Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Porsche netáhne. Zisk automobilky klesl o 30 procent a na vině je i Čína

Zisk Porsche ve čtvrtletí klesl o 30 procent
ČTK
 ČTK

Provozní zisk německého výrobce luxusních vozů Porsche klesl v prvním čtvrtletí o 30 procent na 1,28 miliardy eur (32,2 miliardy korun). Na vině byla obměna modelů a slabá poptávka v Číně. Je to nejslabší výsledek od uvedení podniku na burzu v září 2022, napsala agentura Bloomberg.

Reklama

Ke zdrženlivým zákazníkům v Číně se přidaly i potíže s proclením vozidel ve Spojených státech. Porsche označilo začátek roku za pravděpodobné dno. Společnost nyní pracuje na uvedení čtyř modernizovaných modelů.

Knihy objednávek pro letošní rok jsou většinou plné. Obnova modelové řady ale vedla k prudkému nárůstu nákladů na výzkum, vývoj a na marketing. Tento proces je spojen s vysokými výdaji, uvedl finanční ředitel Lutz Meschke. V roce 2025 by ale podle něj mělo dojít k výraznému růstu zisku.

Klasický model 911 získá modernější podobu na začátku léta. Nový Cayenne, nejprodávanější model značky Porsche, byl uveden na trh na konci roku 2023.

Tržby za období od ledna do března se snížily meziročně o více než desetinu na 9,01 miliardy eur. Analytici odhadovali, že jak provozní zisk tak tržby neklesnou tolik. Dceřiná společnost skupiny Volkswagen přesto potvrdila celoroční výhled.

Toyota v Kolíně od pondělí téměř po čtyřech týdnech plně obnoví výrobu

Toyota investuje miliardy dolarů do výroby elektromobilů v USA. Je to pro ni daňově výhodné

Toyota rozšiřuje výrobu elektromobilů v USA, staví tam už druhý závod. Je to pro ni daňově výhodné.

Přečíst článek

Kryštof Kněžínek a Jakub Hotěk

Chcete elektroauto výhodně? Dva čeští studenti vymysleli, jak na to

Myšlenka na byznysprojekt vychází z obyčejného blogu o novinkách ze světa elektromobility. Kolem něj vznikla komunita nadšenců a nedlouho poté také firma - evropské online EV tržiště s názvem AutosEU Limited. „Chceme posouvat hranice možného ve světě elektromobility,“ říkají zakladatelé, čtyřiadvacetiletý Jakub Hotěk a o rok starší Kryštof Kněžínek.

Přečíst článek

Xiaomi SU7

Nadšení kolem elektromobilu Xiaomi SU7 neopadá. Prodej je až pětkrát vyšší, než se očekávalo

Prodej prvního elektromobilu čínského výrobce chytrých telefonů Xiaomi je třikrát až pětkrát vyšší, než se očekávalo. Podle agentury Reuters to řekl generální ředitel a zakladatel firmy Lej Ťün při živém vysílání na douyin, což je čínská obdoba sociální sítě TikTok.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme