Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Řetězec kin Cineworld postihl long covid. Řítí se do bankrotu

Návštěvníci v kině, ilustrační foto
Pixabay
Eliška Zemanová
elz

Věřitelé britské společnosti Cineworld, která v Česku provozuje multiplexy pod značkou Cinema City, už jednou, před dvěma lety, od bankrotu firmy pomohli. Postcovidový syndrom, který zasáhl celý kinoprůmysl, ale trvá příliš dlouho. Cineworld se tak chystá v příštích týdnech vyhlásit bankrot, píše list The Wall Street Journal (WSJ) s odvoláním na zdroje obeznámené se situací.

Reklama

Informace vyšla najevo pár dní poté, co světová dvojka v provozu mutikin varovala, že úbytek velkorozpočtových snímků zasáhl návštěvnost kin a bude s největší pravděpodobností přetrvávat až do listopadu. WSJ uvedl, že si firma kvůli chystanému vyhlášení bankrotu najala právníky ze společnosti Kirkland & Ellis a poradce ze společnosti AlixPartners.

Podle zdrojů deníku Cineworld v Londýně podá návrh na insolvenční řízení a v USA, kde v roce 2018 koupil řetězec kin Regal, požádá o ochranu před věřiteli. 

Záběr z prequelu Hry o trůny nazvaný Rod draka (House of the Dragon), který měl na HBO Max premiéru 1. srpna 2022.

Co na srpen chystá Netflix, Disney+, HBO Max? Tady jsou tipy

Seriál z doby 300 let před dějem kultovní Hry o trůny (na snímku), další příběhy z velké televizní rodiny Star Wars, druhá řada hitu HBO z drsného světa investičního bankovnictví či příběhy Hulka v dámském vydání. I to jsou seriály, jejichž premiéry nabídnou v srpnu Netflix, HBO Max, Disney+ a Hulu. Tady je osm tipů podle serveru CNBC.

Přečíst článek

Nízká návštěvnost kin komplikuje snahy konglomerátu snížit dluhy nastřádané za koronavirovou epidemii. Firma nyní zkoumá své strategické možnosti, včetně případné restrukturalizace dluhu, která by pravděpodobně vedla k výraznému snížení podílů stávajících akcionářů. Čistý dluh kinořetězce činil na konci roku 2021 8,9 miliardy dolarů.

Kevin Costner v seriálu Yellowstone

Kdo bere v americké televizi nejvíc? Kevin Costner a Mahershala Ali

Pryč jsou doby, kdy filmové hvězdy pobíraly obří honoráře ve výši desítek milionů dolarů. V současnosti sice podobné mzdy nejsou neobvyklé, ale většinou se pojí s producentskou rolí. A tak se stále častěji děje, že více berou seriálové hvězdy. Ty nejlepší si přijdou i na milion dolarů (asi 24 milionů korun) za epizodu. A pak tu jsou oscaroví herci Kevin Costner a Mahershala Ali, kteří podle magazínu Variety berou ještě víc.

Přečíst článek

Cineworld také čelí platebním závazkům vůči bývalým akcionářům své americké divize Regal a potenciální mnohamilionové pokutě ve sporu s kanadskou společností Cineplex.

Cineworld se v roce 2020 díky pomoci věřitelů těsně vyhnul bankrotu. Firma v té době kvůli šíření koronaviru zavřela všechna kina v Británii i ve Spojených státech, bez práce se tak ocitlo na 45 tisíc lidí.

Cinema City v České republice podle svých internetových stránek provozuje 12 multiplexů a jeden megaplex v sedmi městech, a to v Praze, Brně, Liberci, Pardubicích, Plzní, Ústí nad Labem a v Ostravě.

ilustrační foto

Srovnání streamovacích služeb. Co nabízí Netflix, Disney+, HBO Max, Apple a Amazon

Čeští diváci mají od poloviny června k dispozici téměř všechny hlavní streamovací služby světa. Co mohou na jednotlivých videotékách zhlédnout? A jak se jednotlivé služby profilují? Zde je stručný přehled v Česku dostupných videoték, jejich profilace, ceny a hlavní lákadla. Letos by pak měla přibýt ještě SkyShowtime, která nabídne zároveň obsah několika služeb včetně Paramount+ a Peacock.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Indiana Jones 5

Hollywood má vedle stávky další problém: lidé nechodí na vysokorozpočtové filmy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme