Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Polsko dál zbrojí. Nakoupí střely dlouhého dosahu vzduch-země JASSM-ER

Americká střela dlouhého dosahu vzduch-země JASSM-ER
Lockheed Martin
 ČTK

Polsko koupí americké střely dlouhého dosahu vzduch-země JASSM-ER. Hodnota této smlouvy o nákupu nové výzbroje pro polské bitevní letouny, kterou dnes podepíší zástupci polské a americké vlády, bude 735 milionů dolarů (16,7 miliardy korun). Televize TVN24 na svých internetových stránkách uvádí, že střely JASSM-ER mají oproti těm využívaným v letounech F-16 v současnosti trojnásobný dosah.

Reklama

Podle polského ministerstva obrany „válka na Ukrajině ukázala, jak důležitá je schopnost ničení cílů nacházejících se i velmi daleko od frontové linie“. Nákup střel JASSM-ER se doplňuje se systémem balonů včasné výstrahy s podvěšenými radary. Smlouvu o koupi čtyř těchto aerostatů podepsalo Polsko s USA před několika dny.

„To, co objeví kromě jiného aerostaty Barbara, bude moci být zasaženo s nasazením střel vzduch-země JASSM-ER,“ uvedl polský resort obrany. Tyto řízené střely s plochou dráhou letu mají dosah okolo 1000 kilometrů. Vyrábí je zbrojařský koncern Lockheed Martin a Polsku je dodá v letech 2026 až 2030.

Polsko v posledních letech investuje velké sumy do posílení své obranyschopnosti. Tempo přezbrojování polských vojsk se výrazně zvýšilo poté, co Rusko rozpoutalo válku proti Ukrajině. Varšava zároveň patří k předním spojencům Kyjeva. Polsko, které sousedí s nejzápadnějším ruským územím, Kaliningradskou oblastí, a s Běloruskem coby ruským spojencem, se obává, že by se mohlo stát příštím cílem ruské agrese. Na obranu vynakládá okolo čtyř procent hrubého domácího produktu, nejvíce z členských zemí NATO.

Zakázat nebezpečné zbraně? Ne, zdanit je, říkají Kaliforňané

Zakázat nebezpečné zbraně? Ne, zdanit je, říkají Kaliforňané

Od července bude americký stát Kalifornie vybírat vlastní spotřební daň z prodeje střelných zbraní a munice. Má se tím prý snížit jejich dostupnost. Proč zavádět novou daň místo jednoduchého zákazu zbraní? Odpověď nehledejme ani tak v ekonomii, jako spíše v historii.

Přečíst článek

Reklama

Námořní dron Sea Baby

Co stojí za úspěchem Ukrajinců na moři? Námořní drony dostaly vylepšení

Šéf ukrajinské tajné služby SBU Vasyl Maljuk uvedl, že Ukrajinci vybavili námořní drony Sea Baby raketomety Grad. SBU podle něj takto vybavená bezposádková plavidla použila poprvé loni v prosinci. Informovala o tom agentura Interfax-Ukrajina nebo server Ukrajinska pravda, který zveřejnil fotografii zbraně.

Přečíst článek

Rusko spouští výrobu raket středního a krátkého doletu, uvedla Moskva

Dohodnuto. Za zmrazená Ruská aktiva v Evropě se nakoupí zbraně pro Ukrajinu

Státy EU potvrdily shodu na tom, že výnosy z ruských aktiv zmrazených v Evropě budou využity k nákupu zbraní pro Ukrajinu a na rekonstrukci země, která se už více než dva roky brání ruské vojenské agresi. Na sociální síti X o tom informovalo Stálé zastoupení ČR při EU. Roční výnosy mají činit až tři miliardy eur (zhruba 74 miliard korun).

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme