Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

PPF se zaměří na Polsko. Kupuje část obří logistické firmy InPost

Skupina PPF kupuje patnáctiprocentní podíl v polské firmě InPost, která provozuje samoobslužné schránky pro vyzvednutí zboží a logistická centra pro internetové obchody, zejména v západní Evropě.
ČTK
 ČTK

Společnost InPost provozuje téměř 30 tisíc výdejních boxů v několika zemích Evropy. Skupina PPF tak ještě výrazněji vstupuje do segmentu e-commerce.

Reklama

Skupina PPF kupuje od společnosti soukromého kapitálu Advent International patnáctiprocentní podíl v polské firmě InPost, která provozuje samoobslužné schránky pro vyzvednutí zboží a logistická centra pro internetové obchody. PPF je nyní s celkovým podílem 16,75 procenta druhým největším akcionářem ve firmě InPost právě po Advent International. Součástí dohody je opce pro PPF na nákup dalších 15 procent akcií InPost od Advent International, uvedl mluvčí PPF Leoš Rousek.

„Touto investicí jsme učinili zásadní krok k posílení v oboru e-commerce, ve kterém PPF dlouhodobě působí. E-commerce patří ke čtyřem základním pilířům podnikání skupiny, vedle finančních služeb, telekomunikací a médií. Jako významný akcionář jsme odhodláni přispět k mezinárodní expanzi a růstu hodnoty InPost coby jedné z nejdynamičtějších firem ve svém odvětví v Evropě,“ řekl investiční ředitel skupiny PPF Didier Stoessel.

PPF

PPF posiluje na německém mediálním trhu. Zvětšila svůj podíl v tamní největší soukromé televizi

Finanční skupina PPF zvýšila podíl v německé mediální společnosti ProSiebenSat.1 Media ze 12 procent na 13,1 procenta. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na dnešní podání regulátorovi.

Přečíst článek

Tržní hodnota InPostu činí téměř pět miliard eur (asi 120 miliard Kč), takže PPF za podíl zaplatila zhruba 750 milionů eur (18 miliard korun).

Podle analytika portálu Capitalinked.com Radima Dohnala je InPost dobrá investice, zvláště po podařené akvizici Mondial Relay, kdy získal vstup na silné a rozsáhlé trhy v západní Evropě. ”PPF se v segmentu výdejních boxů podívá na Západ a Šmejcova BoxNow na Balkán a Řecko. Myslím, že jde o strategicky velmi podařenou akvizici, protože na rozdíl od e-shopů jsou zde bariéry vstupu, trh se dá obsadit a míra výnosnosti investic je výrazně vyšší,” řekl. Jiří Šmejc je výkonný ředitel skupiny PPF a BoxNow patří do jeho investiční skupiny Emma Capital.

Služby pro e-commerce

Společnost InPost, jejíž akcie se obchodují na burze Euronext v Amsterdamu, byla založena v roce 1999 v Polsku. V současnosti působí v dalších osmi zemích západní Evropy - Belgii, Francii, Itálii, Lucembursku, Nizozemsku, Portugalsku, Španělsku a Velké Británii. Provozuje více než 29 tisíc výdejních schránek pro zákazníky e-shopů a buduje centra pro skladování a distribuci zásilek, jejichž služby poskytuje internetovým obchodníkům.

Skupina PPF podniká ve 25 zemích. Investuje do řady odvětví, od finančních služeb přes telekomunikace, média, biotechnologie, nemovitosti až po strojírenství. PPF působí v Evropě, Asii a Severní Americe. Skupina vlastní aktiva 40,1 miliardy eur a zaměstnává celosvětově 70 tisíc lidí.

Podíl miliardářů bohatnoucích na kšeftech se státem je v Česku druhý nejvyšší na světě. Za Ruskem a před Mexikem

Hned za Ruskem. Podíl miliardářů bohatnoucích na kšeftech se státem je v Česku druhý nejvyšší na světě

Na světě existují stovky miliardářů, o nichž se předpokládá, že jejich bohatství pochází převážně z "kamarádského" vztahu se státem. Nejvíce se tento tzv. crony capitalism, tedy klientelistický kapitalismus, projevuje v Rusku, kde se majetek miliardářů pocházející z úzkých přátelských vztahů se státem podílí na HDP 19 procenty, vyplývá z indexu sledovaného časopisem The Economist. Druhá příčka patří Česku s podílem na HDP více než 15 procent. V první pětici se dále umístily Malajsie, Singapur a Mexiko.

Přečíst článek

Letiště Václava Havla

Restart českého letectví se táhne, chybějí turisté z Ruska

Cestující se na pražské letiště vrací pomaleji, než je to v případě jeho evropských konkurentů, jako jsou letiště ve Vídni či Varšavě. Vyplývá to z dat Asociace evropských letišť (ACI Europe). Podle zástupců oboru je to důsledek malé státní podpory za covidové pandemie, ale také větší závislostí na ukrajinském a ruském trhu či úpadkem dříve dominantního dopravce ČSA.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme