Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pokuta pro tatranky. Brusel potrestal výrobce sladkostí Mondelez

Mondelez
Profimedia
 ČTK

Americká potravinářská společnost Mondelez International dostala v Evropské unii pokutu 337,5 milionu eur (8,3 miliardy korun). Oznámila to Evropská komise, podle níž firma bránila obchodu s čokoládou, sušenkami a kávou mezi členskými státy. Zneužila tak svého dominantního postavení, čímž porušila unijní pravidla hospodářské soutěže. Územní omezení dodávek představuje neregulační překážky, které brání řádnému fungování jednotného trhu, dodal Brusel.

Reklama

Mondelez má sídlo v USA a je jedním z největších světových producentů čokolády a sušenek. Mezi její značky patří Côte d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone a TUC. Do roku 2015 vlastnila i značky kávy HAG, Jacobs či Velours Noir. Mondelez od roku 1992 působí v České republice a na Slovensku, má tam pět výrobních závodů a zaměstnává 2900 lidí. Firmě patří na těchto trzích například značky Opavia, BeBe Dobré ráno, Brumík, Fidorka, Figaro, Miňonky a Tatranky.

„Nezákonné praktiky společnosti Mondelez bránily maloobchodníkům v tom, aby si mohli v členských státech volně obstarávat výrobky za nižší ceny, a uměle tak rozdělovaly vnitřní trh,” uvedla Evropská komise. Nezákonné praktiky tak umožnily firmě nadále účtovat vyšší ceny za své výrobky, což v konečném důsledku poškodilo v unii spotřebitele, dodala komise. Ta je exekutivním orgánem EU s rozsáhlými pravomocemi a mimo jiné plní i roli antimonopolního úřadu.

Andrea Olejárová z Mondelēz: Ženy musí převzít odpovědnost za své finance a investovat

Ženám hrozí během podzimu jejich života chudoba. „Mnohé totiž spoléhají na partnera a státem vyplácený, často velmi nízký důchod. Do investování se pustí jen hrstka žen. A to je špatně,“ říká Andrea Olejárová, director FP&A v Mondelēz International. Ženy musí převzít zodpovědnost za své osobní finance, míní jednatelka nadnárodní společnosti, která povede diskusi u kulatého stolu na setkání Innovative Women Shaping the Future pořádaném velvyslanectvím Irska, Enterprise Ireland a Newstream Business Club českých a slovenských žen.

Přečíst článek

Ještě vyšší pokuta

Komise začala firmu vyšetřovat v lednu 2021. Zjistila, že společnost se podílela na 22 dohodách porušujících hospodářskou soutěž. Jedna z dohod mimo jiné nařizovala zákazníkům firmy účtovat vyšší ceny za vývoz než za prodej na domácím trhu. Dohody a nezákonné postupy se uskutečnily v letech 2006 až 2020 a týkaly se všech trhů Evropské unie.

Reklama

Pokuta měla být ještě vyšší. Protože ale firma s Evropskou komisí spolupracovala a výslovně uznala svoji zodpovědnost, byla jí pokuta snížena o 15 procent.

Brusel vyšetřuje kvůli regulaci internetu firmy Apple, Google a Meta

Brusel vyšetřuje kvůli regulaci internetu firmy Apple, Google a Meta

Evropská komise zahájila první vyšetřování amerických technologických společností Apple, Google a Meta Platforms v souvislosti s možným porušováním Nařízení o digitálních trzích (DMA). To začalo v plném rozsahu platit tento měsíc.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Nerealistické. Osmička zemí unie včetně Česka podepsala dokument proti emisní normě Euro 7

Nerealistické. Osmička zemí unie včetně Česka podepsala dokument proti emisní normě Euro 7

Přečíst článek
Brusel mírně vylepšil růst české ekonomiky. Zato tuzemská inflace poroste po Maďarsku nejrychleji v EU

AKTUALIZOVÁNO: Brusel mírně vylepšil růst české ekonomiky. Zato tuzemská inflace poroste po Maďarsku nejrychleji v EU

Přečíst článek
Brusel chystá půl miliardy eur na výrobu munice pro Ukrajinu

Půl miliardy eur na výrobu munice pro Ukrajinu. Brusel chce podpořit zbrojní průmysl v zemích unie

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme