Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Praha 5 podá správní žalobu proti projektu Central Group u gymnázia

Dušan Kunovský, Central Group
ČTK
 ČTK

Praha 5 podá správní žalobu proti povolení stavby bytového domu pro seniory, který chce na nynějším sportovním hřišti Gymnázia Nad Kavalírkou v Košířích postavit developer Central Group. Uvedl to místostarosta městské části Radek Janoušek (Praha 5 Sobě). Radnice už dřív neúspěšně podala proti záměru námitky a odvolání.

Reklama

Projekt se podle městské části do místa nehodí a znamenal by, že gymnázium přijde o sportoviště. Podle mluvčího Central Group Ondřeje Šťastného ale projekt splňuje všechny zákonné požadavky.

Pozemky s hřištěm, které jsou územním plánem určeny pro veřejnou vybavenost, byly v minulosti restituovány a později prodány developerovi. O stavebním záměru se v Košířích hovoří téměř 20 let, v minulosti vyvolal kritiku. Firma Central Group dříve neúspěšně požádala o územní rozhodnutí pro stavbu, které bylo v roce 2013 zamítnuto.

Nyní investor podle Janouška získal pravomocné stavební povolení, a radní Prahy 5 proto tento týden schválili podání žaloby. „Což je poslední možnost, jak tomu zabránit,” vysvětlil místostarosta. „Projekt je hrozně předimenzovaný, a jak je to v kopci, tak by to dělalo velmi nevhodnou dominantu, která by ještě přebila už tak dominantní budovu gymnázia,” řekl. Dodal, že radnice bude také žádat soud o předběžné opatření, které by zabránilo firmě do rozhodnutí o žalobě zahájit výstavbu.

Dušan Kunovský z Central Groupu na snímku z roku 2019

Kunovský přikoupil pozemky u bývalého brownfieldu Tesly Hloubětín. Postaví na nich další tisícovku bytů

Český rezidenční developer Central Group dokončil nákup několika pozemků v Praze 9, naváže na nich na rozestavěný projekt Tesla Hloubětín. Za 15 miliard korun tam vznikne čtvrť s více než 2500 byty, třemi mateřskými školami, parky a komerčními prostory, uvedli ve středu zástupci firmy. Projekt Tesla Hloubětín se začal stavět loni v červnu na brownfieldu po bývalém podniku na výrobu rádií a televizí. Dříve na místě mělo vzniknout 1500 nových bytů za devět miliard korun. První etapa by měla skončit v roce 2024, celá čtvrť by měla být hotová kolem roku 2030.

Přečíst článek

Dům pro seniory jako zástěrka?

Podle odvolání, které radnice dříve podala, je pouhých 400 metrů od pozemků jiný domov pro seniory, takže v oblasti není stavba dalšího potřeba. Funkce veřejné vybavenosti daná územním plánem je podle městské části naplněna využitím pro potřeby školy. „Plnohodnotný areál školy je z hlediska všestranného rozvoje území a potřeb občanů významným veřejným zájmem převažujícím nad komerčním využitím, byť se zaměřením na seniory,” stojí v dokumentu. Je podle něj také diskutabilní, zda při developerem prezentovaných parametrech a personálním zajištění skutečně půjde o domov pro seniory podle zákona o sociálních službách.

Šťastný za Central Group ke kritice uvedl, že záměr splnil vše potřebné: „Projekt je v souladu s územním plánem, splňuje všechny technické i další požadavky kladené na tento typ zařízení, proto obdržel pravomocné stavební povolení."

Natáčení podcastu s Markem Lokajem, šéfem developera YIT.

Šéf finského developera: Přestat stavět paneláky byla chyba. Díky pokroku mohou být dokonalé

Paneláky v Česku nemají dobrou pověst. Přesto je prefabrikace výhodná v mnoha ohledech. Dokáže výstavbu urychlit a také zkvalitnit. „Už nikdy žádný panelák nepostavit. Toto rozhodnutí z 90. let považují za špatné. Technologický proces od té doby urazil velký kus cesty,“ říká generální ředitel YIT Stavo, české odnože finské firmy YIT, Marek Lokaj.

Přečíst článek

Princ William chystá bydlení pro bezdomovce i sociální byty

Princ William chystá bydlení pro bezdomovce i sociální byty

Cornwallské vévodství, které nyní spravuje princ William, není jen zdrojem peněz pro následníka trůnu, ale částečně i sociálním podnikem. Na jeho půdě vznikne projekt bydlení pro lidi bez domova, jenž je součástí Williamovy širší strategie boje s bezdomovectvím.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Dušan Kunovský, Central Group

Modleme se, aby nedošlo ke kolapsu schvalování nových bytů, říká Dušan Kunovský

Přečíst článek
Central Group vystaví na Žižkově 370 nových bytů

Nákladové nádraží na Žižkově se rychle mění. Central Group zde postaví stovky nových bytů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme