měřená Giniho indexem dosahuje hodnoty pouze 30, zatímco ve Spojených státech je to 41. Mezi země s nejrovnoměrněji rozloženými příjmy patří i například Slovensko a Česko.

Všechny země, které se na žebříčku dle indexu sociální mobility zveřejňovaném Světovým ekonomickým fórem umístily na prvních deseti místech, se nacházejí v Evropě. Podobně jako jiné vyspělé ekonomiky vykazovala i Evropa v letech 2000 až 2019 jen pomalý růst HDP na obyvatele, ovšem hodnota tohoto ukazatele je přibližně o 30 procent nižší, než jaké dosahují Spojené státy. 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

I Češi budou muset dávat ženám stejný plat za stejnou práci, nařídil Brusel. Jak s tím mají firmy naložit, vysvětluje advokátka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme