Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jedna věž místo tří. Central Group přepracoval žižkovský projekt od Evy Jiřičné

Aktuální návrh Centra Nového Žižkova s unikátní rozvlněnou věží od architektky Evy Jiřičné
Central Group
nst, pej

Developer Central Group představil přepracovaný návrh projektu architektky Evy Jiřičné Centrum Nového Žižkova. Nejvýraznější změnou je to, že má jen jednu centrálně umístěnou rozvlněnou věž vysokou 80 metrů. Původní návrh, se kterým nesouhlasila Praha, měl tři věže až do výšky až 100 metrů.

Reklama

Aktuální návrh se skládá z pěti designově řešených staveb. Ty obsahují více než tisícovku bytů různých velikostí. Podle developera budou určeny jak na prodej do vlastnictví, tak i k dlouhodobému pronájmu. V přízemí objektů v hlavních komunikačních zónách vzniknou komerční prostory pro drobné obchody, služby, restaurace a kavárny. Součástí projektu bude také mateřská škola, která se nyní vydělila se do samostatného objektu

Podívejte se na aktuální návrh Centra Nového Žižkova:

„V centru lokality, v místě původní výškové telekomunikační stavby, vyroste jako dominanta projektu 80 metrů vysoká rezidenční věž. Tato designová stavba bude unikátně vertikálně a horizontálně rozvlněná. A to díky speciálně tvarovaným balkonům s ohýbaným skleněným zábradlím. To dává stavbě její ojedinělou estetickou podobu a zároveň pomáhá stínění bytů," uvedla architektka Jiřičná.
„Většina ploch je zelených, včetně střech a teras. Zároveň všechny terasy jsou přístupné, jedinou privátní částí jsou předzahrádky,“ doplnil ji architekt Petr Vágner ze společného ateliéru AI Design.

Reklama

Dušan Kunovský

Dušan Kunovský: Byty se začnou prodávat, jen to bude dražší

Po dvou letech půstu Dušan Kunovský, největší český stavitel bytů, opět vyráží s jarním oživením na trh, aby potvrdil svou pozici jedničky v bytové výstavbě v Praze. Pro letošní rok má plán prodat tisíc bytů. A jak říká, nevidí důvod, aby tento cíl nebyl naplněn.

Přečíst článek

Věž o 25 podlažích

Dominantní rozvlněná věž v centru lokality je řešena jako eco-smart stavba. V balkonech věže má být integrována zeleň s automatickým zavlažováním, která bude vytvářet unikátní "vertikální zahradu". Kromě výškově dominantní bílé věže s 25 podlažími zde vzniknou ještě další nižší rezidenční stavby s čistou designovou architekturou, které dominují bílé, stříbrné a šedé barvy doplněné zelení.

Developer slibuje, že v rámci projektu vznikne více než 15 tisíc metrů čtverečních veřejné zeleně. Stavby mají mít zelené střechy, retenční nádrže na zalévání, fotovoltaiku, tepelná čerpadla, rekuperaci a další ekologické prvky.

„Projekt je nyní v pokročilém stádiu projednávání a finalizuje se změna územního plánu ze speciální technologické funkce na funkci smíšenou. Dokončuje se demolice dřívějšího telekomunikačního komplexu a intenzivně probíhají projekční práce na novém návrhu. Zahájení výstavby předpokládáme po získání stavebního povolení zhruba za tři roky," uvedl majitel Central Group Dušan Kunovský. Celkovou výši investice nesdělil.

Původní projekt Evy Jiřičné vybrala odborná porota v architektonické soutěži, uspořádané Central Group, jako nejlepší mezi návrhy od 98 ateliérů z 30 zemí celého světa. A to včetně tak slavných jmen světové architektury jako jsou například Sou Fujimoto (Japonsko), Ian Ritchie (Velká Británie) nebo Richard Meier (USA).

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Architekta Eva Jiřičná a její projekt Centrum nového Žižkova

Eva Jiřičná: Věž vysoká 80 metrů je prcek. Konzervativní přístup brzdí vývoj Prahy

Přečíst článek
Central Group vystaví na Žižkově 370 nových bytů

Nákladové nádraží na Žižkově se rychle mění. Central Group zde postaví stovky nových bytů

Přečíst článek
Dušan Kunovský, Central Group

Modleme se, aby nedošlo ke kolapsu schvalování nových bytů, říká Dušan Kunovský

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme