Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Chcete elektroauto výhodně? Dva čeští studenti vymysleli, jak na to

Kryštof Kněžínek a Jakub Hotěk
AutosEU Limited/ užito se svolením
Tereza Zavadilová
tzv

Myšlenka na byznysprojekt vychází z obyčejného blogu o novinkách ze světa elektromobility. Kolem něj vznikla komunita nadšenců a nedlouho poté také firma - evropské online EV tržiště s názvem AutosEU Limited. „Chceme posouvat hranice možného ve světě elektromobility,“ říkají zakladatelé, čtyřiadvacetiletý Jakub Hotěk a o rok starší Kryštof Kněžínek.

Reklama

Jakub Hotěk a Kryštof Kněžínek měli podle svých slov jednu společnou vizi - urychlit adopci elektrických vozů v Evropě. Start-up AutosEU Limited, za kterým je myšlenka těchto dvou studentů, získal aktuálně první významnější investici. „Získané finanční prostředky v řádech milionů korun od českých angel investorů, Tomáše Pochopa, majitele marketingové agentury BPR, a Štěpána Vojtěcha, majitele Federal Cars, otevírají dveře novým možnostem a dopomohou AutosEU posílit svou pozici na trhu elektrické a hybridní mobility v Evropě,“ uvedli zakladatelé.

FOTOGALERIE: Jedna z nových senzací elektromobility - vůz Xiaomi SU7

A co lidé na jejich tržišti nejvíce kupují? „Nyní pozorujeme největší zájem v EU o elektroauta takzvané střední třídy, která nabízejí dobrou rovnováhu mezi cenou, dojezdem a výkonem. Značky jako Tesla Model 3 & Y, Volkswagen ID.3 nebo Hyundai Ioniq 5 jsou mezi našimi zákazníky velmi populární díky své relativní dostupnosti, pokročilým technologiím a spolehlivosti,“ říká Jakub Hotěk.  

Auta za 400 tisíc i 20 milionů

Na platformě jsou vozy z různých cenových kategorií. Ceny nových a použitých elektroaut se podle Hotěka liší v závislosti na modelu, specifikacích a v případě ojetin hlavně stavu a kapacitou/životností baterky. „Například základní modely Nissanu Leaf mohou začínat na ceně okolo 900 tisíc korun a použité se najdou i pod 400 tisíc korun, zatímco pokročilejší modely jako Tesla Model S nebo Porsche Taycan se pohybují v cenovém rozmezí od tří do sedmi milionů korun. Rolls Royce Specter, který reprezentuje vrchol luxusu v elektromobilech, může dosáhnout ceny až 20 milionů korun,“ dodává Hotěk. 

Start-up AutosEU Limited chce peníze od investorů použít na expanzi. Jednak geografickou – rozšíření operací AutosEU do dalších zemí Evropské unie. „Cílem je oslovit širší spektrum uživatelů a nabídnout více vozidel a služeb zákazníkům z různých regionů. Na programu je rovněž rozvoj nových služeb, jako je možnost zakoupení pojištění a financování vozidel přímo na platformě AutosEU. Inovace zjednoduší nákupní proces, zvýší uživatelský komfort a poskytnou zákazníkům další přidanou hodnotu,“ říká Kryštof Kněžínek.

FOTOGALERIE: Nový - a vůbec první - elektromobil od Alfa Romeo

Rozšiřovat se budou i další poskytované služby. Pro zjednodušení získávání státních dotací na nákup hybridních automobilů a elektromobilů umožní AutosEU uživatelům vyřídit vše přímo na platformě. Zakladatelé si od toho slibují další podpoření zájmu o ekologická vozidla a zajištění podpory pro budoucí majitele elektrovozů. AutosEU plánuje dále pracovat na vývoji své AI technologie k analýze a ověření stavu inzerovaných vozidel, což přinese vyšší míru transparentnosti a důvěry mezi prodávajícími a kupujícími. Přesnější a podrobnější informace o vozidlech usnadní zákazníkům rozhodování při nákupu.

Jakub a Kryštof říkají, že zkušenosti a schopnosti obou zakladatelů se vhodně doplňují. Majoritní majitel a zakladatel Jakub strávil většinu svého dosavadního života v jihovýchodní Asii. Do projektu tak přispěl zkušenostmi ze zahraničních trhů. Na prestižní Univerzitě St Andrews získal tituly Masters v oborech ekonomiky, financí a managementu. Nyní pracuje na získání titulu MBA akreditovaného ACBSP a v rámci AutosEU se zaměřuje na globální tržní trendy, strategické řízení a finanční plánování. Druhý spoluzakladatel Kryštof, pevně spojený s Prahou, přinesl do společnosti znalosti z oblasti práva, účetnictví a marketingu. 

Zakladatel platformy FreshStart Kryštof Kněžínek
video

FreshStart s jeho zakladatelem Kryštofem Kněžínkem: Peníze jsou prostředkem ke svobodě

Kryštof Kněžínek je zakladatel marketingové agentury Notigo, spoluzakladatel firmy AutosEU a také vysokoškolský student. Vymyslel platformu FreshStart, skrze kterou začínajícím podnikatelům předává informace a tipy z byznysového světa. „Některé věci mě štvou, ale je to náplň mého života,“ přiznává. V rozhovoru dále popisuje svůj time management nebo způsob, jakým vyjednává s klienty.

Přečíst článek

Zakladatel platformy AutosEU Jakub Hotěk
video

FreshStart: Dostupný elektromobil? Volkswagen Golf, prozrazuje zakladatel AutosEU Jakub Hotěk

Začal psaním článků o elektromobilech, dnes má firmu, která se věnuje jejich nákupu i prodeji. Jakub Hotěk stojí za vznikem firmy AutosEU orientující se nejen na elektrické vozy, ale i hybridy. Ačkoliv dle jeho slov nejsou elektromobily pro každého, řídit by si ho měl vyzkoušet každý. Na co si dát při výběru aut pozor? A jak lze propojit podnikání se studiem? Odpovídá Jakub Hotěk v dalším rozhovoru série FreshStart.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

jednorožec

Peníze zdražily, zábava skončila. Investičním hitem jsou cihly, beton a půda

Přečíst článek
Nikdy nebyla v Česku lepší doba na investice do startupů, než je teď, říká šéf Presto Ventures

Nikdy nebyla v Česku lepší doba na investice do startupů, než je teď, říká šéf Presto Ventures

Přečíst článek
Jiří Hynek: Demokracie musí válčit chytře. K tomu směřují také inovace českých firem

Jiří Hynek: Demokracie musí válčit chytře. K tomu směřují také inovace českých firem

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme